Човек се
нуждае от този микроелемент в денонощие средно около от 800 до 1200 мг.
Дневните необходими дози калций при възрастните са около 10 г, за бременни – 15
г, кърмещи жени – 20 г.
Как този микроелемент попада в човешкия организъм? Важано е да се знае, че
организмът усвоява само половината от постъпващия с храната калций
Източници
на калций са продуктите, които го съдържат са:
- Мляко – всички знаят, че млякото съдържа калций. В една чаша (150 мл) се
съдържат около 300 мг калций. Може да бъде с различни добавки като какао,
шоколад, плодове, мед – това само повишава броя на калориите. Избирайте
пълномаслено мляко с проверен произход, като краен вариант е сухото мляко
- Твърди сирена – особено пармезан – 30 г съдържа 250 мг калций
- Извара – 100 г съдържа 300 мг калций
- Различни кисели млека, кефир, йогурт
А това са продукти, които съдържат калций и са нискокалорични:
- Листни зеленчуци – зеле, коприва, чесън, целина, броколи, магданоз, карфиол
- Яйца, месо и риба
- Маково семе, сусам, бадеми, орехи, боб, соя, немско грозде, касис, френско
грозде, ягоди, череши, сушени плодове, тофу – това са не само вкусни лакомства,
но и продукти, които съдържат калций.
Интересно е, че киселец заради
съдържанието на оксалова киселина спомага за намаляване на калций в организма.
Недостатъкът на калций може да се коригира в организма, ако се променят някои кулинарни навици.
- Пийте мляко
- Яжте кисело мляко, колкото се може по-често.
- Ако ви се пие нещо направете си айрян
- Таратор, незаменим в горещото време
- Правете си различни млечни коктейли с добавка на плодове – красиво е, вкусно и полезно
- Включвайте в менюто си зеленчуци с цвят зелен - освен че съдържат калций, те спомагат за усвояването му от другите хранителни продукти. Освен това зеленчуците са полезни – съдържат малко калории, подобряват състоянието на организма като цяло, нормализират работата на стомашно-чревния тракт
- Когато избирате продукти в магазина обръщайте внимание на съдържанието на калций в тях – сокове, зърнени култури
Но само употребата на храни,
които съдържат калций не е достатъчна. Трябва да се повлияе и на усвояването на
калций от организма.
Като начало се откажете от някои навици – цигари и алкохол. Прекалената
употреба на кафе също може да повлияе на това.
Липсата на витамин Д също не дава възможност на организма да усвоява калций. Трябва да се следи постъпване на достатъчно витамин Д и за състоянието на бъбреците, доколкото в бъбреците витамин Д се преобразува в съединение, което отговаря за транспорта на калций в тънките черва.
Разнообразна храна богата на каротин (витамин А) за да се помогне на слизестата повърхност на червата. За усвояване на калция спомагат лимонената киселина и лактозата.
Организмът
усвоява само половината от постъпващия с храната калций. Недостигът на калций,
хипокалцемията, е причина за ред болестни състояния
източник
Няма коментари:
Публикуване на коментар