Канелата се използва като подправка от векове. Има сладкиши, които трудно можем да си представим без екзотичния аромат. Не толкова популярен обаче е благоприятният ефект на подправката върху организма...
Една чаена лъжичка от кафявата, наподобяваща какао, прах съдържа 1,4 грама фибри, които имат свойството да влияят положително върху перисталтиката на червата. Подправката е добър източник на желязо и калций. Канелата обаче е най-полезна със свойството да намалява нивото на кръвната захар. За целта е достатъчно да се консумира – по една чаена лъжичка на ден.
Канелата става известна в Европа през 1505 г., когато португалците пристигат в Цейлон и научават как се произвежда. Канеленото дърво всъщност е от сем. Лаврови и достига височина до 18 м. Кората му има светлокафяв цвят, цветовете са бледожълти и образуват своеобразни гроздове. Тайната за добива на канела дълго време била пазена грижливо от търговците, затова и цената й била твърде висока. Португалците научават как се произвежда ароматното растение. Всеки цейлонец над 12-годишна възраст трябвало да доставя годишно по 18 кг кора от канела, като цифрата се увеличавала ежегодно. Този вид данък струвал живота на много хора. В същото време в Амстердам изгаряли планини от канела, щом цените падали. Първите плантации за производство на канела се появяват през VIII век в тропиците и субтропиците на Азия. Днес се култивират и в Африка, Южна Америка и Австралия.
Подправката, използвана в балсамиращата смес за увековечаване на фараоните, действа и като репелент срещу мравки.
Иначе, пръчиците канела се получават от изсушената кора на вечнозелено дърво. Разпространяват се основно два вида канела: Cassia и по-сладкият вид Ceylon. Най-големият производител на канела е Шри Ланка.
Положителни ефекти върху здравето
Има изразен антиоксидантен ефект. В минимални количества канеленото масло стимулира кръвообращението и храненето на клетките на стареещата кожа, подобрява кръвоснабдяването на корените на косата, укрепва зъбите. Ароматът на канелата подобрява храносмилането. Лечебното действие на канелата в храненето е особено полезно при:
- - преохлаждане;
- - простуди;
- - болести на ставите;
- - гръбначния стълб;
- - подсилва и имунната система;
- - помага за преодоляване на умората;
- - при депресии;
- - слабост;
- - има превантивна роля срещу Алцхаймер;
- - помага за понижаване на кръвната захар, за което се препоръчва на хора, страдащи от диабет.
- Класическа противоотрова, облекчаваща състоянието при отравяния:
- - хранително;
- - алкохолно;
- - никотиново.
Полезна е при заболявания на:
- стомаха;
- червата;
- черния дроб;
- бъбреците;
- пикочния мехур.
Канелата ускорява обмяната на веществата и кръвоснабдяването, възпрепятства образуването на целулит, използва се за регулиране на храносмилателния процес. Помага при простудни и грипни заболявания. Използва се и в състава на масажни масла, като средство против световъртеж, припадък, гадене. Неутрализира ухапванията от насекоми. Отстранява неприятния дъх. Древните са смятали, че ароматът на канелата прави човека непобедим в открита борба, сексуално силен и инициативен.
Странични ефекти
Възможни са алергични реакции, при някои се наблюдава повишение на апетита. Бременните жени да са особенно внимателни с употребата на канела, във високи дози се явява като маточен стимулант, но е безопасна в умерени количества. Маслото да се избягва изцяло.
При трудно контролираната гликемия се отразява чудесно на здравето. Прибавяйки кафена лъжичка канела в десерта, може да се предотврати покачването на нивото на кръвната захар в кръвта след нахранване. Благоприятният ефект на канелата е свързан с нейната способност да забавя стомашното изпразване и по този начин и дифузията на глюкозата към кръвта, също така и някои липиди (общият холестерол, триглицеридите, лошият холестерол - LDL). Тя може да се използва вместо захар, тъй като има естествен сладък вкус.
Използвани източници
- medicalbg.com
- doctorbg.com
- biberonbg.com
Няма коментари:
Публикуване на коментар