С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

събота, 24 декември 2011 г.

Кус кус по марокански




Задушава се месото и лука заедно с подправките – сол, черен пипер, шафран, канела и индийско орехче. Може да се сготви отново различен вид месо. Лично ние го предпочитаме с телешко.
Добавя се топла вода и зеленчуци нарязани на едро – зеле, моркови (режат се на две по дължина и им се маха сърцевината), тиква, тиквички, по желание нахут 3 -4 лъжици, но от кутия, т. е. да е полуготов и 5-6 стръка магданоз + пресен кориандър (бел.адм). Магданозът и кориандърът (бел. адм.) се завързват с конец така, че като тръгне да се сипва да може да се отстрани цялото количество магданоз.
Също така се добавят и домат на пюре или много на ситно нарязан, може и консервиран. По желание може да се сложи и картоф.
Оставя се да къкри на не много силен огън.
През това време се взима кус куса,  почиства се да няма боклук, измива се и се отцежда, след което се слага сол на вкус и 2-3 с.л. олио, които се втриват с ръце в кус-куса.
Отавя се да почине 5 минути и след това се слага в тенджерата с двойно дъно където вече е завряла водата. Ако нямате такава тенджера, същият резултат можете да постигнете с поставянето на ситен гевгри в горната част на тенджерата и в него да поставите кус куса.
След около 15 минути се сваля от тенджерата и се изсипва в голяма чиния. С разбъркване се добавя студена вода и когато се охлади и можете да пипате кус -куса, започвате да го разтривате така , че да не се образуват бучки.
Оставяте да почине още 5-10 минути и връщате върху тенджерата. Процедурата се повтаря 3 пъти.
На третия път се вади кус-куса и се изсипва в голяма купа за сервиране, от получения сос при зеленчуците и месото се взима и се изсипва върху него като се добавя и 1 лъжица масло. Разбърква се много добре и се оформя като гнездо в което се слага месото и около него се декорира със зеленчуците . Кус – куса се залива със сос, но не се прекалява за да не стане като супа .
Разликата с рецептата от Тунис е липсата на доматена салца и различните подправки.
Автор: К. Мароки

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...