С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

понеделник, 14 февруари 2011 г.

Пиде



Прекрасните закуски видях от прекрасния блог на Берина с рецепти от турската кухня. Тъй като много обичам да точа, но не мога да меся тесто, затова си купувам готово и разточвам. 
Самия процес на точене ми е много любим и затова, когато правя нещо с тесто, винаги гледам да има и точене :))


Но ще дам и рецептата за тестото за онези, които могат да месят :


1п.-суха мая/11гр./
1ч.л.-захар
1ч.л.-сол
3с.л.-зехтин
1 1/2ч.ч.-хладка вода
брашно колкото поеме за меко тесто



Плънката е по желание: сирене+яйце и подправки; кайма и лук (или без лук)+ доматен сос; родопска закуска; можете да добавите към всяка от тях ситно нарязани кисели краставички. Аз направих едната с домашна едро смляна лютеница и сирене.


За тестото:
Първо разбъркваме известно количество брашно с маята, солта и захарта. Прибавяме зехтина и топла водичка и месим, докато се получи меко нелепнещо тесто. Оставяме да втаса за около час


През това време си приготвяме плънката по желание, само да не е течна.


От втасалото тесто късаме топки,  колкото за тенис и ги точим на тънък кръг/около 2-3мм.дебелина/ .В средата на кръга слагаме от плънката и свиваме леко краищата навътре, да покрият леко плънката. А двата края в началото само леко ги притискаме с пръст за да залепнат връхчетата. 
Леко намазваме със зехтин тестото, което остава от горната страна и ги печем на 200гр., докато се зачервят/стават бързо и трябва да се следят постоянно/.


След изпичане веднага мажем със зехтин отгоре и покриваме с кърпа да омекнат малко.




Тъй като в моята фурна се събира тава с три броя, докато се печаха едните, приготвих следващите три - значи за толкова кратко време стават готови!
Почти всичко пека върху пекарска хартия - чисто и лесно - така изпекох и тези пидета.


Да ви е сладко с айранче :))

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...