С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

понеделник, 7 февруари 2011 г.

За желатина в България




Желатинът е е прост белтък, получаващ се при хидролизата на колагена от животински кости или хрущяли, варени във вода. Разтворим е във вода, като получените разтвори имат склонност към сгъстяване в желе.

Продукт с търговското име "Желатин" се използува в сладкарството, винарството, козметиката, фармацевтиката и други.

Както посочих по-горе, желатин в промишлени условия се добиваше при варене в присъствието на слаба киселина на кости и кожа от животни и риба, е.т. присъстваха задъжлително и свински такива. Което ни засяга лично нас, като мюсюлмани, поради забраната за консумация на свинско.

На опаковките на храните, се посочва само "желатин", на листовката на лекарствата се посочва само "желатинова капсула"...И какво да правим ние? Ами трябва да си търсим инофрмация какъв точно е този желатин.

Във всички турски и арабски производства на сладки и пакетирани храни, не се използува желатин от свински кости и кожа и това е сигурно - използува са желиращия агар-агар и арабска гума. В китай и храните от там също се използува агар-агар, който се и продава в китайските магазини.

В нашите аптеки и магазини какво е положението?

Има много лекарства в много удобната и подпомагаша лечението желатинова капсула. Обадих се по телефона на произиводителя и дистрибутора, те направиха проверка за вида желатин и ми отговориха -"Желатина, който се използува, е от телешка/говежда кожа". Предполагам, че става общо дума за кожа ит преживни животни, защото така е въведена в наредбата на МЗ.
УТОЧНЯВАМ - става дума за прозрачните желатинови капсули на завода за лекарства в Дупница, дистрибутор Актавис.




За твърдите желатинов капсули, които съдържат най-често антибиотици - те се произвеждат от свински или телешки кожи, но ако специално не е указано на опаковката, не е сигурно, че са само телешки!!!
Става дума за тези:



Писах писмо на друга дистрибуторска фирма, която се занимава с разпространяването на продукти от водорасли, в капсула от чист желатин - отговора беше следния: "Желатина в нашите капсули е чист, в смисъл на това, че не се използува друго за изработката на капсулата, добит е от телешка кожа".


Д-р Йоткер - желатина, който се използува от тях, е в почти само от свински кожи.
Не всички продукти на фирмата са с желатин, така че, който желае да ги ползва, да чете описанието.
 
Това е, което мога да кажа. Очаквам отговорите на други фирми, с които контактувах по въпроса и ще пиша отново иншаАллах.

НЕ мога 100% да кажа за желатина, който се продава в магазините за сладкарски цели - до колкото знам, е синтетичен, но не мога да съм сигурна 100% - ще пиша отново по въпроса при наличието на нова и сигурна информация.

Засега нека се възползуваме и от това улеснение - има много витамини и добавки, лекарства в желатинов капсули, които явно можем да употребяваме. Желатина е изключително необходим за поддържане на ставната капсула например.

Много искам да разбера за продукта, който се продава в магазините, защото ако не е свински, бих могла да се възползувам от възможността за направа на много сладкиши :))

И ето какво разбрах:

Говорих с мениджъра на фирма Биосет, г-н Георгиев, много мил човек, който звънна на още две големи пакетиращи фирми в България и после ме осведоми.


ВСИЧКИЯ желатин, който се предлага в магазинната мрежа в страната, се произвежда от свински кожи.
Биосет предлага Агар-Агар, който е желиращ продукт от водорасли, по-скъп е, но е 10 пъти по-желиращ от желатина.
Българска фирма, която произвежда него си за арабски държави, слага вътре телешки желатин, но самия продукт или желатина не се предлагат в Бг.
Така че, мили сестри, ползвайте агар-агар за желиране или да ни доставят от арабските страни желатин :))

Но поне вече ще знаете.
Агар-агар на Биосет има в Метро магазините, до колкото знам и в китайските магазини.

3 коментара:

  1. Селямун алейкум!Когато прочетох публикацията,реших да споделя и моите перипетии.Преди две години ми бяха изписали някакви хапчета за кръвно,но вече не си спомням какви бяха.Спомням си само,че бяха от актавис.На листовката имаше телефон.Обадиха ми се от София и не можеха да ми дадат информация какъв е желатина,но ми дадоха телефон в Дупница.От там ми казаха,че желатина е свински.След това попаднах на нуга халва със съдържание на желатин.При запитването,ми отговориха че е свински.След тези и още няколко такива случаи,когато в съдържанието пише само желатин,просто не ползвам продукта.Нали трябва да избягваме съмненията,пък и доста от лекарствата са внос и поне аз не знам как да разбера какъв е желатина в тях.Селямун алейкум!

    ОтговорИзтриване
  2. Точно така, Ахмед...Наистина, когато пише само желатин, това е свински. Обикновено, ако желиращия агент е друг, пише агар-агар или арабска гума. Също така ако пише желиращ агент, а не желатин, може да се консумира иншаАллах.

    ОтговорИзтриване
  3. Смятам, че много издребнявате хора. Относно желатина, ако искате да го усвоявате Ви трябва хидролизиран, тоест ако искате да има някакви полезни свойства относно ставно възстановяване и поддръжка.
    Но това, че сте съгласни желатина да е дериват от телешки субпродукти, но не и от свински, ми се струва примитивно, необосновано и ...глупаво. Поздрави !

    ОтговорИзтриване

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...