С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

сряда, 13 февруари 2013 г.

90 дневна диета

Препубликувам материала за тази диета по две причини. Първо да уточня, че диета означава хранителен режим и това е най-важното за нас - да имаме диета! Един изпипан хранителен режим ще поддържа здравето ни! И това е най-голямата истина - повечето болести, включително рака, са на база хранене, довело до дисбаланс в организма ни. Така че правилното хранене = диета, ще ни направи далеч по-здрави. Не винаги слаби, но това определено не е най-важното. 
Въпреки че често пълнотата е признак за болестно състояние - в този смисъл трябва да обръщаме внимание на храненето си.
Двете причини - едната е, че по времето, когато спазвах вегетарианското хранене на йогите, се хранех точно по този начин, който е описан по-долу и тогава именно престанах да имам проблеми с язвата на дуоденума си. В следващите години се интересувах доста от принципите на храненето и усвояването на храната, минералите и витамините и личното ми мнение е, че най-правилния начин за хранене, е именно разделното хранене, като се спазват периодите на пасивност и активност! Плодове никога не се ядат след друга храна...
Втората причина е, че от различни хора чух много добри отзиви именно за тази диета. 



Тази диета е с продължителност 90 дни като през този период се редуват четири хранителни групи, на всеки четири дни. По време на 90 дневната диета се консумират абсолютно всички видове храни, като се спазват няколко особености. 
Основи на диетата:
90 дневната диета цели превъзпитание на режима на хранене, количеството храна и установяване на здравословен начин на живот. За всеки от дните се спазва приема на храни според: закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря. На всеки четири дни се редуват съответните хранителни групи – белтъчини, варива, въглехидрати и плодове.

Изчистване на организма – между 4 сутринта и 12 часа на обяд: Закуската е задължителна, поне през първите седмици, за да се отрегулира метаболизма. До 12 часа на обяд се приемат само плодове. Плодовете могат да са по два плода от типа ябълки, круши, портокали, купичка, ако са дребни плодове или общо поне 250-300 гр. плод.
Активен организъм, приемащ храна – между 12 и 20 часа: 
Обяд: На обяд хапвате от храната, която ви се пада в този ден, като може да добавите и салата, или пък зеленчуков бульон.
Следобедна закуска: Може да хапнете плод, като спазвате описанието в закуска.
Вечеря: Същата храна, която сте консумирали на обяд (или поне същата хранителна група), но количеството е наполовина.
Време на организма за храносмилане: от 20 до 4 часа – не се консумира нищо, освен вода.
1 ден от 90 дневна диетаПърви ден: През първи ден на 90 дневната диета се консумират белтъчини от животински произход. Желателно е да не се смесва повече от един вид.
Позволени храни в този ден са: месо, риба, морски продукти, сирене, кашкавал, извара, прясно и кисело мляко, яйца, спанак, соя, зеле, домати, червено цвекло, карфиол и останалите зеленчуци, които не съдържат скорбяла. Може да се храните през минимум 4 часа, ако две поредни хранения са ви белтъчини. Ако следобедната ви закуска е плод, може 2 часа след плода, да ядете отново белтъчини.
2 ден от 90 дневна диетаВтори ден: През втория ден на 90 дневната диета се консумират варива и скорбялни храни. Може да консумирате боб, леща, грах, царевица, нахут, ориз, картофи, соя, киноа и всички салати според сезона. Интервалът между храненията е минимум 3 часа. Ако следобедната ви закуска е плод, може след 2 часа отново да ядете варива.
3 ден от 90 дневна диетаТрети ден: Консумират се въглехидрати тестени храни, макарони, сладкиши, шоколад, торти, кроасани, бисквити, солети, чесново хлебче, и всички подобни, които се сещате. Интервал между храненията минимум 3 часа. Ако следобедната ви закуска е плод, може след 2 часа отново да ядете въглехидрати.
4 ден от 90 дневна диетаЧетвърти ден: Плодов – консумират се плодове от един вид, по два броя или една купичка на хранене. За тези, които не могат да издържат само на плодове, могат да консумират и салати. Желателно е салатата да включва само един зеленчук. Друго, което може да консумирате, въпреки че не се препоръчват обработени храни в този ден: задушено прясно зеле, задушени карфиол, броколи. Картофи, моркови и други скорбялни зеленчуци не са позволени в този ден.
Четирите дни се редуват в продължение на 90 дни. Започва се с белтъчини и се завършва с плодов ден. Всеки 29 ден, което се пада винаги след плодов ден е само на вода. Т.е. за 90 дни имате само 3 водни дни!
Интересни факти: Автори на диетата са Бреда Хробат и Мойца Поляншек.
Важно е да се спазват следните особености на 90 дневната диета:
  1. Стриктно спазване на последователността на дните – този режим регулира метаболизма.
  2. Спазване на часовете между храненията, за да може всяка от храните да се усвои и да не се претоварва стомаха.
  3. Пиенето на плодов сок или фреш 200 мл замества едно хранене и приема на следващата храна трябва да е поне след 2 часа.
  4. Газирани напитки не са позволени, а ако не може да издържите, най-добре консумирайте такива с подсладител, но не повече от 2 чаши седмично.
  5. Кафето и чая се приемат без захар, може с мед във въглехидратния ден, или с подсладители.
  6. Вода се пие половин час след хранене.
  7. Млякото се счита за самостоятелна храна и задължително се спазва 3-4 часов интервал.
  8. Солта се намалява до минимум.
  9. Увеличете движението и разходките, като е желателно поне по половин час на ден да правите раздвижване.
  10. Вода – задължително пийте поне 2 литра вода на ден.
  11. Салатите подправяйте само със зехтин и балсамов оцет или лимон.
  12. Ако не може да вечеряте същата храна, която сте консумирали на обяд, то поне спазете хранителната група за деня.
  13. По време на 90 дневната диета не се консумира алкохол. Ако се налага нарушение, или не може да устоите, позволена е 1 чаша бяло вино на седмица.
Плюсове и минуси: 
Диетата е с доказан ефективен режим на хранене, с който може да отслабнете между 4 и 8 килограма на месец, ако спазвате стриктно диетата. Най-голямото предимство е, че не лишавате себе си от никакви хранителни групи и няма вероятност да се настървите от липсата на предпочитана храна.
източник: Моята диета

1 коментар:

  1. аз най-накрая завърши 90 дневна диета и аз съм толкова доволен от резултатите, които съм постигнал. Това е дълъг път за мен и моята резервна тегло, но сега съм по-уверен и като цяло по-щастлив човек.

    ОтговорИзтриване

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...