С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

вторник, 26 юли 2011 г.

Запазете здравето си с мюсюлманската диета



Следващия материал е от немюсюлмански сайт и е доста добра сборка от основните принципи на храненето, заложени в начина на хранене на мюсюлманите. Диета - това означава начин на хранене, не е задължително да бъде свързан с отслабване или ограничаване на нещо.


Материала е добре да се осмисли и да се има предвид за идващия Рамадан, за да може по-добре да се подбере състава на храната ни за сухур и ифтар, предвид и по-дългите и горещи дни.
При всички случаи не е лошо да се вземе предвид и опита на арабите, тъй като те са най-знаещи за това как се издържа на горещина и пост :)) иншаАллах.


Приятно четене.
Милена-Иршад

------------------------------------------------------------------------------------------


Някои религии си имат правила, определящи какво може и какво не може да се яде. Мюсюлманите следват "халал" диета или позволената според Ислямския закон храна. Забранените храни са харам и е лесно да се разграничат позволените от непозволените храни. Забранените храни са месо от умряло от болест животно или заклано не по ислямския закон, месото от хищници, всяко свинско или свински продукти, включително и желатин; алкохола. 


Немюсюлманите може да си мислят, че халал хранене означава вегетарианско хранене, ако техните мюсюлмански приятели/ познати отказвт да ядат месото от храната. Някои мюсюлмани може да изберат да не ядат месо, защото не са сигурни дали то е халал или не и по тази или други причини да са избрали да са вегани или вегетарианци. Все пак всяко друго месо - пилешко, телешко, козе, овче, риба - може да се яде, ако не е приготвено с харам продукти или храна. Така че е лесно да се яде здравословно и добре балансирана храна, когато се следва халал диетата, мюсюлманинът да бъде здрав - това е лесно постижимо.


Ето и няколко идеи за това какво означава да се следва диетата и какво означава да се остане здрав с нея.

Здравословно хранене


Чапати и ориза са в основата на мюсюлманската диета. Чапати се прави от пълнозърнесто брашно и зърна и вода, без мая, така че е богат на въглехидрати, фибри, витамини и минерали, като има нисък гликемичен индекс. Приемането на зърнени храни се асоциира с подобряване на инсулиновата чувствителност, по-добър гликемичен контрол и намален риск от рак и сърдечносъдови заболявания. Чапати със зеленчуци и фасул, е много здравословно и дава достатъчно количество фибри и протеини на организма.


Когато приготвяте ориз, изберете кафяв, вместо белия, заради неговия гликемичен индекс. КАфявият не предизвиква бързо показчване на кръвната захар; той ще осигури гориво за вашата работа и ще ви държи сити за дълго време. 


Оризът и бобът са често срещани храни във всички култури. Те са взаимног допълващи се протеинови храни и когато се комбинират, могат да осигурят всичките 9 незаменими аминокиселини, които се срещат в животинските продукти. 


Ползите от подправките


Халал храните често са изобилни от подправки. Най-често срещано е кърито, което има полза за здравето ни и допринася да сме здрави с мюсюлманската диета. Куркумата е съставка на кърито, която е мощен антиоксидант и може да намали риска от развитие на рак не дебелото черво, сърдечни заболявания и артрити. Има и други ползи от приемането на люти храни - капсаицинът в лютите чушки ограничава апетита и повишава метаболитната активност, защото е термогенен агент (бел. пр. - повишава температурата посреством подобряване на метаболизма). Тази информация може да бъде в голям плюс за вас и да изоставите нездравословните снаксове и бързи закуски, които имат ниска хранителна стойност и висок гликемичен индекс.
Така че ако обичате лютиви храни, можете да си приготвяте много любими халал храни - да добавите подправки и аромати на храната, използувайки джинджифил, къри, пипер - чер и червен. Все пак трябва да внимавате с кушеките миксове от подправки заради високото съдържание на НАтрий в тях. 
С течение на времето, комбинирайки ползите от храните с подправки и тренировките, можете да подобрите метаболизма си и това е още един начин да останет здрави, поддържайки мюсюлманската диета.


Размер на порцията
Халал храненето насърчава здравословните храни, но е важно да се яде достатъчно. Един мъж, тежащ 165 паунда (бел. пр. – около 80 кг) се нуждае от 2800 - 3200 калории за деня си. Средната нужда е 1 грам протеини на 2.2 килограма телесно тегло. Адекватни количества протеини могат да се получат от бобовите храни, ядките, яйцата, киселото, пресното мляко и сиренето. Имате повече нужда от протеини, за изграждане на мускулната маса, ноктите и косите, когато тренирате и се движите, но не трябва да прекалявате с тях. Около 25 - 30% от калориите ви трябва да са от протеини.
Една чаша мляко има 8 грама протеини.
Кофичка кисело мляко от 200 грама (8 унции), дава 11 грама протеини.
Чаша боб има 16 грама протеини.
Парче месо от около 90 грама (3 унции), има 21 грама протеини.
Останалите 60 % от вашите дневни калории, трябва да се осигуряват от въглехидрати и 10-5% - от мазнини.


Отслабване с мюсюлманския начин на хранене


Ако искате да отслабнете, не пропускайте хранене. Вашето тяло ще забележи това и метаболизма ви ще се забави. Вместо това намалете калориите си с около 500. Това вече би било не особено бързо, но здравословно отслабване с около половин килограм на седмица (1 паунд). За да наддадете на тегло - по същия начин - увеличете калориите си с около 500 на ден, което ще ви даде здравословно покачване на теглото с около 1/2 - 1 кг на седмица. Бъдете сигурни обаче, че се храните не с прости, а сложни въглехидрати. Изберете ниско гликемични храни, те няма да покачват бързо нивото на кръвната захар. Гответе със здравословни мазнини, като маслинено олио или рапично олио. Ако тренирате, за след това изберете хранене, с което да набавите изразходваните протеини - сандвич с фъстъчено масло и желе представлява добър баланс на протеини и въглехидрати.


 =================================


Бележка: Във връзка за решението ми да запозная читателите по-добре с важните принципи на балансираното хранене, с ползите и вредите на различните хранителни съставки и да не се чудите на някои термини - като гликемичен индекс, или бързо покачване на кръвната захар, прости и сложни въглехидрати, наситени и ненаситени мазнини и пр., в следващи публикации ще се постарая на разбираем език да ви ги обясня.


Следващия материал ще обясни въглехидратите, тъй като те са основната част от онова, което приемаме като храна през деня.


източник на материала тук...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...