С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

четвъртък, 18 октомври 2012 г.

Как да си направим напитка срещу възпалено гърло и кашлица


По лесен и натурален път

от edna.bg

Снимка: nancyvienneau.com

Хегемонията на оплакванията от грипове и настинки ще се съревновава със здравните ни сили през следващите няколко месеца, затова ви предлагаме от по-рано да облекчим най-досадните симптоми като възпаленото гърло и кашлицата чрез тази вълшебна напитка с изцяло натурален привкус.



Необходими продукти:

1/4 чаена лъжичка лют червен пипер
1/4 чаена лъжичка джинджифил
1 супена лъжица оцет (за предпочитане органичен)
2 супени лъжици вода
1 супена лъжица захаросан мед

Начин на приготвяне:


По-удобно ще ни е, ако прибавим всички съставки в буркан с капачка, за да може хубаво да ги разбъркаме и разтворим с раздрусващи движения.

Съхраняваме сместа в хладилник и консумираме по една лъжичка през няколко часа. Когато симптомите са по-обострени, може да увеличим честотата на дозите. Винаги е добре да разклащаме буркана - преди да приемем от илача.


Други домашни отвари:

Лек с дюли



Необходими са ни 2-3 средно големи дюли, които се нарязват на едри парчета, но без да се белят и почистват от кората. Към тях смесваме две глави кромид лук с обелките, десетина ореха, които са много добре начукани, но не са почистени от черупките. Всички съставки се заливат с два литра вода и се оставят да врят, докато сместа се изпари наполовина. Добавя се захар на вкус и се пие по една кафена чашка три пъти дневно.


Рецепта с лук
Този лек е подходящ за всякакъв вид кашлица. Приготвя се като една средно голяма глава кромид лук се почисти от люспите и с помощта на лъжичка се издълбава във формата на чашка. Така приготвена,лучената форма се пълни със захар и се оставя да престои поне една нощ. На сутринта на дъното й се е образувал малко сироп, който се изпива сутрин на гладно.

Отвара с индрише и локум
Смесват се шест листчета индрише, шест ореха, които се начукват, но черупките не се отделят, шест лукчета (бонбони), кутия локум и три средно големи нарязани на ситно ябълки. Към тях се прибавя литър и половина вода и се оставя да ври на слаб огън, докато локумът и лукчетата се разтопят. След като сместа изстине, се прецежда и се изпива на равни дози за три дни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...