Идеята на Мариа от My Cooking Blog ми допадна още щом видях апетитно изглеждащото руло на снимката. Още повече, че наистина повечето деца не ядат обвивката на сърмичката - с рулото този проблем вече ще се пренебрегне.
Представих си този венец с листа от спанак (оригинала на Мария), лапад, кисело зеле. Тъй като майка ми благородно ми праща кисело зеленце, аз моето руло ми бяха достатъчни 3 (три!) големи листа!
Ястието се приготви бързо и беше изядено също толкова бързо!
Продуктите са тези, които използувате за пълнени чушки и сърмички - ако желаете с или без кайма.
Ориентировъчно:
- голяма глава лук
- 2-3 моркова
- аз премерих шепичка ориз за 10 броя сърми
- сложих около 300 грама кайма
- подправки, които обичате - чер пипер, сол, малко червен пипер
- олио за приготвяне на плънката
Ако приготвяте този венец със зелени листа - спанак, градинско цвекло или лапад - те трябва да се попарявт в гореща вода и след това да се оставят в гевгир да се отцедят.
Ако приготвяте с кисело зеле, няма нужда от предварителна порготовка.
Аз не съм заснела начина на "обличане" на кексовата форма с листа, но ето начина на Мария, който следвах:
При мен, както казах, действията бяха улеснени от моите големи листа кисело зеле, но ги поставих по същия начин - така че да излизат отвътре и отвън.
Пълнежа се приготвя предварително - предполагам знаете как. Можете да не пържите, а да задушавате лука и морковите, след това да прибавите размитата във малко вода и надробена преди това кайма. Ако не желаете да запържвате ориза, можете поне 1-2 часа преди това да го измиете и да го накиснете във вода.
Мария е използувала кексова форма за това руло, при мен стана малък фал с тази форма и аз прехвърлих готовия за печене венец в обикновена тава, като сложих огнеупорна паничка в средата, пълна с вода.
В приготвеното гнездо от листа в тавичката, се изспива пълнежа, затваря се отгоре и се налива необходимото количество вода за печене на ориз - ако ориза ви е преварително подготвен - чаша вода ще е достатъчна иншаАллах. Върху завития венец налейте налко олио или наслагайте бучки масълце и сложете да печете във фурната.
Добре е след 20-30 минути да пробвате дали ориза е готов, ако необходимо да запечете още малко или да налеете водичка.
Kогато е готово рулото, захлупете го с голяма чиния или поднос, друга тавичка, след което обърнете венеца - няма да се разпадне иншаАллах.
Нарежете го на по-дебели парчета и сервирайте с чесното кисело мляко.
Няма коментари:
Публикуване на коментар