С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

вторник, 20 септември 2011 г.

Лечебната хума


Ненапразно хумата е наричана чудодейната, лечебна глина. Тя се използва широко в грижите за външния вид и в нетрадиционната медицина.
Хумата успешно лекува различен вид рани по кожата, освен това е основна съставка в редица козметични продукти, независимо дали са за коса или кожа. Лечебната глина има свойството да привлича в себе си всякакъв вид възпаления.
В България има находища на хума, но можете да си я купите и от магазина. Хубавото на купешката хума е, че е пресята от примеси и добре стрита.
От хума може да си направите домашен шампоан за коса, както още няколко вида козметични субстанции.
Смесена с мед, тя ще се отрази чудесно на кожата ви, ще изчисти токсините и ще върне енергията и блясъка.
С хума може да се третира и устната кухина - 1-2 чаени лъжички се разтварят в 100мл вода и се жабури устата. Това е успешно лекарство срещу пародонтоза и възпалени венци.
Може да пробвате лечебната глина и за борба с пърхота - оставя се някакво количество във вода и се чака да се разтвори и да стане на кашичка, която после се разбърква и намазва върху косата. Трябва да се преспи с тази маска, като може да сложите шапчица за баня на главата си, за да не изцапате спалното бельо.
Много важно е да се знае, че взаимодействието с метал намалява свойствата на хумата. Затова, когато работите с хума не бива да ползвате нищо метално.
Слънцето се отразява много добре на лечебната глина, така че може да оставите купичка с хума за известно време на слънце.
Известни са няколко вида хума, която основно се дели по цветове -бяла, червена, синя, зелена, жълта и сива.
Зелената е подходяща за нормална кожа и има най-широк спектър на действие. Бялата е близка по свойства и състав до зелената. Подходяща е за повяхнала, загубила блясъка си кожа. Ако се използва като маска за коса, придава сияен и жизнен ефект.
Жълтата лечебна глина се справя най-добре с изваждането на токсините от организма. Освен това подхранва нормалните и чупливите коси.
Сивата глина има тонизиращ ефект върху цялото тяло, а синята и червената обогатяват с кислород и са подходящи за всякакъв тип кожа.
Трябва да помните обаче, че хумата не се препоръчва за боядисани коси, тъй като активните й съставки отмиват цвета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...