С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

събота, 7 май 2011 г.

Някои приложения на ябълковия оцет за лечение



Беше споменато и в материала от Ибн ал-Каийм за ползите и благодатта от използуването на оцета. Сега ще споделя и някои конкретни рецепти за помощ срещу различни болести иншаАллах.
Важно е да се отбележи все пак, че оцет не е добре да се приема от хора със стомашни проблеми, както и от много възрастни. 


Едни от най-неприятните и болезнени за човек, са ставно-костните заболявания. Често се дължат на натрупване на урея в ставите или на износване на ставната капсула.
Ябълковия оцет, който съдържа ябълчена киселина, е отличен разтворител на пикочната киселина, натрупала се под формата на кристалчета и оттам - за споамага за по-лесното й отделяне от организма. Разбира се, пиенето на оцет задължително трябва да бъде съпроводено с подходящ хранителен и двигателен режим - задължително е ако не пълно отказване, поне силно ограничаване на месото, както и повече вода. По-горе имах предвид артрита и неговите форми, като подагра например.
Ябълковият оцет също така съдържа аминокиселини, които намаляват токсичността в организма, поради тяхната антисептични свойства.
За лечение на подагра се използва следната рецепта. 2 супени лъжици ябълков оцет (имайте предвид, че той не трябва да съдържа консерванти, оцветители или аромати, става дума за органичен оцет, с майката) се смесва с 2 супени лъжици мед и приемат ежедневно.
Може да се прави и компрес по следния начин:
 - Навлажнете  кърпа в слаб разтвор на оцет (до 0,5 литра вода, 2 супени лъжици оцет, малко изстискайте и  увийте с  възпаленото място. След това сложете  вълнен шал. Можете да стоите така от 1,5 до 8 часа.

По същия начин - при инфекция на пикочните пътища, се комбинира отличното действие на ябълковия оцет и червената боровинка – 2 супени лъжици от ябълковия оцет + 240мл сок от червена боровинка.

Комбинацията на ябълков оцет с мед, е нещо прекрасно като действие и като вкус - прекрасен сайдер! 

Ябълковия оцет е много полезен при намаляване на кръвната захар - в борбата срещу диабет. 

Рецепта на академик Болотов 
В емайлиран съд налейте 0.5 литра ябълков оцет, добавете  3-4 супени лъжици нарязани листа  от боб, покрийте купата с капак и поставете на  тъмно място за 10 часа. 
Вземете 1-2 супени лъжици, разтворени в четвърт чаша вода, 3 пъти дневно, 20 минути преди хранене. Можете да добавите в храната. Курсът на лечение продължава от 3 месеца до 6 месеца.

Срещу гъбичките - ябълковия оцет е може би най-евтиното средство за справяне с този проблем. 
Правят се бани в разтвор 1:1 вода:оцет. Краката се накисват в продължение на поне 30 минути сутрин, обед и вечер.

Лесна за приготвяне маска срещу косопад, за която е необходимо да загреете ябълков оцет на водна баня. Втрийте оцета в корените на косата и покрийте главата си с найлон и хавлиена кърпа. Оставете да действа един час и изплакнете с вода.
Ябълковият оцет много успешно се справя в борбата с пърхота. Той, също така дава невероятен блясък на черната коса.


При пърхот се смесват 1/4 чаша ябълков оцет с 1/4 чаша вода. Смята се, че разтвора на оцета възстановява рН баланса на скалпа и пречи на разпространяването на пърхота и гъбичките, които предизвикват появата на пърхот. Сместа обикновено се изсипва в бутилка с машинка за разпръскване (спрей) и се впръсква в косата и скалпа, като се избягват областта на очите и ушите. Главата се увива с кърпа от 15 минути до един час. След това, косата се измива. Препоръчва се до два пъти седмично до премахване на пърхота.

По същия начин за справяне с кожни проблеми и за красива кожа, освен пиенете на 3 супени лъжиси с мед и около 250 нл вода на 3 пъти през деня, срещу акне се правят и маски:
1. Вземете три супени лъжици ягодова маса, добавете три супени лъжици ябълков оцет и разредете с преварена вода. Готовата смес се оставя да кисне три часа, и се нанася върху почистено лице за 20 минути, изплакнете и наненсете овлажнител.
2. Смесете 1 част зелена глина с 2 с.л. ябълков оцет. Добавя се вода, докато глината стане на гъста каша. Нанесете маската върху лицето и оставете за 15-20 минути, или докато маската изсъхва върху лицето.Изплакнете със студена вода. Зелената глина премахва токсините от порите.При смесване с ябълков оцет, тя се превръща в мощно средство за премахване на акне.Използвайте маска веднъж седмично.
3. Пийте ежедневно 2 супени лъжици ябълков оцет с чаша вода.
4. Разбъркайте добре едно яйце, 1 ч.л. мед и 2 с.л. оцет. Сложете върху лицето. След 30 мин. я махнете с вода. Тази маска има овлажняващ и омекотяващ ефект и кара кожата да изглежда нежна и сияеща.

Ябълков оцет при рзширени вени:
Причините за разширените вени се крият не само в съвременния начин на живот, който в определени случаи се оказва доста заседнал, но са и генетично предопределени. Разширените вени са заболяване предимно на кръвоносните съдове на краката - варици, на правото черво - хемороиди, на семенната връв - варикоцеле и по-рядко на други места.


Вените се прибират, ако сутрин и вечер се мажат с ябълков оцет. Паралелно с това се изпива по 1 кафена чашка вода с разтворена в нея 1 с. л. ябълков оцет.
Вените престават да се подуват, изчезват козметичните дефекти, характерни да първия стадий на заболяването. За профилактика на нощните спазми изпозвайте крем от ябълков оцет – 1 жълтък, 1 ч. л. терпентин и 1 суп. л. ябълков оцет се разбиват добре и се втриват в кожата на краката за през нощта.


Срещу ставни проблеми има една изпитана "бабина" рецепта, за която се изисква малко време, но доста помага:
- Взема се 1 бурканче от лютеница и се напълва 3/4 с оцет независимо какъв е.
 
-В оцета се поставя 1 сурово яйце с черупката.

 -След 5-6 дни черупката отпада от яйцето. 

-Изважда се яйцето без черупката,разцепва се ципата.Тя се изхвърля с белтъка,а жълтъка  се връща обратно в оцета и се разбива добре.

-Добавя се 1 шишенце/80 мл./терпентиново масло /от аптеката/и се  разбива добре. Получава се бяло мляко ,миришещо на терпентин. Всяка вечер се капват по 10-15 капки на ръката и се разтрива болното място  2-3 пъти. Кожата поема разтвора, сред което се слага вълнено парче и се  прави превръзка. Процедурата се повтаря, докато болките отзвучат. Лично аз се излекувах за 12 вечери. (Методи Омайски София 1172 ул."Апостол Карамитев"бл.10,вх.А ап.8./В-к"Зн" бр.11-96 год./)


Една от най-големите ползи - ИЗПИТАНА! на ябълковия оцет, е помощта му срещу възпалените синуси - синузит.
Основният компонент в ябълковият оцет е оцетната киселина. Тя помага за разширяване на лигавицата и разреждане на храчките и слузта. Киселината унищожава гъбичната инвазия, която генерира  слуз, ускорява се потока слуз от синусите. Смесете 2 чаши ябълков оцет в съд пълен с 6 чаши  много гореща вода. Сложете кърпа над главата си  и вдишвайте  докато водата се охлади.
За да помогне за облекчаване  болката при синузит, както д-р Патрик Килин казва в книгата си "Мед, чесън и оцет“, както и Синтия Холзафел в книгата си "Ябълков оцет за загуба на тегло и добро здраве", се пие чаша вода с 1 или 2 чаени лъжички натурален ябълков оцет , на всеки час в продължение на 6 до 8 часа.
При слуз в носа, гърлото или синусните кухини, опитайте с разтвор от топла вода и 1-2 супени лъжици ябълков оцет. Поставете малко количество в дланта на ръката си, вдишайте с едната ноздра, след това другата ноздра . Разтворът се оставя да се стича по задната част на гърлото, след това го изплюйте. Повторете с другата ноздра.
За получаване на максимална полза оцета трябва да натурален,непастьоризиран.
Разклатете бутилката,за да се убедите, майката (активно вещество) е в него.

Ябълковия оцет помага срещу главоболие, колики, хипертония, прочиства тялото и пр. 
КАто цяло, освен маските, е удобно и достатъчно, да се пие по 2 пълни супени лъжици яб. оцет, с 1-2 лъжици мед (според вкуса ви) в поне 250 мл вода - напитката се приема на 3 пъти през целия ден.


При ухапвания от насекоми може да се маже ухапаното място с оцет.
При ухапване от змии и скорпиони, се приготвя 150мл оцет (винен) с 1 с.л. сол.

ДОбре е според заболяването ви и проблема, да комбинирате и с други природни лекове и отвари, които биха могли да усилят полезното действие на оцета. Както и да прегледате хранителния си режим ин ша Аллах, ако трябва да ограничите приема на определени храни. При всички случаи е необходимо да се премахне газираното (мюсюлмание не пият алкохол и това няма смисъл да се обсъжда тук), мазните храни. Сладките и ястията е най-добре да си приготвяте у дома, за да приемате възможно най-малко добавки, сол над необходимото, захари, консерванти, оцветители. За солта - заменете готварската сол с морска - да, малко по-едра е, но в кафемелачка можете да си я смелите и след това да си я ползвате! Не консумирайте готварска сол, а морска!
НЕ забравяйте и физическите и двигателните си необходимости.
Така ин ша Аллах, ще се почувствате по-добре!


Материала съм изготвила аз, Милена Борисова-Иршад, изплзувала съм рецепти от сайта http://lidiq.com и от собствени източници.

19 коментара:

  1. Изключително полезни неща сте на писали!Благодая ВИ и Бог да е с вас!

    ОтговорИзтриване
  2. О, благодаря за оценката! Винаги се старая да има полза :)
    Бог да е и с вас!

    ОтговорИзтриване
  3. Преди или след хранене е добре да се пие чаша вода с ябълков оцет , не за заболяване а така профилактично?

    ОтговорИзтриване
  4. Едно и също е - за лечение или по желание :) Най-малкото, което се постига, е невероятна свежест и ободряване. Принципно се пие преди. Но ви препоръчвам, ако го пиете така, за удоволствие, да го пиете да кажем в междинно време сутрин и следобед или когато ви се прииска да се ободрите.

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ! Много ми хареса Блога, за пръв път влизам , но често ще ви посещавам. Успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Това е чудесно, до нови срещи тогава :)

      Изтриване
    2. как се пие ябълков оцет при подагра? колко пъти дневно и по колко?на гладно ли?




      Изтриване
  6. сместта която препоръчвате при ухапване от змии за пиене ли е или мазане

    ОтговорИзтриване
  7. Много интересни неща прочетох :) Поздравления за страхотния блог

    ОтговорИзтриване
  8. Ябълковия оцет от мало конаре пише че е от ябълково вино 5% как спорес религията да го употребяваме?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам какъв е този оцет, съжалявам.
      Купувала съм от Лидия, дала съм по-горе линк за нейния оцет, както и адрес в София.
      Също така съм си приготвяла сама у дома ябълков оцет, за което сега му е времето, ябълките зреят и са идеални за домашен оцет.

      Изтриване
    2. По принцип 5% е алкохолното съдържание на оцета. Ако сте истински мюсюлманин би трябвало да се въздържате от всеки вид алкохол (оцета включително).

      Изтриване
    3. Искрене, искаш да кажеш, че като изпием чашка оцет, освен здравословни ползи, ще се и напием :D
      Виждайки и другия ти коментар се уверих, че хем не си чел статията по-горе, а само се заяждаш, за Корана и да не говорим... Апропо - в Корана няма думи на Мухаммад :)
      Както и да е - до анонимен - 5% е оцетното съдържание, в оцета няма алкохол и няма и как да има - ферментацията си е свършила работата.

      Изтриване
  9. Добра информация. Но какво общо има аллах с нея, при положение, че повечето от описаните неща дори не са открити от мюсюлмани?! На мюсюлманите им дай да режат (както заповядва мохамед в корана) и след това да крещят, че е за слава на "бога".

    ОтговорИзтриване
  10. Ябълков оцет мога ли да налагам на врата.Със сколиоза съм и много ме боли и врат и сухожилия.Моля,ако някой знае да напише.

    ОтговорИзтриване

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...