С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

вторник, 4 октомври 2011 г.

Арганово масло- извор на здраве и красота



Аргановото масло е малко известно в България, но крие неподозирани и почти чудодейни свойства. Родината му е Мароко и там то е определяно като "течно злато". Всъщност, аргановите плодове са толкова ценни, че всички насаждения с тази култура са под защитата на ЮНЕСКО (UNESCO).
Ценните качества на Argania spinosa са познати от векове на хората. Дървото осигурява лекарства, храна, строителни материали и гориво на мароканските жители. Сега обаче то се използва и в козметиката, поради изключителните му качества.
Все пак арганово масло няма да намерите във всяка аптека, нито в козметичните магазини у нас. Причината е, че то не се добива особено лесно, нито пък вирее навсякъде. За един литър масло са необходими 32 килограма ядки арган, което пък е годишната реколта от едно дърво. Въпреки това обаче при добро желание и с помощта на интернет търсачки може да намерите лесно от къде да си поръчате шишенце от 100мл студено пресовано масло от арган.
То регулира кръвното, балансира холестерола, подпомага функциите на черния дроб, стимулира клетъчния обмен и подобрява междуклетъчния материал. Редица специалсти даже са на мнение, че аргановото масло е в пъти по-добро от екстра върджин зехтина. Освен това то е богато на витамин Е, който от своя страна е сред най-ефикасните познати до момента антиоксиданти.
Аргановото масло ще подобри цялостния вид на кожата ви, ще я предпази от стареене, освен това действа силно противовъзпалително и лекува акне, екземи, лишеи, псориазис и рани от изгарания.
След всичко казано следва да се обобщи, че маслото от арган има изключително ценни качества като козметичен и лекарствен продукт. С него може да лекувате включително гъбични и бактериални инфекции по кожата и ноктите. Маслото успокоява кожата и я хидратира успешно.
Най-бързо обаче то се абсорбира от косата. Ненаситените мастни киселини в него стимулират подхранването на фоликулите на космите. Мажете косата си с арганово масло и тя ще бъде хидратирана, здрава, блестяща и защитена от ултравиолетовите слънчеви лъчи. И всичко това благодарение на стимулирания от аргановото масло синтез на колаген.
Ако имате възможност и желание, изпробвайте това масло. По-добре ще е, отколкото купешки кремове за лице със съмнителен състав. Може да нанасяте аргановото олио с помощта на тампонче директно върху добре почистена кожа и да се уверите сами в силата му.

2 коментара:

  1. Още един линк към информация за аргановото масло:

    http://latanier.com/blog/argan-oil/

    ОтговорИзтриване
  2. Още един линк към информация за аргановото масло:

    http://latanier.com/blog/argan-oil/

    ОтговорИзтриване

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...