С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

вторник, 23 октомври 2012 г.

За конския кестен

от apteka-optima.com

Конският кестен, Aesculus hippocastanum, е широколистно дърво, което се отглежда като парково и  декоративно. В България расте в дива форма само в източните части на Стара Планина, които са известни като Преславски Балкан. Други части в Европа, където може да се срещне са някои планински гори в Гърция и Албания, от което следва, че конският кестен е балкански ендемит. Неговата пределна възраст на живот е 200 години.В листата на кестена се съдържат флавоноидите кверцетин, спиреозид, астрагалин, кверцитрин, рутин и изокверцитрин. В кората се откриват кумариновите гликозиди ескулин с агликон ескулетин и фраксин с англикон фраксетин, дъбилни вещества, тлъсто масло, алантоин и сапонина есцин. Семената съдържат флавоноидни биозиди и триозиди на кемпферола и кверцетина, хидроксихумарините и метоксикумарините ескули и фраксин, пуриновите деривати аденин и аденозин и витамините С, В и К.

Можете да се възползвате от лечебните свойства на конския кестен под формата на запарка, отвара, тинктура, настойка и мехлем. Според научни изследвания лечебните свойства на дървото се дължат не на отделните активни съставки в него, а на сбора от тези вещества. Конският кестен притежава противовъзпалително, капиляроукрепващо и обезболяващо действие. Той намалява увеличената склонност към кръвосъсирване и образуване на тромби. Доказано е, че екстрактът от конски кестен понижава холестерола в кръвта и оказва благоприятно действие при атеросклероза. Незаменима билка е при лечение на разширени вени, тромбофлебит и хемороиди. Използва се още от хора, които са склонни към храносмилателни нарушения, магарешка кашлица, подагра, ревматизъм, ишиас, дезинтерия, маточни кръвотечения и бронхит. Екстрактът може да се прилага външно при невралгии и мускулни болки. Действа благоприятно при хипертрофия на простата и варикоцеле. Съдържащите се сапонини понижават кръвното налягане. Ако се лекуват тромбофлебити с тинктура или екстракт от кестен, болките и отокът на възпалената зона намаляват, защото тромботичните маси се размекват постепенно и изчезват.

Билката трябва да се пие само по лекарско предписание и под лекарски контрол, защото в по-големи количества е отровна. Конският кестен не трябва да се пие при болести на черния дроб, бъбреците, както и при бременност и кърмене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...