С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

четвъртък, 10 февруари 2011 г.

Канела



Канелата се използва като подправка от векове. Има сладкиши, които трудно можем да си представим без екзотичния аромат. Не толкова популярен обаче е благоприятният ефект на подправката върху организма...

Една чаена лъжичка от кафявата, наподобяваща какао, прах съдържа 1,4 грама фибри, които имат свойството да влияят положително върху перисталтиката на червата. Подправката е добър източник на желязо и калций. Канелата обаче е най-полезна със свойството да намалява нивото на кръвната захар. За целта е достатъчно да се консумира – по една чаена лъжичка на ден. 




Канелата става известна в Европа през 1505 г., когато португалците пристигат в Цейлон и научават как се произвежда. Канеленото дърво всъщност е от сем. Лаврови и достига височина до 18 м. Кората му има светлокафяв цвят, цветовете са бледожълти  и образуват своеобразни гроздове. Тайната за добива на канела дълго време била пазена грижливо от търговците, затова и цената й била твърде висока. Португалците научават как се произвежда ароматното растение. Всеки цейлонец над 12-годишна възраст трябвало да доставя годишно по 18 кг кора от канела, като цифрата се увеличавала ежегодно. Този вид данък струвал живота на много хора. В същото време в Амстердам изгаряли планини от канела, щом цените падали. Първите плантации за производство на канела се появяват през VIII век в тропиците и субтропиците на Азия. Днес се култивират и в Африка, Южна Америка и Австралия.

Подправката, използвана в балсамиращата смес за увековечаване на фараоните, действа и като репелент срещу мравки. 


Иначе, пръчиците канела се получават от изсушената кора на вечнозелено дърво. Разпространяват се основно два вида канела: Cassia и по-сладкият вид Ceylon. Най-големият производител на канела е Шри Ланка.




Положителни ефекти върху здравето

Има изразен антиоксидантен ефект. В минимални количества канеленото масло стимулира кръвообращението и храненето на клетките на стареещата кожа, подобрява кръвоснабдяването на корените на косата, укрепва зъбите. Ароматът на канелата подобрява храносмилането. Лечебното действие на канелата в храненето е особено полезно при:
  • - преохлаждане;
  • - простуди;
  • - болести на ставите;
  • - гръбначния стълб;
  • - подсилва и имунната система;
  • - помага за преодоляване на умората;
  • - при депресии;
  • - слабост;
  • - има превантивна роля срещу Алцхаймер;
  • - помага за понижаване на кръвната захар, за което се препоръчва на хора, страдащи от диабет.
- Класическа противоотрова, облекчаваща състоянието при отравяния:
  • - хранително;
  • - алкохолно;
  • - никотиново.

Полезна е при заболявания на:
  • стомаха;
  • червата;
  • черния дроб;
  • бъбреците;
  • пикочния мехур.

Канелата ускорява обмяната на веществата и кръвоснабдяването, възпрепятства образуването на целулит, използва се за регулиране на храносмилателния процес. Помага при простудни и грипни заболявания. Използва се и в състава на масажни масла, като средство против световъртеж, припадък, гадене. Неутрализира ухапванията от насекоми. Отстранява неприятния дъх. Древните са смятали, че ароматът на канелата прави човека непобедим в открита борба, сексуално силен и инициативен.

Странични ефекти

Възможни са алергични реакции, при някои се наблюдава повишение на апетита. Бременните жени да са особенно внимателни с употребата на канела, във високи дози се явява като маточен стимулант, но е безопасна в умерени количества. Маслото да се избягва изцяло.

При трудно контролираната гликемия се отразява чудесно на здравето. Прибавяйки кафена лъжичка канела в десерта, може да се предотврати покачването на нивото на кръвната захар в кръвта след нахранване. Благоприятният ефект на канелата е свързан с нейната способност да забавя стомашното изпразване и по този начин и дифузията на глюкозата към кръвта, също така и някои липиди (общият холестерол, триглицеридите, лошият холестерол - LDL). Тя може да се използва вместо захар, тъй като има естествен сладък вкус.


Използвани източници
  • medicalbg.com
  • doctorbg.com
  • biberonbg.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...