![]() |
podpravki.bulga.info |
Родината на карамфиловото дърво са Молукските острови, но сега се отглежда и на други острови в Индийския океан. Португалци и испанци го пренасят на Стария континент. През 1769 г. французите успяват да се снабдят с разсад от безценната подправка и я култивират в Европа.
В кулинарията карамфилът се използва при приготвянето на маринати за месо и риба, за консервиране на гъби и зеленчуци. Прибавя се за ароматизиране на ликьори, горещи напитки от рода на пуншовете. Карамфилът върви на сливи, тиква, круши, много сладкиши, компоти, пунш, меденки, дребни сладки... Комбинира се добре с канела, съставка е на кърито. Не се комбинира с пресни подправки, чесън и целина.
В медицината карамфилът се използва още от времето на Хипократ. Притежава антисептични и анестезиологични свойства при лекуване на заболявания на устната кухина. Воден или спиртен разтвор на карамфилово масло се използва като средство за пропъждане на комари.
![]() |
gradvelin.com |
Подправката карамфил е всъщност ароматичните сушени цветни пъпки на едно дърво от семейство Myrtaceae. Използва се традиционно в индийската кухню, китайската кухня, мексиканската кухня, а оттам - и навсякъде по света.
Карамфилът е познат в народната медицина в Индия, Китай и Тибет, както и при различни билколечения. В модената медицина се използва като съставка за болкоуспокояващо в зъболечението. Използва се също като лекарствено средство, което увеличава солната киселина в стомаха и укрепва перисталтиката, пише wikipedia.org.
Карамфилът може да замести синтетичните антиоксиданти, които сега се използват от производителите, за да осигурят по-дълга трайност на храните, подчертава health.bg
Карамфилът може да замести синтетичните антиоксиданти, които сега се използват от производителите, за да осигурят по-дълга трайност на храните, подчертава health.bg
Защо е полезен карамфилът
Еугенолът, основният компонент в карамфиловото масло, действа като анти-възпалителна субстанция. При проведени с животни проучвания добавянето на карамфилов концентрат към вече богата на анти-възпалителни съставки диета, прибавя значителни предимства, като в някои случаи редуцира възпалителните процеси с още 15-30%.
Карамфилът съдържа и разнообразни флавоноиди, които също допринасят за неговите анти-възпалителни свойства.
Карамфилът съдържа и разнообразни флавоноиди, които също допринасят за неговите анти-възпалителни свойства.
Както и тези на своите събратя, така и уникалните фитонутриенти на карамфила са придружени от невероятно разнообразие от традиционни нутриенти. Това растение е отличен източник на манган, диетични фибри, витамин С и омега-3 мастни киселини, както и на калций, и магнезий.
Избор и съхранение на карамфил
• Винаги, когато е възможно, купувайте цял карамфил, а не на прах, тъй като при стриването си той губи аромата си по-бързо.
• Когато се натисне с върха на нокътя леко, карамфилът ще изпусне малка част от маслото си.
• Друг начин да познаете добрият карамфил, е да го поставите във вода- ако застане вертикално значи е с добро качество, а ако потъне или легне хоризонтално- не е.
• Ако имате възможност, избирайте органично отглеждан карамфил.
• Карамфилът трябва да се съхранява в добре затворен стъклен съд.
Няколко бързи съвета как да го приготвим и сервираме
• Винаги внимавайте какво количество карамфил ще сложите в ястието, тъй като ароматът му е доста плътен.
• Ако искате да смелите карамфила на брашно, използвайте кафемелачка.
• Карамфилът е подходяща подправка за супи, бульони или печени изделия.
• Ако добавите карамфил и къри на прах към сотиран лук, чесън и тофу ще поучите ястие с индийски полъх.
• Може да подправите плодовите си компоти с тази подправка и да получите един изключително добър резултат.
Няма коментари:
Публикуване на коментар