С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

четвъртък, 17 ноември 2011 г.

Направете си успокоителна възглавничка от лавандула

снимка www.greendesign-sv.com 
Това е една чудесна идея за всички онези, които по някакви причини не могат да заспят. Или просто обичат преди да потънат в страната на сънищата да почетат книжка, сгушени сред топлите завивки с чаша чай, положили глава на ароматна възглавничка, ухаеща на лавандула. Вероятно може да свържете аромата на лавандула с лавандуловия спирт и далеч нелицеприятните средства за борба с вредитлеи, но истината е, че тази билка е лековита и успокоява като никоя друга. Добре е все пак да преразгледате вкусовете си. Всеки човек го прави по някое време. 

И така аз ще ви кажа как си направих лавандулова възглавничка и най-вече защо и вие трябва да декорирате спалнята си с нея. Първо лавандула, изсушени цветове от нея, ще намерите във всяка една дрогерия или билкова аптека. Нейният аромат се характеризира със стегнат и леко лютив аромат. Но ако оставите пакетчето в стаята, и после се върнете, ще усетите сладникав, опияняващ и навлизащ плавно и аристократично в цялото тяло мирис, който ще ви завладее. Нищо общо да речем с игривите цитрусови аромати.

Билката е позната с това, че благоприятства здравия и дълбок сън, справя се добре със сковаващи болки в главата, намалява нивото на стрес. И освен че успокоява ума лавандулата влияе добре на психичното здраве при жените в ПМС или менопауза. Ароматът на лавандулата е една от малкото, които могат да се използват в първите месеци от раждането на бебето в борбата с безпокойство и за защита от вируси.

Първоначално след като сте ушили вашата лавандулова възглавничка вероятно ще усетите силен аромат, затова е добре да я държите не непосредствено до главата си, а например на нощното шкафче. Но на втория ден още може да я сложите при вас в леглото, а на третия ароматът ще се е позагубил, но ако я разтриете, ще го усетите отново – силен и упойващ. Но не много, де. 

Според това какво точно искате да постигнете, може и да направите вашата възглавничка. Може да е декоративна, която да стои в близост до вас, с малко пълнеш от памук и вата, а може и да е от по-широко парче плат, с по-малко памък, с по-малко лавандула, което ще я направи по-мека и ще може да си я слагате на лицето - участъкът на очите и носа - за по-интензивно действие.

Възглавничката се прави от 4 парчета квадратни плат, и две допълнителни платки, които ще поставим вътре в самата възглавничка, и където ще се намира самата билка. Тя не бива да се смесва с допълнителния пълнеж. Предви дете и по един сантиметър от всяка страна на парчетата, за да зашиете после възглавничката. Количеството лавандула е според вашите предпочитания и размер на възглавницата. За по-малките, декоративни, ще ви трябва шепа-две билка. За по-големите може да сложите и цяло пакетче от 50 грама билка. 

Такава възглавничка можете да използвате и в борбата с някои насекоми - комари, молци, бълхи. За целта можете да направите дръжчица на възглавничката и да я завържете в гардероба или пък да я сложите в чекмеджетата, скрина или просто за аромат в шкафа за спално бельо.

По подобен начин може да си направите и възглавнички с други билкови пълнежи – лайка, мента и др.


източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...