С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

сряда, 22 април 2015 г.

Глухарчето - красиво и полезно

В тази дълго чакана и уханна пролет, поляните и парковете са покрити с цъфнали глухарчета! Красиво - едни малки слънца сред тревите!

Затова и няма как да не напомня за това красиво и полезно растение, дар от Бога. Растение, на което всяка част може да се употреби.

Чай и мед от глухарче, са едни от най-често приготвяните елексири. В предишен пост - ето рецепти. 

Учените са открили, че коренът на радиката има диуретични свойства, стимулира секрецията на жлъчката, чисти черния дроб, помага при алергии и намалява холестерола. Той съдържа много важни витамини и минерали, като витамин В6, тиамин, рибофлавин, витамин С, желязо, калций, калий, фолиева киселина и магнезий, доза витамин К и витамин А. Всичко това са факти известни от години.

За чай - използват се всички части на глухарчето, които могат да са пресни или сушени.

Взимат се 2 ч. л. листа и корени от глухарче и се варят в 300 мл. вода за 10 мин. Пие се по 2-3 чаши дневно.

С лечебна цел глухарчето може да се консумира като салата или сок всеки ден
Пролетна салата от глухарче срещу умора и за отслабване 

- Измитите листа от глухарче се заливат с хладка солена вода и се оставят да престоят 30 минути. Нарязват се на дребно. Прибавят се свежи магданоз и копър, пресен лук, други зеленчуци, маслини и зехтин.

Глухарчето помага при прочистване на организма, кашлица, хипертония, болки в ставите, както и при болестните състояние, следствие на обременения организъм.1 коментар:

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...