С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

понеделник, 25 юли 2011 г.

КАКВА Е ВРЪЗКАТА НА ХРАНЕНЕТО СЪС ЗДРАВЕТО


ПечатЕ-мейл
Почти всеки американец мие зъбите си педантично, за да подобри здравословното им състояние и да попречи на оформянето на хралупи. Въпреки това американците не се славят като нация със здрави зъби. Нещо повече, никъде по света няма толкова хора с развалени зъби. 98,5% от американците имат някой зъб за оправяне, а 31 млн.от тях нямат въобще зъби.
В същото време племето папуа в Нова Гвинея, което не знае какво е четка за зъби, няма никакви проблеми със зъбите.
Изводът, който се налага тук е, че миенето на зъбите с паста съдейства за тяхното разрушаване. Химическите вещества, които се използват за поддържане на зъбната хигиена, са вредни. Схващането, че потискането на микробната флора в устната кухина решава въпроса със здравината на зъбите, е крайно погрешно. Микроорганизмите са постоянни “жители” на устната кухина. Те са в отношение на симбиоза с човешкия организъм.
Воювайки с микроорганизмите като причинители на инфекцията е все едно да гоним призраци като причинители на нещастията.
Зъбите се “саботират” първо от лошите хранителни навици и второ от липса на физически упражнения и слънчева светлина. Хранене, основано предимно на храни с кисела реакция (ниско рН), разрушава зъбите. Не са външни причинителите, а вътрешни. Непълноценното хранене също води до разрушаване на зъбите отвътре.
Физическите упражнения и слънцето поддържат жизнеността и обмяната на някои вещества (калций и витамин Д), крайно необходими за укрепването на костите и зъбите.
При прием предимно на храни с кисела реакция (житни, макаронени изделия, мляко месо, яйца и други продукти от животински произход) организмът се принуждава да изразходва основите си (алкалните си метали, сред които е и калцият) за да неутрализира киселините (т.е.храните с кисела реакция).
В телесните течности трябва да се поддържа алкално-киселинно равновесие – рН 7,4. Три от четирите основни групи храни са с кисела реакция (подкиселяващи) или храни с неметаболизиращи се киселини (пикочна киселина от месото, оксалова киселина в листата на цвеклото и други зеленчуци, киселината на житните растения).
Повечето от нас се хранят предимно с такива храни и не си доставят достатъчно калций, калий, магнезий, натрий, желязо, за да неутрализират киселините. На организма не чу остава нищо друго, освен да оттегли от костите и зъбите алкалните си метали, за да неутрализира киселините.
При готвене (термична обработка) на храната органичните метали се превръщат в неорганични. Те не само са безполезни, неусвояеми, но и токсични. Вместо да хранят организма ни, го увреждат. Рафинираните храни, както и тези от животински произход в големи количества “ограбват” калция му. Бялата захар, бялото брашно, белият олющен ориз, сладите и всички други рафинирани храни са “оголени” откъм метали.
Организмът трябва да използва собствените си запаси от алкални метали, за да се метаболизират тези храни. Необходимо е голямо количество калций за преработването на захарта в организма. Ако тялото няма добри запаси от калций, изтегля необходимото количество калций от костите и зъбите, за да се справи с метаболизирането й.Това предразполага към остеопороза.
Пукнатините и хралупите по зъбите всъщност са остеопороза
Най-доброто почистване на зъбите се постига, ако се храним със сурова растителна храна (70% от растителната храна трябва да е в суров вид).
Добре ще е да могат малки и големи да разберат, че “1 ябълка на ден ще направи зъболекаря излишен”. Разбира се не се отрича използването на зъбната четка и конеца.
Профилактика на остеопорозата
Как бихме могли да предотвратим коксартрозата?
Първото, което можем да направим, е да контролираме теглото си. Колкото повече килограми тежат върху тазобедрената става, толкова по-бързо се износва.
Второ, да се научим да стоим и да се движим правилно, тялото да е изправено, а не изгърбено с отпуснати рамене, за да се разпределя тежестта на тялото върху целия гръбначен стълб равномерно, никога да не си кръстосваме краката.
Правилното използване на тялото има изключително значение за да поддържаме ставите си здрави.
Трето, да се научим да се храним правилно – зеленчуците и плодовете да са преобладаващи, а да се избягват преработените храни, мазнините, захарта и захарните изделия, пържените храни, прекаляването с месото и млечните произведения.
Страничните явления в нестероидните противовъзпалителни лекарства, които се назначават при остеоартрити (и въобще при артрити), са много и сериозни. Четем в чуждия печат:” в САЩ всяка година умират от левкемия 20000 души и от СПИН 16000, а от нежелателните действия на нестероидните противовъзпалителни лекарства – 16 500 души.” Според същия източник 5% от хоспитализираните постъпват на болнично лечение поради проява на вредното действие на тези лекарства. 1-2% от тези случаи умират от хеморагия на стомашно-чревния тракт.
В Гърция това лечение (на остеоартритите) струва 4млрд.драхми през 1986г., за същата година в Англия възлиза на 320 млн.лири стерлинги, в САЩ – 65 млрд.долара, без в сумата да се включва цената на лекарските посещения и манипулации, а също и загубените работодни.
Профилактика и лечение на остеопорозата
За да се предпази от остеопороза всяка жена трябва ежедневно да се предвижва пеш, да извършва умерени физически упражнения, да излиза на слънце поне по 15 минути дневно по време, когато облъчването не е силно, да спи достатъчно часове, да избягва кафето, тютюнопушенето, алкохола, пърженото, солта, рафинираните въглехидрати (бял хляб, бял ориз, макаронени изделия от бяло брашно, захарни изделия), да ограничи храните от животински произход за сметка на зелените зеленчуци (сурови и варени), плодове, сурови ядки (с мярка), например бадеми и т.н.
За да е сигурна, че нуждите й от калций се покриват напълно, ще е добре вместо много млечни продукти, които предизвикват различно здравословни проблеми, продължаващи или проличаващи след години, да избере висококачествени хранителни добавки с калций, магнезий, витамин Д.
Само така може да бъди спокойна, че няма да развие остеопороза или ще може да я преодолее, ако вече е започнала.
Климакс и хормони
Навлизайки в критическата възраст, яйчниците на жената снижават функцията си, докато в крайна сметка я преустановяват напълно. Производството на естроген продължава от надбъбречните жлези, но в много по-малки количества.
Жените, които се хранят и живеят здравословно, често прекарват критическата възраст без сътресения : “горещи вълни”, раздразнителност, лошо настроение сухост на влагалището и други.
Ако една жена преминава през този период без много симптоми, това означава, че в организма й се произвеждат малко, но достатъчно количество естроген. Ако симптомите са силно изразени, ще се наложи да промени начина си на живот и хранене и най-вероятно ще се нуждае от билкови препарати и хранителни добавки. Но далече от хормонални вмешателства! Те предизвикват сериозни проблеми (включително злокачествени заболявания). Американският лекарски съюз е прекратил “масовия експеримент” върху хиляди жени. Ако се направят системни изследвания върху действието на фармацевтичните препарати за “подобряване” на симптомите на критическата възраст, няма да се открие нито един безопасен.
Колко калории са нужни за доброто здраве?
Калориите в повече не просто водят до затлъстяване, а допълнително ви скъсяват живота. Според последното проучване Здравословното хранене ни помага да приемаме по-малко калории и достатъчно хранителни вещества. Предпазва ни от злокачествени заболявания, кардиопатии, предизвикани от свръхкалориите и от чувството за глад.
Едно правилно, балансирано хранене “засища” само с 1500-2000 kcal дневно, за разлика от обичайното 2000 – 3000 kcal дневно.
Важното е а консумирате харни с висока хранително стойност,т.е.с вноса на всяка калория да се осигуряват на организма голяма количество хранителни вещества. Например зеленчуците не са калорични, а са богати на витамини и минерали. Чипсът точно обратното – само калории без хранителни вещества (“празни калории”).
За повечето хора обогатената с фибри и хранителни вещества храна лекува лакомията.

Панайотис Кумендакис
лекар диетолог

bul-news

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...