С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

сряда, 23 февруари 2011 г.

Карамфил


podpravki.bulga.info
За подправка се използват недоразвитите цветни пъпки на карамфиловото дърво(вечнозелено дърво от семейството на миртата). По форма наподобяват на малки гвоздейчета. Те са тъмнокафяви или червеникави, със силен приятен аромат и парлив вкус. На пазара се среща едър (над 10 мм) и дребен карамфил (до 4 мм).

Родината на карамфиловото дърво са Молукските острови, но сега се отглежда и на други острови в Индийския океан. Португалци и испанци го пренасят на Стария континент. През 1769 г. французите успяват да се снабдят с разсад от безценната подправка и я култивират в Европа.

В кулинарията карамфилът се използва при приготвянето на маринати за месо и риба, за консервиране на гъби и зеленчуци. Прибавя се за ароматизиране на ликьори, горещи напитки от рода на пуншовете. Карамфилът върви на сливи, тиква, круши, много сладкиши, компоти, пунш, меденки, дребни сладки... Комбинира се добре с канела, съставка е на кърито. Не се комбинира с пресни подправки, чесън и целина.

В медицината карамфилът се използва още от времето на Хипократ. Притежава антисептични и анестезиологични свойства при лекуване на заболявания на устната кухина. Воден или спиртен разтвор на карамфилово масло се използва като средство за пропъждане на комари.

gradvelin.com
Сред подправките карамфилът е най-мощният антиоксидант. Причината е, че той съдържа голямо количество фенолни вещества. Това са открили учени от университета Мигел Ернандес в Испания. Карамфилът има най-висок капацитет да отделя водород, да намалява процесите, свързани с отделянето на свободни радикали, освен това може да редуцира нивата на желязото. Изследването е публикувано в списанието Flavour and Fragrance Journal.

Подправката карамфил е всъщност ароматичните сушени цветни пъпки на едно дърво от семейство Myrtaceae. Използва се традиционно в индийската кухню, китайската кухня, мексиканската кухня, а оттам - и навсякъде по света.

Карамфилът е познат в народната медицина в Индия, Китай и Тибет, както и при различни билколечения. В модената медицина се използва като съставка за болкоуспокояващо в зъболечението. Използва се също като лекарствено средство, което увеличава солната киселина в стомаха и укрепва перисталтиката, пише wikipedia.org.


Карамфилът може да замести синтетичните антиоксиданти, които сега се използват от производителите, за да осигурят по-дълга трайност на храните, подчертава health.bg

Защо е полезен карамфилът
Еугенолът, основният компонент в карамфиловото масло, действа като анти-възпалителна субстанция. При проведени с животни проучвания добавянето на карамфилов концентрат към вече богата на анти-възпалителни съставки диета, прибавя значителни предимства, като в някои случаи редуцира възпалителните процеси с още 15-30%. 
Карамфилът съдържа и разнообразни флавоноиди, които също допринасят за неговите анти-възпалителни свойства.
Както и тези на своите събратя, така и уникалните фитонутриенти на карамфила са придружени от невероятно разнообразие от традиционни нутриенти. Това растение е отличен източник на манган, диетични фибри, витамин С и омега-3 мастни киселини, както и на калций, и магнезий.

Избор и съхранение на карамфил
• Винаги, когато е възможно, купувайте цял карамфил, а не на прах, тъй като при стриването си той губи аромата си по-бързо.
• Когато се натисне с върха на нокътя леко, карамфилът ще изпусне малка част от маслото си.
• Друг начин да познаете добрият карамфил, е да го поставите във вода- ако застане вертикално значи е с добро качество, а ако потъне или легне хоризонтално- не е.
• Ако имате възможност, избирайте органично отглеждан карамфил.
Карамфилът трябва да се съхранява в добре затворен стъклен съд.

Няколко бързи съвета как да го приготвим и сервираме
• Винаги внимавайте какво количество карамфил ще сложите в ястието, тъй като ароматът му е доста плътен.
• Ако искате да смелите карамфила на брашно, използвайте кафемелачка.
• Карамфилът е подходяща подправка за супи, бульони или печени изделия.
• Ако добавите карамфил и къри на прах към сотиран лук, чесън и тофу ще поучите ястие с индийски полъх.
• Може да подправите плодовите си компоти с тази подправка и да получите един изключително добър резултат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...