С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

сряда, 28 март 2012 г.

За пигментните петна по кожата и от къде се появяват


+ някои маски и лосиони :)За пигментните петна по кожата и от къде се появяват


Пигментните петна (хлоазми, мелазми) представлява по-тъмно оцветени области от кожата при жени над 35 години, които се срещат рядко при млади момичета и мъже.
Пигментните петна имат разнообразна форма и големина, гладка повърхност и резки очертания. Цветът им е светложълт, сиво-кафяв или тъмно кафяв. Разполагат се обикновено симетрично по бузите, слепоочието, над горната устна, носа, по-рядко по брадата, а при по-възрастни – близо до ушите и по страничната част на шията.
От какво се причиняват пигментните петна?Причините за появата на пигментните петна (хлоазми, мелазми) са най-разнообразни: - бременност, - прием на контрацептиви, - някои козметични продукти (сапуни, кремове, бергамотово масло), - прием на лекарства (дифенилхидантоин, антималарийни препарати, тетрациклин, доксициклин), - анемия, - кахексия*, - заболявания, свързани с повишаване нивото на естрогени (чернодробни, заболявания на яйчниците), - ултравиолетовите лъчи.

Как се лекуват пигментните петна (хлоазми, мелазми)?При поява на пигментните петна е необходимо да се потърси помощ от лекар интернист, ендокринолог и гинеколог с оглед лечение на основното заболяване.При петна на бременността се назначават витамини В – комплекс и витамин С. Лечението на хлоазмата в тези случаи е целесъобразно да се проведе след завършване на бременността .След преценка на дерматолог при пигментните петна могат да се приложат избелващи кремове, маски, разтвори /разтвор на Kligman/, меки ексфолианти. С добър ефект се прилага йонофореза с витамин С. За избягване въздействието на ултравиолетовите лъчи се препоръчват светлозащитни (фотозащитни) пудри и кремове с UV (ултравиолетов)-филтър.


* кахексиякрайна степен на изтощение на организма, рязко измършавяване. Наблюдава се при тежки хронични заболявания, особено при злокачествени тумори, като се съчетава с изразена дехидратация, анемия, мускулна атрофия. 


Маски и лосиони:

- Против лунички, макар че самите лунички не са точно обект на горния материал:

Лосион за отстраняване на лунички20 малки стръка магданоз, 500 мл водаСтръковете магданоз се заливат в емайлиран съд с вряща вода. След 1 час течността се прецежда и с напоен в нея памучен тампон се правят обтривания на луничките.


- Пигментни петна:

Лосион за отстраняване на пигментни петна І30 г магданоз (листа), сокът от 1 лимон, 200 мл водаНаситненият магданоз се залива с водата в емайлиран съд и се вари на слаб огън 15 мин. След охлаждане отварата се прецежда. Към нея се прибавя лимоновият сок. С напоен в течността памучен тампон се намазват пигментните петна по лицето и шията.

Лосион за отстраняване на пигментни петна ІІ100 гр кромид лукСитно нарязаният лук се изстисква и прецежда през двойна марля в стъклен съд. Към сока при непрекъснато бъркане се прибавя същото количество хладка вода. С получения лосион неколкократно през деня се намазват пигментираните петна по кожата. Не е подходящ за суха кожа.

Маска за отстраняване на пигментни петна І50 мл сок от ягодиНапоена със сока от ягоди чиста марля се поставя върху пигментираните участъци и престоява 10 мин. След това кожата се изплаква със студена вода. Процедурата се повтаря през ден не повече от 30 пъти на курс.

Маска за отстраняване на пигментни петна ІІ100 г кромид лук, 100 г медПочистеният и настърган на ситно пластмасово ренде лук се смесва с меда. Маската се нанася върху измитите и подсушени лице и шия. След 15 мин маската се отстранява отначало с влажен, а след това със сух памучен тампон. При мазна кожа към сместа се прибавят 30-40 мл 6%-ов винен оцет.

източник тук и тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...