С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

петък, 7 февруари 2014 г.

Офис Фитнес


Какво е вашето извинение за лошата форма и занемареното тяло? Нямате време за посещение на фитнес зали и упражнения? Глупости. Изобщо не е задължително да ходите на специално място в специално време, за да се поддържате в прилично здраве. Можете да го правите и в офиса. Вярно е, че нямате на разположение уреди и не сте спортно екипирани, но и тези условия не са задължителни. Имате основния уред, без който не можете да минете - собственото си тяло. И само с него можете да постигнете много.
Ето една лека комбинация, която отнема само осем минути, подходяща е за изпълнение в офис и не изисква да сте в спортно облекло. Трябва ви стена, под и хронометър. Първите две са на разположение във всяка бизнес сграда, с третото разполага всеки съвременен мобилен телефон.

Започвате с "китайска почивка" - една минута. После падате за планк - също една минута. След него почивате една минута. Повтаряте комбинацията още два пъти. Китайска - планк - почивка - китайска - планк - почивка - китайска - планк. Точно осем минути, които ще ви направят една идея по-здрави.

При китайската почивка работят квадрицепсите (бедрата) и глутеусите (задника), което прави упражнението много полезно за офисни плъхове, които по цял ден са седнали и не мърдат от стола си. Ако след време станете толкова добри, че 60 секунди в тази поза вече не представляват никакво натоварване за вас, можете да пробвате да вдигнете единия крак от пода и да поседите на другия 30 секунди, после сменяте крака за още 30 секунди.
Планкът натоварва гърбакоремараменете и още много мускули и мускулни групи. Което го прави едно много добро и полезно упражнение. Световния рекорд по планк е 1 час 20 минути и 5 секунди, поставен е от 54 годишния Джордж Худ. Когато го подобрите, можете да минете на следващото ниво - страничен планк.

И двете упражнения са много полезни за хора, упражняващи "седящи" професии, при които долните крайници се обездвижват за дълъг период от време, гърбът се изкривява, раменете се извиват напред - програмисти, адвокати, счетоводители и така нататък. Отделяйте им ежедневно по осем минути и гарантирано ще подобрите позата, общата физическа издръжливост и здравето си.

автор Йордан Радунчев

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...