С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

понеделник, 30 юли 2012 г.

Има опасни добавки от грейпфрут, но не всички са такива!


На 11 юли в предаване на журналистката Валя Ахчиева се постави въпросът за наличие на опасна за здравето хранителна добавка екстракт от грейпфрут в аптеките. В резултат на разследването два продукта бяха изтеглени от аптечната мрежа от страна наБългарската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Сигнал за разпространение на фалшиви продукти и злоупотреба с марка обаче при хранителните добавки екстракт от грейпфрут е подаван до здравните власти, включително и БАБХ, много по-рано, но действия, засягащи въпросните продукти се предприемат едва преди три седмици...

Днес от Българската агенция по безопасност на храните излязоха с официално становище по въпроса за токсичността на въпросните продукти на база изследване на официални проби от тях. Изследването е проведено в акредитирана лаборатория в Хамбург, Германия, и то недвусмислено потвърждава „наличие на неразрешен за влагане в храни дезинфектант в хранителните добавки "Цитрогард" и "Цитросепт джуниър плюс" - произведени от "Цитросепт" ЕООД и "Цитрогард" ЕООД.“

Изследването на акредитираната лаборатория открива наличие на Бензетониум хлорид в предоставените от инспекторите на агенцията проби от посочените продукти. Сега се планира унищожаване на събраните опаковки от българските органи, като до момента те са 5000. „Ще информираме прокуратурата, тъй като за мен това е криминално деяние.“ по този повод е официалното мнение на д-р Йордан Войнов, изпълнителен директор на БАБХ. По случая вече се води разследване и от Икономическа полиция и Прокуратурата, информират ни от БАБХ като призовават хората, закупили хранителни добавки "Цитросепт джуниър плюс" и "Цитогард", произведени от фирмите "Цитросепт" ЕООД или "Цитрогард" ЕООД, да се въздържат от тяхната консумация.

Паника сред потребителите се открива обаче и заради наличието на различни продукти с едно наименование. Преди няколко дни в предаване в сутрешния блок на Българската национална телевизия д-р Венцеслава Тасева, заместник-изпълнителен директор на БАБХ, също посъветва зрителите да обръщат внимание на производителя. Въпреки че и в официалното становище на БАБХ се подчертава, че токсичната съставка се съдържа в тези хранителни добавки екстракт от грейпфрут, произведени от "Цитросепт" ЕООД и "Цитрогард" ЕООД, за хората остава объркващо наличието на пазара на няколко хранителни добавки с подобни наименования, използващи една и съща дума или част от дума. Дори при полагане на усилия и отделяне на време за различаване на безопасния и токсичния продукт, остава объркване и несигурност у потребителя.

 
  

опасните продукти


Междувременно, от фирмата производител на оригиналния продукт "Цинтамани Полша" информират, че от месеци тече процес на юридически процедури за неправомерно използване на търговката марка "Цитросепт".

Продуктът "Цитросепт Органик" на полската фирма е безвреден и разполага с всички необходими документи, доказващи безопасността му, твърдят от там.

Оригиналният "Цитросепт Органик" се произвежда в Германия и разполага с всички необходими анализи на състава, доказващи липсата на вредни вещества, включително Бензетониум хлорид. Документите от проведените анализи, изготвени от лаборатория Eurofins Steins Laboratorium, могат свободно да се видят на сайта на "Цитамани Полша" -http://www.citrosept.bg/certificates/.

Пълната история за фалшификацията на оригиналния продукт от български фирми и стъпките на "Цитамани Полша" до българските здравни власти могат да се научат от същия сайт –http://www.citrosept.bg/about+us/.

Излиза, че на българския пазар е допуснато да се разпространяват фалшиви продукти - хранителни добавки, неправомерно използване на търговско наименование и опаковане на продукт в чужда опаковка. Като фалшиви продукти "Цитамани Полша" посочват:

1) "Цитросепт", 10 & 20 ml, партида 2126, срок на годност: 03.10.2014;
2) "Цитросепт Премиум", 30 капсули x 500 mg, партида 0022411, срок на годност: 24.11.14;
3) Екстракт от грейпфрут "Джуниър Плюс", 120 ml, партида 011211, срок на годност: 01.2014;
4) "Цитросепт" 20 ml със знак Цинтамани България, партида 1210, срок на годност: 13.12.2013.


От "Цинтамати Полша" поясняват, че опаковката на оригиналния безопасен продукт "Цитросепт Органик" екстракт от грейпфурт е червена. Самите те обаче не могат да се ангажират с гарантиране безопасността дори на оригиналните продукти от по-старите партиди на производство в предишната маркова зелена опаковка заради фалшификацията на опаковките в страната ни и трудното им различаване.

"Надяваме се, че скоро и институциите, и медиите ще спрат да използват търговската ни марка за назоваване на фалшиви хранителни добавки." се пише в официалното съобщение до медиите на полската фирма.

По повод случая министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обеща спешна промяна в законодателството, която да гарантира драстичен контрол върху хранителните добавки.

Надяваме се като граждани, че това наистина ще се случи и можем в бъдеще да сме сигурни по отношение на безоопасността на добавките и храните в страната.



оригиналният продукт
източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...