С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

понеделник, 22 април 2013 г.

Билкови лекове срещу различни ставни болки

от searchherbalremedy.com


Като ставни се определят всички болки в ставите на цялото тяло, макар че най-често срещаните, са в коленете, дланите, бедрената става и кръста.
Лекуват се само след точно поставена диагноза. 
Домашните лекове, които ще дам тук, са лесни за приложение в България - билките са растящи по нашите ширини, често срещани и точно това е идеята ми, да се лекуваме с това, което ТУК Аллах ни е дал...
Имам заболявания на редица стави, някои от изброените лично съм опитала и знам ефекта, затова и ги публикувам. Лютия пипер и препоръчаното от Мария Требен не съм, но съм сигурна в ползата от първото, а Мария Требен уважавам дотолкова, че абсолютно вярвам на казаното от нея.

1. Aрника
Арника-монтана
kasnaprolet9999.blog.bg
Арниката се култивира и много хора я отглеждат като красиво градинско цвете. Тя е етерично и медоносно растение. Цъфти от май до септември, има приятна миризма. За използване като лечебно средство, се използват предимно цветовете. При външно приложение има противовъзпалително и противомикробно действие. 
Внимание! Билката е силно отровна и се назначава само под контрол на лекар!
Арниката е едно предпочитано растение за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, независимо от вида - артрит, ревматизъм, ишиас.
Самостоятелна употреба на арника - компреси с тинктура или мастен извлек локално при болки, дори изкълчване, кръвоизливи и натъртване. 
Мастния извлек се приготвя по следния начин: ветовете (1:3), като се загрява на водна баня със зехтин за 20-30 мин. Седи 24 часа и се изстисква хубаво и се прецежда. С получения маслен извлек се мажат болните места 2 пъти дневно, сутрин и вечер.

2. Див конски кестен  
wikipedia.org


Изключително разпространен в България, като на есен плодовете са нападали по земята и често ги подритваме. Често настройката ни е да запазваме само онова, което става за ядене и съм свидетел на жалването на много хора, че в София например, е пълно с диви кестени, а не с ядивния кестен :) А в същност дивия кестен може да се използва за лечение на редица заболявания.
- Балсамът от див - конски кестен е идеален за уморени и отекли крака и крака с разширени вени. Съдържа екстракт от див (конски) кестен, камфор, розмарин, арника, ментол и етерични масла. Бързо премахва болките предизвикани от умора, травми, оток, както и ревматични болки.
-Болки в ставите
Ситно се настъргват диви кестени, подбрани един по един, за да се отстранят ония, чиято обвивка е наранена (пукната). Настъргани се слагат в буркан, в който се налива догоре камфоров спирт. Съдът се затваря херметически и се оставя на прозореца на слънце или ако времето не е подходящо, до гореща печка. На 6-ия ден бурканът се отваря, към кестените се прибавя 1 чаена лъжичка нишадър и 1 чаена лъжичка рафинирана сяра (от аптеката). Съдът отново се затваря херметически и се оставя да отлежи още 2 дни, като няколко пъти се обръща за пълно размесване на съдържимото. На 7-ия ден в него се поставя и лъжичка терпентин (от аптеката). Болните стави се намазват с разтриване. За външно мазане се препоръчва следната рецепта: кестените се обелват, счукват и поставят в ракия. Съотношението на плодовете към алкохола е 2:10. Полученият извлек се прилага за разтриване. Чрез лабораторни експерименти е доказано, че кестените укрепват капилярите. Намаляват вискозитета на кръвта, нормализират болестно увеличената склонност към кръвосъсирване и образуване на тромби.

Заедно Арника и Конски кестен - чудесно се допълват в масажен гел срещу ставни болки. Ако не ви се приготвя някой от по-горните мехлеми, купете си от аптеката - гелът помага!
 3. Лют червен пипер 
globalhealingcenter.com
За да се направи паста, се разбъркват 2 суперни лъжици лют пипер с 1/2 чаша какаово масло, добавя се ланолин или кокосово масло - всички се продават се в аптеките. Нанася се директно върху възпаленото място. 
Също така може да се смесят 1/2 чаена лъжичка лют червен пипер с 1 чаша ябълков оцет и в сместа се накисват болните ръце/крака за 20 минути, след което болката и възпалението намалява значително.
Полски хвощ, снимка zdrava.bg 
 4. Хвощ и коприва - Мария Требен горещо го препоръчва, както и компрес със шведска горчивка. 
Сутрин, 1/2 час преди закуска и вечер 1/2 часа преди лягане, се пие чаша запарка от хвощ, който се оставя да изкисне половин минута. През деня се изпиват 4 чаши чай от коприва, който също е попарен и оставен за малко да изкисне.
Много препоръчително е 1 месечно баня на половината тяло с хвощ от 100 грама билки, накиснати и оставени да пренощуват в студена вода, на следващия ден претоплени и използвани за 20 минутна баня. Водата от банята може да се изсипе обратно още 2 пъти върху билките и затоплена, да се използва за още 2 бани (цитат от "Здраве от аптеката на Господ" на Мария Требен). По нейна препоръка за болки в коляното е добре да се правят загряващи компреси с хвощ - влажната топла билка се увива в мокри кърпи и се налага върху болното място. 

 5. Шведска горчивка
Мария Требен говори постоянно за нея и то при лечение на почти всички заболявания. Продава се по аптеките. Във връзка със ставните заболявания, се правят всекидневни 4 часови компреси с шведска горчивка. Преди това задължително кожата да се намаже с мазнина или с мехлема с невен, а след всеки компрес да се напудря,  за да не се появи сърбеж. 
Къдраво зеле, снимка gradinata.bg 
Билкарката прилага компресите с шведска горчивка заедно с компреси с листа от къдраво или бяло зеле - попарват се листата, налагат се върху болните стави и се превързват отгоре с топла кърпа. 

6. Масло от ленено семе, семе от люцерна, канела и куркума помагат и широко се използват при артритни болки.
Маслото от ленено семе е богато на Омега 3 мастни киселини, които помагат на производството на 1 и 3 простангандини - противовъзпалителни хормони и по този начин се спомага за намаляване на възпалението при ревматоиден и остеоартрит. На ден се приемат по 3 супени лъжици от маслото - за целта го добавяйте към зърнената си закуска, намазано върху хляб, директно напръскано в салата и други.
Люцерна, снимка seedland.com 
За люцерната може да се изпише много, въпреки че за повечето хора, чувайки думата "люцерна", я свързват с храната за преживни животни. В същност тя е едно изключително полезно растение, освен всичко друго, ами и лесно отглеждано на нашите ширини. Използва се за лечение на артри, диабет, бъбречни заболявания - под формата на чай. Изключително полезни са кълновете от люцерна и все повече се увеличава броя на хората, които се хранят с тях, заедно с други кълнове. 
Чая от люцерна и по-специално от семената се прави по следния начин - 1 чаена лъжичка семена се добавят към чаша вряща вода. Пие се 3-4 пъти дневно в продължение на 2 седмици. 
Канела - просто добавете чаена лъжица канела към супена лъжица мед всяка сутрин в продължение на месец. Разултатите са видни още след първата седмица. 
Куркума - капсули от 500-1000 мг дневно намаляват ставните възпаления и болки.
Джинджифил - приема се коренището с мед, както е описано в линка към името на подправката. 



1 коментар:

  1. Кревил конски балсам се предлага в аптеките в опаковка от 500мл и струва около 10-11 лв

    ОтговорИзтриване

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...