С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

неделя, 21 април 2013 г.

Козметика, кожа, алкално-киселинен баланс и...заблуди

Току що прочетох публикация в !Активни потребители, както и подобна в Здраве.бг, свързана с козметиката и киселинно-алкалния баланс на кожата ни. Останах много доволна от прочетеното, защото са отчетени наистина заблудите на хората по отношение на тяхното pH.
Много ми е интересен факта, че покрай всички статии, свързани с киселинния баланс на организма ни, повечето смятат, че едва ли не всичко "кисело" е вредно :)
Нека поясня отново и след това направо ще копирам статията за козметиката и киселинността.
рН е мярка за активността, десетичен логаритъм от концентрацията на водородните йони в разтвор и съответно се отразява киселинността или алкалността (основната реакция).

aktivnipotrebiteli.bg

Скалата на рН показва точно реакцията - киселинна или основна на различни разтвори и варира от 0 до 14. Водните разтвори с рН по-малко от 7 показва кисела реакция и колкото е по-малко числото, толкова по-силна е тази реакция - най-силните киселини, като Солната киселина например, имат най-ниска реакция. 
Обратно - разтворите с по-високо рН от 7, са основни (алкални) и колкото е по-голямо числото, толкова алкалната реакция е по-голяма.
Ето няколко РЕАЛНИ примера - стомашния сок, в който преобладава солна киселина (HCl), е с рН около 1.5, портокалов сок 3.5, бира 4.5, кафе 5, мляко 6.5, слюнка 6,4-6,8, кръв 7,3-7,42, амоняк 11.5, белина (натриев хипохлорит)  12.5, сода каустик (NaOH, натриева основа) 13.5.  
Казвам реални, защото из интернет ще намерите какви ли не ужасни стойности на киселинността на кафето например - много хора отричат използването му, което си е техен проблем, но опитвайки се да убедят останалите в вредите от него, му приписват често много високо ниво на киселинност, което не е истина. Отделно намерих много ниски стойности на Кока-колата, които са в почти всяка негативна статия за напитката. Да, аз лично не пия от нея, но доколкото разбрах, стойностите, които се мандахерцат из мрежата, са неверни. Не ги пиша, защото в момента не разполагам с лакмусова хартия, нямам възможност да измеря стойността, но в най-скоро време, ин ша Аллах, ще напиша измереното от мен и то не само за Кока-колата.
Сега спирам да пиша по любимата си тема за баланса на организма - рискувам да забравя какво съм започнала да правя и съвсем да залитна в посока киселини-основи и хранене :) Затова обещавам все пак скоро да пиша отново за това - твърде важно е, полезно и интересно.

pH и защитата на организма

pH на човешката кожа има стойности от 4.5 до 6. При новородените pH е близко до неутралното – 7, но с израстването им бързо се променя към киселинно. Повишаването на киселинността на кожата става с цел предпазване от бактерии – киселинността има бактериостатичен и бактерициден ефект. С възрастта pH на кожата става все по-близко до неутралното, което причинява проблеми, поради ниската ефективност на защитата от бактерии.
Повишената киселинност на кожата се дължи на няколко фактора: мастни секрети от потните жлези и порите и разграждането на мазнините по кожата от бактерията Staphylococcus epidermis. Оказва се, че сме здрави поради тази "добра" бактерия – нейното поведение предпазва кожата от бактериална атака.
Стойността на pH на кожата е един от основните фактори способстващи развитието на акне и други кожни проблеми. Всъщност стойността на pH може да мине над 6 само ако имате кожен проблем. Propionibacterium acnes – причинителят на акне, е бактерия, която се намира при всички хора в нормално здраво състояние. Известен факт е, че при хората, страдащи от акне, бактерията е в по-големи количества, което много зависи от нивото на pH на кожата. Оказва се, че бактерията е с минимален брой при стойности на pH около 5.5. Всяко покачване на pH на кожата към неутралното 7, би спомогнала за по-бърз растеж и размножаване на бактерията, от което следва и по-голяма вероятност за развиване на акне. (Тук е мястото да отбележим, че лечението на акне с тетрациклин вече не дава желаните резултати – бактерията вече е резистентна към него.)

pH и миещите средства
Обикновеният сапун се смята за най-честия вредител върху pH на кожата, защото продаваните сапуни имат стойности на pH около 9-11, т.е. са областта на алкалното pH. Но имайте предвид, че вашата кожа е жива система, тя се опитва да противодейства на намесата отвън, което може да означава, че ако се измиете със сапун с pH 9, след известно време кожата ще си върне нормалното pH – 5.5. Процесът на връщане на живата система в изходно положение се нарича хомеостаза и се извършва постоянно в нашите организми. С това искаме да отбележим, че ползването на обикновени сапуни не е определящ фактор за заболеваемостта на кожата.
На пазара се предлагат сапуни с неутрално pH. Те химически не са сапуни, а синтетични детергенти под формата на сапун. Те не съдържат натриева сол на мастна киселина и са с регулирано pH.
Има състояния на кожата, които могат да повишат стойността на pH. Такива са екземите, контактния дерматит и сухата кожа. Диабетът също може да повиши стойностите на pH до неутрални, което да причини кожни проблеми. Всъщност редица случаи на диабет се диагностицират от дерматолози на база кожен проблем, поради промяна в стойността на pH.

 Съвети
  •  Избирайте козметични средства с pH в интервала от 4 до 6. Това, че се рекламират козметични продукти с pH 7, не означава, че те са полезни.
  •   Избягвайте да купувате антибактериални сапуни. Те унищожават естествената микрофлора на кожата и имат няколко отрицателни ефекта: правят бактериите устойчиви към антибиотиците, които ползваме; променят естествения баланс на микрофлората на кожата в полза на гъбите; и не на последно място поддържат кожата ви в "стерилен вид", което може да ви изложи на опасност, когато спрете употребата на антибактериален сапун.

Сега, за кожата и козметиката, във връзка за баланса, тя е от Здраве.бг:

Заблуда №1: киселинно-алкалният баланс на кожата е равен на 5,5

Всъщност по норма рН на кожата варира от 4,5 до 5,5. Ако кожата ви е склонна към омазняване, рН вероятно се приближава към 5,5, а ако е суха –може да е и 4,4.

Заблуда №2: сапунът с правилно рН може да регулира киселинно-алкалния баланс

Всеки един сапун, колкото и да е прехвален в рекламите, променя рН на кожата в алкална посока. Освен това разрушава епидермалните липиди – основните структури на роговия слой, които възпрепятстват изпаряването на водата от клетките. В резултат на това кожата губи своята защитна липидна (мастна) мантия, а това води до обезводняване. Влагата намалява под нормата, кожата започва да се бели и се появава усещане за стегнатост.

При всеки човек киселинно-алкалният баланс на кожата се възстановява по различен начин. Това зависи от производството на пот и кожните мазнини. Потта съдържа сол и микроелементи, които променят рН в киселинно направление, а кожните мазнини точно обратното – правят кожата по-алкална. Няколко часа след измиването със сапун рН се връща към своята норма.

Най-често на промените на киселинно-алкалния баланс реагира чувствителната кожа. При нея е нарушен синтезът на епидермалните липиди и тя има тънък рогов слой, който не изпълнява достатъчно добре защитните си функции.

Заблуда №3: трябва да се избира козметика с рН 5,5

Това може да е вярно, но само понякога. Ако козметичното средство има рН под 4,5, то ще предизвика раздразнение и зачервяване у хората с тънка и чувствителна кожа. В този случай наистина трябва да се използват козметични средства с рН 5,5. Но това рН не е подходящо да хората с мазна кожа. Повечето бактерии, живеещи в кожата, предпочитат алкалната среда – именно тя е присъща за мазната кожа. Това обяснява и защо именно хората с мазна кожа страдат по-често от пъпки. За да се нормализира киселинно-алкалният баланс на мазната кожа трябва да се използват препарати с рН 4,0-4,5. С тази цел могат да се правят маски със сок от лимон или млечна суроватка.

Заблуда №4: винаги трябва да се търси козметика с надписа „рН- балансирано” 

Това не е задължително. Когато се правят изследвания на всеки един нов козметичен продукт, се изучава и неговото влияние върху киселинно-алкалния баланс. В продажба се пускат само тези средства, които не променят рН – в противен случай те ще увредят кожата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...