С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

петък, 8 юли 2011 г.

Млечни продукти


Публикувам една статия, посветена на млечните продукти на пазара - много информативна, макар и кратка.


Някои от заместителите имат доста сходен вкус с "истинското" мляко и са добра алтернатива за хора с непоносимост към лактозата, например

Новини
Когато бяхме деца, млякото беше нещо съвсем просто и почти винаги идваше от кравите. Днес пазарът предлага разнообразие от млека, много от които на растителна основа. Всички те имат различен хранителен профил и са подходящи за различни нужди.

Някои от заместителите имат доста сходен вкус с "истинското" мляко и са добра алтернатива за хора с непоносимост към лактозата, например. Ето какви са възможностите, обобщени от "Лайв сайънс":

Краве мляко
За: То има най-високо съдържание на калций и почти двойно повече протеини от останалите млека. Хранителната му стойност се запазва, независимо от различните видове и проценти масленост.

Против: Непоносимостта към лактозата в млякото засяга доста хора, причинявайки им коремни болки, газове, подуване или диария. Този проблем обаче не означава, че млякото изобщо трябва да се избягва. Според специалисти се допуска консумацията до 120 мл по няколко пъти на ден.

Друг проблем е алергията към млякото, която обаче повечето деца надрастват, преди да навършат 16 години.


Соево мляко

За: То се прави от киснати във вода и смлени соеви зърна. Богато е на протеини и калций и няма наситени мазнини. Соевото мляко е нискокалорично и се произвежда с различни вкусове и аромати. Още една алтернатива за хората, които имат проблем с лактозата, както и за вегетарианците.

Против: Соевите продукти може да попречат на усвояването на протеини и минерали от организма. В тази насока, обаче, трябва да се направят още изследвания. Много от соевите насаждения са и генно-модифицирани.

Освен това някои проучвания установяват връзка между соята и рака на гърдата заради субстанция в зърната, която действа като хормон в гръдните клетки.

Козе мляко
За: То е традиционно за голяма част от света. Козето мляко е по-лесно смилаемо за много хора, тъй като протеиновите му молекули са по-различни от тези на кравето мляко. То има също толкова калций, колкото пълномасленото краве мляко, както и повече триптофан - съществена аминокиселина.

Против: Козето мляко също съдържа лактоза. Освен това има специфичен сладко-солен вкус и тежка миризма, които мнозина намират за непоносима.

Бадемово мляко
За: Прави се от смлени бадеми, смесени с вода и подсладител, и през последните години набира популярност, особено сред вегетарианците. Притежава някои от характеристиките на животинското мляко - има не по-малко витамини и минерали и почти толкова мазнини.

Бадемовото мляко има още богат, "ядков" вкус и се произвежда в няколко аромата, което го прави приятна алтернатива за алергичните към млякото или соята.

Против: В бадемовото мляко няма много протеини - само 1 грам на чаша. За сравнение, в соевото и кравето има съответно по 7 и 8 грама. То не е подходящо и за хора с алергия към ядките и няма витамините от група B като кравето мляко.

Не на последно място в някои видове бадемово мляко фабрично се добавя значително количество захар.

Оризово мляко
За: Направено от смлян ориз, то е много нискомаслено и нискокалорично. Има различни аромати и няма лактоза и соя, като е добър вариант и за вегетарианците.

Против: Като хранителна стойност то е под останалите видове мляко. Липсват му витамините А и C и е бедно на протеини.

Кокосово мляко
За: Направено е от смлян кокос и соковете му. Богато, гъсто и вкусно, то е основна съставка в индийската и тайландската кухня. Мазнините в него се усвояват по-лесно от тези в животинското мляко и не съдържа много холестерол.

Против: Внимавайте с талията - в чаша кокосово мляко се съдържат 467 калории. В него няма много калций и протеини, но има много наситени мазнини.

Сурово мляко
За: Почитателите на суровото непастьоризирано краве, козе и овче мляко го описват като "идеален природен продукт", който не преминава през никаква обработка.

Против: Суровото мляко, обаче, може да съдържа опасни бактерии, като салмонела, Ешерихия коли и листерия.

Органично мляко

За: Това е продукт, получен без хормони на растежа, антибиотици, пестициди и изкуствени торове, рекламират го любителите на природосъобразния начин на живот.

Против: Цената му, обаче, е двойна именно заради здравословната му стойност. Не може категорично да се твърди и че е много по-здравословно от обикновеното мляко в супермаркета.

източник: Вести.бг

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...