С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

сряда, 8 август 2012 г.

Силата на копривата

Другото име на добре познатата ни, леко парлива коприва е Urtica Dioica. Тя е част от лечебните растения у нас, които могат да се използват за много болести и то всичките й части, като се започне от корена и се мине към стъблото и листата, та чак до 
цветовете. Например листата на копривата имат кръвоспиращо, диуретично, противоревматично действие; влияят благотворно върху обмяната на веществата, намаляват кръвната захар. Това действие се дължи на витамините, солите на желязото и други съединения.

Прилага се при вътрешни кръвоизливи (маточни, бъбречни, чернодробни) и като усилващо средство. При екземи при деца, чай от коприва помага много. Екземите в повечето случаи имат вътрешен причинител и те трябва да се лекуват отвътре с кръвопречистващи билки.


Копривата е най-доброто кръвопречиставщо и кръвообразуващо лечебно растение. И понеже тя влияе върху панкреатичната жлеза, намалява съдържанието на захар в кръвта. Бани на цялото тяло с коприва помагат при ишиас.


Заради съдържанието на кръвообразуващи ензими, копривата помага при такива състояния, като малокръвие, анемия и други тежки заболявания на кръвта.
Пясък в бъбреците и пикочния мехур се повлиява също много добре от коприва. В българската народна медицина копривата се използва при ревматизъм, ускорено сърцебиене, виене на свят, главоболие, епилепсия, хистерия, кашлица, задух, водянка, жълтеница, при копривна треска, захарен диабет.

Външно приложение:
Прясна коприва се препоръчва за парене при ревматизъм и ставни болки, за бани при кожни обриви, за налагане на лапи при възпалени лимфни жлези, при подсичане, нараняване, отоци. За да си приготвите такава вана с облекчаващи свойства, вземете пресни копривени листа и ги киснете 20 дни в зехтин, като съотношението е 1:10. Получената маслена настойка след това е много ефикасна за рани, изгаряния, натъртвания.

Отвара от корените с оцет и вода (1:10:5) и варени 5 минути, се използва за фрикции против пърхот и за растеж на косата.

Вътрешно приложение:
2 суп.л. листа се слагат в 500 мл вода. Ври 5 мин. Пие се по 100 мл преди ядене, 4 пъти дневно.


Семената заедно с връхните части се препоръчват при захарен диабет (2 суп.л. в 1 кофичка кисело мляко, изяжда се на три пъти след ядене).


За усилване на сърдечния мускул се прилагат корените (по 1 суп.л. корени от коприва и кръвен здравец се слагат в 600 мл вода; ври 10 минути; изпива се на 4 пъти през деня преди ядене; добавя се и мед)


източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...