С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

петък, 25 ноември 2011 г.

Ефикасни домашни отвари против кашлица


снимка: Работещо момиче

Няма две мнения по въпроса, че кашлицата е едно от най-изнервящите състояния, заради нейния изтощаващ ефект върху организма ни. Следващите домашни рецепти могат да облекчат нейните гръмогласни симптоми, но помнете, че ако до 2-3 дни не се наблюдава подобрение, ще трябва да минете през лекарския кабинет.

Лек с дюли
Необходими са ни 2-3 средно големи дюли, които се нарязват на едри парчета, но без да се белят и почистват от кората. Към тях смесваме две глави кромид лук с обелките, десетина ореха, които са много добре начукани, но не са почистени от черупките. Всички съставки се заливат с два литра вода и се оставят да врят, докато сместа се изпари наполовина. Добавя се захар на вкус и се пие по една кафена чашка три пъти дневно.

Рецепта с лук
Този лек е подходящ за всякакъв вид кашлица. Приготвя се като една средно голяма глава кромид лук се почисти от люспите и с помощта на лъжичка се издълбава във формата на чашка. Така приготвена, лучената форма се пълни със захар и се оставя да престои поне една нощ. На сутринта на дъното й се е образувал малко сироп, който се изпива сутрин на гладно.

Отвара с индрише и локум

Смесват се шест листчета индрише, шест ореха, които се начукват, но черупките не се отделят, шест лукчета (бонбони), кутия локум и три средно големи нарязани на ситно ябълки. Към тях се прибавя литър и половина вода и се оставя да ври на слаб огън, докато локумът и лукчетата се разтопят. След като сместа изстине, се прецежда и се изпива на равни дози за три дни.

Източник:  lekar.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...