С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

четвъртък, 24 февруари 2011 г.

Бирена мая



За производството на различните видове мая (хлебна, бирена, винена) може да се използват огромна група едноклетъчни еукаритони микроорганизми (дрожди) от царството на гъбите. Характерна черта на въпросните микроорганизми е, че имат свойството да ферментират, т.е. да превръщат въглехидратите в алкохол. Ферментацията се използва в производството на алкохол, тестени изделия и други продукти. Годините на биотехнологична селекция са отсяли определни групи микроорганизми, които носят повече полза и по-малко или никакви токсични елементи. Така се е стигнало до откриване на дрождите Saccharomyces (сахаромицес). 
Какво наричат бирена мая?
Готварската мая и бирената мая са нещо като братовчеди в семейството на "благородните микроорганизми". Двата щама (родствени групи) са представители на рода Saccharomyces. Думата "Saccharomyces" произлиза от старогръцки и значи "сладка плесен".

Какво трябва да знаем за бирената мая?

Бирената мая е един микроорганизъм ( Saccharomyces cerevisiae ), култивиран от семената на ечемика. Тази среда, която е много богата, дава възможност за естествено обогатяване с витамини, протеини и минерали. Бирената мая съдържа от 40 до 50% протеини, от които всички основни аминокиселини и придава изключителна хранителна стойност. Това е един източник на витамин B, kойто действа изключително благоприятно върху кожата, косата и ноктите.
В бирената мая се използват микроорганизми от вида Saccharomyces cerevisiae. Те превъзхождат другите видове дрожди по количеството съдържащи се витамини и минерали. Думата "Cerevisiae" идва от латински и значи "от пиво". Преди да се пакетират като хранителна добавка, бирените дрожди се подлагат на специален процес свързан със автосмилане. Предизвиква се контролирана клетъчна смърт и ензимите в бирените дрожди ги смилат на основни компоненти: минерални соли, витамини, аминокиселини, пептиди, липиди, мастни киселини и фрагменти със сложен химичен характер. 

За какво се използва и какви здравословни ползи носи бирената мая?

Най-добре проучените или изобщо познати фитохимикали в състава на дрождите са:

* Витамини: В1, В2, В3, В5, В6, В7 (биотин, витамин Н), В9, В12;
* Минерали: P, Na, Ca, Mg, K, Zn, Mn, Fe.

Доказани ползи:

*  Бирената мая е позната от дълги времена като природен източник на витамини от група В и минералите хром, цинк и селен. 
Бирената мая съдържа и важни аминокиселини за здравето на кожата и косата.
Допълнително действие: Клетките на дрождите наподобяват „био склад“ за ценни B-витамини, минерали, аминокиселини, микроелементи, които са от съществено значение за красива и чиста кожа, както и за блестяща коса и здрави нокти. Това са първите съществени ефекти, които се наблюдават след приемането на бирената мая. Особено е подходяща при акне от различен произход. Действа добре и при извършване на дейности, свързани с физическа, психическа и умствена умора. Бирената мая се приема при възпаления на червата и анемия. Богатото съдържание на аминокиселини стимулира имунната система за възстановяване след химиотерапия. Подобрява метаболизма. Помага да се чувствате енергични и витални.
Хората, които са се отказали от животинския белтък и най-вече строгите вегетарианци, могат успешно да попълнят менюто си с бирена мая. Тя е богат източник на протеини и съдържа значителни количества от лизин и триптофан. Освен това те се усвояват лесно от организма. Бирената мая успешно коригира дисбктериозата, която е последица от антибиотично лечение и неправилно хранене. По този начин се подобрява усвояването на другите храни.


Предположения и недоказани твърдения:

* Понижава нивата на холестерола - липсват проучвания;
* Увеличава нивата на енергията посредством съдържащите се в състава на бирената мая витамини и минерали - само по себе си това не прави маята енергетик, а антианемична добавка. Няма данни за други активни вещества, на които да се отдаде подобно действие;
* Подобрява спортните постижения - липсват данни за специфични вещества, отделно от витамините и минералите, на които да се отдаде подобен ефект. Липсва научно потвърждение;
* Намалява нивата на кръвната захар - липсват проучвания;
* Подобрява имунитета - някои учени предполагат, че е възможно определени фрагменти от мембраните (гликопротеини или протеогликани) на дрождите да подпомагат действието на белите кръвни клетки в борбата им с чужди микроорганизми. Причината е в голямото структурно сходство междумембраните на човешките имунни клетки и клетките на едноклетъчните дрожди. Теорията гласи, че имунните клетки присъединяват фрагментите от мембраните на бирените дрожди към собствените си мембрани и така подобряват функционалността си. Това е сравнително нова идея в научния свят и тепърва предстои да бъде потвърдена или отхвърлена. 

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на бирената мая?

При някои хора през първите няколко дни от приема на екстракт от бирена мая може да се усети подуване на стомаха, газове или оригване. Страничните ефекти се проявяват до няколко часа след прием. Обикновено подобни симптоми отшумяват в края на първата седмица прием.
В комбинация с какво не бива да се приема бирена мая?

Не приемайте бирен мая, ако вземате спортни мултивитамини. 

Какви дози са нужни и как се взима?

Дозата зависи от концентрата на екстракта. Най-добре е да следвате предписанията на опаковката.

Ресурси

1. supplementwatch.com
2. wikipedia.org 



Ассаламу алейкум
Искам да обобщя, без да се подвеждате от името на бирената мая, това не е бира, нито алкохол.
Това е мая, т.е. продукт, който в подходящи условия и среда, ще проведе алкохолна ферментация и зърната (ечемик, хмел и др.), ще ферментират и след дестилация и подходящи добавки, ще се получи бира.

Но тук става дума точно за мая, каквато е хлебната мая или маята за сирене.
Т.е. те самите способстват за достигане до определен продукт, но те самите НЕ са този продукт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...