С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

четвъртък, 28 април 2011 г.

Ползите от оцета, Ибн ал-Кайим "Медицината на Пророка"


В книгата си "Медицината на Пророка"  Ибн ал-Кайим казва 
за оцета:

В сборника си Сахих, Муслим предава от Джабир бин Абдуллах, че Пратеникът на Аллах с.а.с. попитал семейството му за подправка и те му отговорили: "Нямаме друго, освен оцет". И така той я поискал и започнал да се храни, казвайки: "Колко хубава подправка е оцета". В Сунан Ибн Маджа, от Умм Са'д радиаллаху анха, от Пророкът с.а.с.: "Каква отлична подправка е оцетът. О Аллах, благослови оцета, пророците преди мен са го използували за подправка. Никой дом няма да мизерства, ако има оцет".   

Оцетът съчетава топло и студено, като последният преобладава. Той е сух в трета степен и има изсушаващ ефект.

Винения оцет е полезен при стомашни възпаления, успокоява жлъчката и отблъсква отровите. Разрежда млякото и кръвта, когато се съсирят. Помага на далака, прочиства стомаха, утолява жаждата и предпазва от възпаления. 
Подпомага храносмилането, попречва образуването на храчки, олекотява тежките храни и разрежда кръвта. Когато се пие със сол, помага при отравяне с гъби. 

Когато се направи бульон, помага при гнойна ангина. Когато се затопли и се изплаква устната кухина, помага срещу зъбобол и подсилва венците. 

Помага и при възпаления (гнойни мехури), когато се прилага като мехлем, срещу сърбеж, изгаряния. Повишава апетита, "подслажда стомаха", добър е за младите хора и през лятото за жителите на топлите страни.


източник: "Медицината на Пророка" (Tеb al-Nabawi) Ибн ал-Кайим 



Хадисът от Сунан Ибн Маджа е определен от АЛбани като даиф.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...