С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

вторник, 2 юли 2013 г.

СЪДОВЕТЕ В НАШАТА КУХНЯ

Наложи ми се да прочета малко повече за кухненските съдове и прибори, за сплавите, от които се правят и ми хареса долния материал.
Добре е да се знае кое как и с какво е най-добре да се почиства - имам предвид най-правилно.


За всяка домакиня е необходимо да познава действието на различните видове храни върху домакинските съдове. В някои случаи това действие е значително и съдът може бързо да се повреди или атакуваната материя на съда да попадне в храната. 


Алуминиеви съдове 

Тези съдове са много по-леки от стоманените и емайлираните, отличават се със значителна здравина и не се повреждат от действието на резки температурни промени. Удобни и хигиенични са за приготвяне на храна, но при условие, че се използуват правилно.

В летите, по-дебелостенни алуминиеви съдове от, вторични алуминиеви сплави, каквито са тиганите, тенджерите за печене и др., могат да се приготвят задушени, печени, пържени и други подобни ястия, които са бедни на органични киселини.
Алуминиевите съдове и особено тези, изработени от алуминиеви сплави, се подават на разрушителното действие на готварската сол и на някои органични киселини (ябълчна, лимонена, винена, янтарна и др.), които се съдържат в повечето зеленчуци и плодове. В резултат на това действие корицата от алуминиев окис, която обикновено покрива повърхността на съда и го предпазва от корозия, се разрушава. Алуминият започва наново да се окислява и преминава частично в храната във вид на соли с органичните киселини. 


Ето защо в алуминиеви съдове не трябва да се държат 

  • кисело зеле, 
  • кисели краставички, 
  • туршии, 
  • солени саламури и маринати, а също и 
  • кисели компоти и плодови десерти.


Храни, приготвени в алуминиеви съдове, не трябва да се оставят да престоят в тях дори и един ден. Те трябва веднага да се прехвърлят в емайлиран, порцеланов, фаянсов или стъклен съд.
И още един съвет! След употреба алуминиевите съдове трябва да се накисват във вода и да се измиват с мека четка или гъба. Най-добре е да се измиват с боракс (1 супена лъжица боракс в 1 л. вода) или сода бикарбонат (1 чаена лъжичка сода бикарбонат в 1 чаша вода).


Алуминиевите съдове не трябва да се почистват с телени изтривалки, с шкурка или с телени четки, с калцинирана сода, с готварска сол, силни киселини (сярна, солна) или силни основи (сода каустик). Всички те разрушават защитната им корица от алуминиев окис и предизвикват усилена корозия на метала, вследствие на което съдовете бързо се износват. 



Емайлирани съдове 

Понастоящем тези съдове намират широко приложение в кухнята. Не се разрушават от готварска сол, киселини, нито от алкално действуващи вещества (сода бикар-бонат, калцинирана сода, сапун и др.). Въпреки това обаче и с тях трябва да се отнасяме грижливо. При удар или резки температурни промени (от топло на студено или обратно) емайловата им покривка се напуква и олющва. Ако вътрешната им повърхност е напукана и олющена, в тях не трябва повече да се готви, 
За пържене и за приготвяне на каши и кремове те не са пригодни, тъй като храната може да загори и емайлът им да се напука и олющи.
Икономични и удобни са емайлираните чугунени съдове, тъй като емайлът се задържа много добре върху чугунената повърхност. 



Никелирани и хромирани съдове 

Хромираните стоманени съдове са устойчиви на действието на обикновените химични агенти.


Стъклени съдове

Много ценни за домакинството са съдовете от огнеупорно стъкло. В тях храната се запазва топла по-продължително време. Препоръчва се печенето, готвенето и задушаването на хранителните продукти в тях да става във фурната на готварската печка. Ако в домакинството се използува открит пламък от газови котлони или печки, нафта, примуси и други, над него трябва да се постави азбестова мрежа или предпазна метална плоча.
Кухненските съдове могат да се употребяват дълго, ако не се стържат с нож, не се почистват с телени четки и не се мият с калцинирана сода. Отвън те трябва да се почистват само с предназначените за тях миещи и почистващи препарати (пасти и прахове), а отвътре — с мека гъба и сапун.



Източник: polezno.info


Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...