С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

сряда, 23 ноември 2011 г.

Оцветяване на коса с помощта на естествени бои


автор и снимки: Henna Fox
Повечето бои за коса в търговската мрежа далеч не са безобидни за здравето. Тяхна типична съставка – Paraphenylenediamine (PPD), е известен алерген и дразнител, преминаващ през кожата токсин, вероятен канцероген. Алергична реакция към PPD е възможно да отключи чувствителност към различни продукти, влизащи в допир с кожата – лосиони, червила, дори черни дрехи. Полезна информация за PPD може да намерите в ето тази статия.
За поддържане на красива и здрава коса химията е съвсем излишна. Природният инвентар крие богато разнообразие от натурални оцветители за коса, някои от които с невероятна трайност.
Внимание!
Преди да използвате каквато и да е билка, най-добре потърсете повече информация за нея. Някои растения са отровни при вътрешна употреба; други може да имат странични ефекти. Когато възнамерявате да използвате природни бои, винаги проверявайте за алергична реакция. Препоръчителният метод е да нанесете малко количество от сместа по вътрешната страна на ръката и да покриете мястото за 24 часа. Ако няма реакция, би трябвало да е безопасно да продължите.
За да постигнат точен нюанс, много от боите на пазара предварително обезцветяват косата. За разлика от тях, растителните бои работят заедно с цвета на вашата коса и полученият резултат е уникален. Макар че е възможно да създадете илюзията за по-светла коса, и дори да добавите ефектни естествени кичури, няма как с боя без химикали да преминете от черна към платинено руса коса.
Резултатите ще варират в зависимост от качеството на билките и другите съставки, началния цвят на косата, състоянието на косата, и от самия метод, който прилагате. За да няма грешка с цвета, най-сигурно е да боядисате първо един кичур коса. Такава предпазливост никак не е излишна; в някои случаи е трудно да се поправи стореното.
При нанасяне на боята използвайте ръкавици. Добра идея е да намажете линията на косата с вазелин или мазен крем, за да избегнете нежелано оцветяване.
Природни оцветители за коса

Натуралната къна е изключително полезна за косата. Тя оцветява косата в червени тонове, но и много повече от това: с нейна помощ ще постигнете красиви, естествени цветни нюанси – различни оттенъци на червено, кестеняво и черно, като добавите билки като касия, индиго, амла. Цветовете са изключително трайни, с много добро покритие на бели коси.
След боядисване с къна косата ще остане бляскава, обемна и жива. От здравословна гледна точка къната има подхранващо, антибактериално и противогъбично действие. Действа отлично срещу пърхот и други кожни проблеми.
Внимавайте за къни, предварително смесени с химия за постигане на различни цветове. В природата няма естествена черна къна! Често използвана добавка за постигане на черен цвят е PPD – изключително опасен химикал. Къната има лоша слава именно поради изкуствените добавки в нея.
Приложение
- за изтощени, безжизнени коси
- за приготвяне на натурални бои за коса
- за лечение на косата: пърхот, засилено отделяне на мастна секреция
Рецепти с къна
Универсална рецепта за коса: смесва се с течност по избор (например топла вода, чай от лайка, лимонов сок, сок от портокал, червено вино) до консистенцията на каша, покрива се и се оставя да престои от 3 до 12 часа, докато отдели цвят. Лесно ще познаете кога е готова: повърхността ще потъмнее, а намажете ли вътрешната част на китката, след половин минута кожата ще се оцвети в оранжев цвят. Косата се разделя на кичури и се намазва обилно със сместа, покрива се с найлонова шапка и хавлиена кърпа, и се оставя на косата от 2 до 8 часа – повече за по-наситен цвят.
За коса до раменете – 100 гр.; за дълга коса – 200-300 гр. Повече е по-добре: косата трябва да бъде плътно покрита.
Съвет 1: ако ви остане от сместа след употреба, спокойно я приберете във фризера – цветът ще е още по-наситен при следващата употреба.
Съвет 2: използвайте стари кърпи и ръкавици. По-рядка консистенция на сместа се нанася по-лесно на косата, но има вероятност да протече.

Cassia Obovata придава леки златисти оттенъци на най-светлите коси, а в комбинация с къна постига топли ягодоворуси нюанси. Касията има изключителни свойства като натурален балсам за косата; подхранва подобно на къна и оставя косъма уплътнен, бляскав и жизнен. Тя е изключително походяща за хора, които не желаят промяна в цвета.
Начин на употреба: подобен на къна. Най-популярна е ‘калната баня’, като касия се смесва с гореща вода или чай, оставя се да престои няколко часа и се нанася на косата. Възможно е да се смеси с други съставки, като балсам за коса, мед, малко къна (за по-топъл цвят). Съвет 1: ако косата ви е светла и търсите единствено подхранващите свойства на касия, не оставяйте сместа да престои повече от 30 мин. преди да нанесете. Съвет 2: касия, смесена с балсам за коса, се отмива значително по-лесно.
Рецепти с Cassia Obovata
За златист цвят – естествени нюанси за руса или бяла коса
  1. Смесете касия на прах с портокалов сок или чай от лайка до постигане на консистенцията на кисело мляко
  2. Покрийте и оставете сместа да престои 12 часа.
  3. Нанесете получената каша на суха или влажна коса, покривайки косата по цялата дължина. По-лесно ще е, ако разделите косата на участъци.
  4. Покрийте косата с найлонова шапка; изчакайте 3 часа
  5. Измийте косата с шампоан и повече балсам
  6. Повторете след месец за лъскава и здрава коса
За ягодово русо – при начален цвят руса или бяла коса
  1. Смесете 4/5 касия с 1/5 къна. За по-червени тонове увеличете съотношението на къна. Добавете лимонов сок или чай от лайка до постигане на консистенцията на кисело мляко
  2. Покрийте сместа и оставете да престои 12 часа
  3. Нанесете получената каша на суха или влажна коса, покривайки косата по цялата дължина
  4. Покрийте косата с найлонова шапка; изчакайте 2-3 часа
  5. Измийте косата с шампоан и повече балсам
  6. Повторете след месец за красива коса с ягодов цвят
За подхранване на косата без промяна на цвета
  1. Смесете касия с топла вода до постигане на консистенцията на кисело мляко
  2. Нанесете получената каша на суха или влажна коса, напълно покривайки косата по цялата дължина.
  3. Покрийте косата с найлонова шапка; изчакайте 1 час
  4. Измийте косата с шампоан и повече балсам
  5. Повторете след месец за лъскава и здрава коса

Индиго е често използвана за текстил растителна боя. Прилагано само по себе си на косата, индиго ще оцвети косата в син цвят. Заедно с къна и касия обаче се постигат кестеняви до черни тонове – според пропорциите и началния цвят.
  • Индигото е безопасна за бременни жени и кърмачки боя
  • Не съдържа химикали – изцяло растителен екстракт.
  • Може да се използва толкова често, колкото пожелаете
  • Покрива белите коси
  • Добавя блясък и плътност на косъма
  • Смесено с къна, индиго боядисва косата в кестенявия спектър (в зависимост от пропорциите и началния цвят: повече индиго= по-тъмна коса)
  • Нанесено върху косата след къна, индиго боядисва в лъскаво черно.
  • След смесването си индиго се използва веднага.
Рецепти с Indigo
За кестенява коса – къна + индиго в една стъпка:
Пригответе паста от къна и оставете да престои 2-24 часа. Когато е готова, в отделен съд смесете индиго с хладка вода, без да оставяте да престои повече от 15-20 минути. Добавете готовото индиго към сместа къна и разбъркайте добре; може да добавите малко вода до постигане на консистенцията на кисело мляко. Нанесете на суха или влажна коса, като напълно покривате косата от корена до върха. Увийте в найлон и кърпа и оставете на косата 2-6 часа (колкото повече, толкова по-тъмен резултат). Измийте с шампоан или само с балсам.
За черна или много тъмно кестенява коса – две стъпки:
Нанесете върху косата си най-напред къна, приготвена по обичайния начин, описан по-горе – за наситена червена основа. Изчакайте няколко часа, отмийте и подсушете леко косата. Смесете индиго с топла вода, а по желание добавете 1 ч.л. готварска сол на 100 гр. индиго на прах – за още по-тъмен цвят. Нанесете веднага сместа на суха или влажна, прясно къносана коса, като я покриете равномерно по цялата дължина. Най-лесно е да започнете от задната част, като постепенно разделяте косата на секции (Използвайте стари кърпи и ръкавици!). Увийте косата добре и оставете за 1-2 часа; отмийте само с вода или с шампоан.
Съвет: за по-приятен аромат може да капнете няколко капки етерично масло в смесите къна/индиго.

Амла има приложение в грижата за коса и за кожа. Тя съдържа естествени танини, витамин С, аскорбинова киселина; прави косата обемна и мека, и подчертава къдриците. Прибавена към къна/индиго смес, амла тушира червеникавите нюанси в полза на по-дълбоки кестеняви тонове.
Рецепти с амла
- за студено кестеняви тонове, без червеникави оттенъци; също за черна коса: смесете къна по обичайния начин и оставете да престои. Добавете амла и/или индиго, смесени с вода: повече индиго ще доведе до по-тъмни тонове. Разбъркайте добре и нанесете по дължината на косата; увийте косата с найлонова шапка и хавлия, и оставете така между 1 и 6 часа. Измийте косата и изплакнете добре.
- като ексфолиант за лице – за свежа и стегната кожа: смесете амла с гореща вода до получаването на гъста каша; оставете да се накисне за 5-10 минути. Нанесете върху кожата на лицето, като избягвате околоочния контур и разранени участъци по кожата. Нежно масажирайте и отмийте с вода.
Тези и други индийски билки, както и натурални продукти за коса и кожа, можете да намерите в нашия онлайн магазин!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...