С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

понеделник, 31 октомври 2011 г.

Орехите, дар от Аллах


източник: Dreamstime

Консумацията на шепа орехи всеки ден се отразява благоприятно на нервната система, сочи изследване. Редовният прием на ядките предпазва мозъка от амиотрофична латерална склероза, наричана още болест на Лу Гериг.


Неврологичното заболяване, характеризиращо се с прогресивна дегенерация на моторните неврони - клетки в гръбначния и главния мозък, може да доведе до парализа и фатален край.


Връзката между консумацията на ядките и здравословното състояние все още не е ясна, но според учените ключов елемент в защитните свойства на орехите е витамин Е. Той е признат за най-мощния антиоксидант сред витамините. Смята се, че предпазва клетките от увреждане, забавя окисляването на липидите и образуването на свободни радикали в организма. Освен това витамин Е предпазва другите мастноразтворими витамини от окисляване, като спомага усвояването на витамин А.


Орехите осигуряват повече от 19 витамини и минерали, включително витамин А, фолиева киселина, калций, магнезий, фосфор, цинк и витамини от група В.

Чрез ядките набавяме 8% от дневното потребление на антиоксиданти.


За да усвоим полезните свойства и да извлечем максимална полза за здравето ни, експертите препоръчват да консумираме по 7 сурови ореха на ден.


Учени откриват и друга полза от хапването на този вид ядки. Според проучване орехите ни предпазват и от сърдечни заболявания. Те съдържат алфа-линоленова киселина - една от основните омега-3 мастни киселини, подобни на тези в мазната риба като сьомга и скумрия. Тези основни мастни киселини подобряват сърдечно-съдовото здраве, като спомагат предотвратяването на нестабилен сърдечен ритъм и чрез контролиране на образуването на плаки в кръвоносните съдове. Спомагат и за намаляване на „лошия“ - LDL холестерол, и С-реактивния протеин - възпалителен маркер, свързан с атеросклероза и сърдечни заболявания.


Установява се, че нивата на С-реактивен протеин спадат с почти 75%, на общия холестерол с 11%, а LDL-холестерола с 11-12% при пациенти, консумиращи храна, богата на алфа-линоленова киселина. Тя е съставка на продукти като орехи, орехово и ленено масло. Подобни ползи са открити при хора с диабет тип 2, които са с повишен риск от сърдечно-съдови проблеми.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...