С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

събота, 20 април 2013 г.

10 съвета за здрава коса

снимка Rural Spin

Не познавам човек, който да е равнодушен към състоянието на косата си - дори да не си прави специална прическа, косата е част от красотата, дадена ни от Аллах (Бог) и ние трябва да се грижим за нея, както за всеки орган, всяка част от тялото ни.
Нека си припомним някои неща, които спомагат за по-добрия растеж на косата и за по-добрия и здрав вид.


1) Разресвайте си я по 100 пъти преди лягане
Има си причина в съвета на старите жени да си разресваме косата по 100 пъти на вечер - с четка или дървен гребен. Разресването води до качествено разпределяне на естествените масла от корена до върха на косъма и това прави косата по-блестяща, по-послушна, по-леко чуплива. Спокойно можете да изоставите някои продукти за грижа за косата, ако започнете да я разресвате така, както се препоръчва. Правете го леко, без да насилвате косата си - първо я разрешете добре, премахнете всички възелчета. Разресвайте добре от корена на косата леко до края на косъма.

2) Ползвайте четка със свински косъм
Ползвайте по-качествен уред - най-добре от естествен косъм - четка, гребен. Четките със свински косъм са по-скъпи ор другите, но се ползват години наред. Самата конструкция на косъма и четката довежда до по-пълно отстраняване на прах и замърсявания, части от косата, придвиждат мазнините по дължина на косъма, почистват косата дори без шампоан (затова ще се налага по-често почистване на самата четка). Четината е гъвкава и така подхода към косата е по-деликатен. 
3) Не разресвайте мократа си коса!
Мократа коса е по-слаба от сухата! Затова не я разресвайте, докато е мокра, никакви четки или фини гребени, докато не изсъхне. Слeд измиване на косата, увийте главата си с кърпа, а когато изсъхне, я срешете с широк, рядък гребен внимателно, за да не накъсвате космите.
4) Проучете добре шампоана си
Изброяването на съставките на шампоаните е за самите хора - да знаят какво има вътре. Някои съдържат и опасни съставки, а и не се залъгвайте по етикета "Натурален продукт" върху опаковката - за съжаление най-често сме свидетели на недобросъвестно привличане на клиенти, вместо етикета да се слага на действително натурални продукти. Етикетите "Натурален", "Био" - не се регулират. Остава ви да четете етикетите. В същност е почти невъзможно да се продава по магазините един зиключително натурален продукт - срока му на годност ще е много кратък.
В момента ми е много интересно, като видя реклама на бои за коса например - рекламите показват, че едва ли не една боядисана коса е по-здрава от нетретирана коса! В същност истина е, че след боядисване, трябва да се закупят още няколко продукта, за да се поддържа косата в едно що годе добро състояние и така козметичната индустрия печели...Има някои съставки в козметиката - нека говорим конкретно за козметиката за коса, като парабените, Натриевия лаурелсулфат, бензилбензоат, които може да предизвикат раздразнение (помнете все пак, че това е възможност, не е задължително). 
Содата за хляб, белия оцет и натуралните масла, са една прекрасна алтернатива на шампоаните. 
5) Ако решите, можете да изхвърлите шампоана от магазина
В блога, от който взех идеята за този пост, има прекрасен пост за измиване на косата само с помощта на Сода бикарбонат - т.е. обикновената прекрасна готварска сода. Авторката е описала само собствения си опит в това и е дала и снимки, които наистина удостоверяват чудесния изглед и състояние на косата. Ето и нейния пост Методи и начини за измиване на косата без шампоан - авторката използа само Сода и бял оцет, като сипва в пласмасово шише (малко) лъжица сода, долива до средата с топла вода и хубаво разбива - содата не се разтваря - затова преди полагане върху главата, се разбива отново. Содата трябва хубаво да се разнесе по кожата на главата и след това много хубаво да се отмие, защото в противен случай ще имате бели прашинки по главата си и ще изглежда сякаш е пърхут. След това обливате косата си с разреден Бял оцет и вода - омекотява косъма.
Трябва да знаете, че първоначално е най-вероятно косата ви да не изглежда много чиста след измиване по горния начин. Но скоро след началото - след първите 2-3-4 пъти, косата ви не само ще изглежда добре, но и ще заздрави конструкцията си. Сами ще видите и усетите разликата.
За измиване можете да ползвате хума, след което по същия начин косата се облива с оцет+вода. Добри отзиви за Мароканската хума - това съм чела.
Ако тези начини не ви пасват, потърсете и си купете по-скъп медицински шампоан - продукта обикновено си струва парите - все пак се използва доста дълго време. 
6) Подхрванване веднъж седмично или в малко по-дълъг период от време
Ясно е, че се грижим повече за кожата си, отколкото за косата си - някак по-лесно е и неангажиращо...Но нека не забравяме, че имаме свеоите отговорности и към косата си и нека не й обръщаме внимание чак когато почне да пада или заприлича на метла върху главата ни.
Втривайте топло естествено растително масло поне веднъж седмично или не 10 дни. Запомнете, че олиото не се слага върху суха коса - почти няма смисъл от това. В същност не е нещо трудно или кой знае какво.
Смесете или ползвайте само 1 вид масло - зависи си само от вас и от възможностите ви - но в момента има масла във всички аптеки и повечето не са скъпи. Палмото, кокосово, бадемово, масло от жожоба, масло от пшеничен зародиш - затоплете леко - така че ако си потопите пръста да издържа в олиото. Намокрете косата си и след това втрийте внимателно с лек натиск маслото - първоначално в корените и след това разнесете по цялата дължина на косъма. Сложете си шапка за къпане или увийте в найлонова торбичка и след това - в хавлия. Постойте с маслената баня на главата си поне половин час. Олиото се измива трудно - ако не е добре отмито, косата ви ще си изглежда мазна след изсъхване.
Ако вече изпозвате измиване със сода и оцет, ще се наложи да позлвате и някакъв естетсвен домашен сапун.

7) За къдрава или за изтощена коса, включете и протеинова маска
Смесете две яйца ( в същност броя зависи от дължината на косата - може и 1 да е достатъчно) - най-добре е да изпозлвате само жълтъците и смесете с топла, не гореща (!) вода. Втрийте сместа в корените и разнесете по дължината на косъма, след коет о сложете шапка за баня или увийте в найлон, а отгоре сложете хавлия. Оставете да действа поне час, след което измийте много добре - внимавайте с температурата на водата да не се пресече белтъка, ако използвате цели яйца.
8) Бъдете нежни към косата си
Нуждаете се само от няколко капки (ако сложите повече, просто косата ви ще се омазни ненужно), за да придадете блясък и намалите късането на косата си. В аптеките е пълни с масла - аргана е много моден в момента :) - но можете да изпозлвате обикновен зехтин - само няколко капки, 2-3, разтрийте ги между дланите и пръстите си, след това ги разнесете из косата си, особено по краищата на косъма. 
9) Третирайте пърхута с природни методи
За съжаление няма лекарство за пърхута, който си е кожно заболяване - себореен дерматит. Но можете да третирате пърхута за намаляване влиянието и проявлението на симптомите. Ако искате да ограничите химикалите, има други методи и варианти за вас.
Маслото от чаено дърво може да се използва като средство за лечение на пърхута. Добавете 20 капки от маслото към препарата си за измиване на коса или добавяйте при всяко миене по 2 капки от маслото, когато миете косата си. Освен това можете да добавите 20 капки масло от чаено дърво към 1/4 чаша зехтин, втрийте в скалпа си, увийте главата си и пренощувайте така. На сутринта си измийте нормално главата. 
Ябълковия оцет е друга възможност, за която е доказано, че помага при дерматит. Втрийте ябълков оцет по скалпа си (за чувствителна кожа трябва да разредите оцета с вода - около 50%-ен разтвор), след което увийте главата си с найлонова шапка и след нея - хавлия. Оставете за час и след това отмийте. За контролиране на пърхута, се прави 1 път в седмицата.
Ако тези варианти не ви помагат, можете да изберете старомодния катранен сапун. Той е използван като лечение на пърхъта стотици години и все още е препоръчван от дерматолозите за тази цел. Използва се и за премахване на въшки. Имайте предвид, че може да направи светлата коса по-тъмна. При медицински изследвания е установено, че катранения сапун може да предизвика кожни раздразнения (може, но не е задължително), но принципно при ниски дози е безопасен за лечение на различни състояния.
10) Хранете се за косата си
Косата  е барометър на здравето - ако косата ви е без блясък и безжизнена, това обикновено ще показва някакъв здравословен проблем. В миналото хората са ядяли храна, близка до земята и точно това и ние трябва да правим. Хранене от пълната цветова гама храни ще подсигури всички необходими витамини и минерали за здрава коса. Балансирано хранене, включващо масла и мастни киселини, е важно за здравето и блясъка на косата ни. Бъдете сигурно, че ядете основните храни - риба, орехи, мляко, картофи, спанак, боровинки, а също дневната доза протеини, Цинк, Калций, витамин Д и други витамини.
Калция е изключително важен за строежа на косата, костите, ноктите и кожата - незаменим по-скоро...Без витамин Д Калция не достига до местоназначението си - така че Калция обикновено върви заедно с витамин Д. Калция си набавяме от ядките, сусамовия тахан, карфиола, спанак, извара, кисело мляко. Витамин Д се набавя от слънцето - 15 минути на ден на слънце обикновено доставят необходимото количество витамин Д на организма ни.

3 коментара:

  1. Благодаря за информацията! Много интересна и полезна статия! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи, надявам се да е от полза :)

      Изтриване
  2. Здравейте, бих искала само да попитам за рецептата против пърхот, дали е необходимо ябълковия оцет да е топъл? Благодаря Ви предварително!

    ОтговорИзтриване

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...