С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

сряда, 12 октомври 2011 г.

Чесънът


В Сунната ни чесънът си има своето запазено място. Има разкази за това, че чесънът е бил много обичан от нашия Пророк Мухаммад с.а.с., но с една уговорка - миризмата на чесъна и особено нейния неприятен за околните и ангелите ефект, така че се забранява да се яде лук или чесън за този, който иска да отиде на петъчна молитва или на обща молитва в джамията. Подобно на лука и чесъна, под тази забрана попадат и всички храни, които оставят неприятна миризма. И други, за които е потвърдено, че съществува забрана в законите на Всемогъщия и Велик Аллах и е поискано отговорният за своите дела пълнолетен мюсюлманин да ги избягва, но не по начин, който е безусловен и задължителен.
В здравословен аспект чесънът е без съмнение изключително полезен!
Чесънът укрепва здравето, защото стимулира естественото производство на сероводород, твърдят американски учени. В голяма концентрация сероводородът е отровен.
Това е същият този отпадъчен продукт, който се получава при добиване на нефт и мирише на развалени яйца. Колкото и да е странно, тялото ни произвежда сероводород, който служи като антиоксидант и помага за производството на кръв.
Учените изцедили сок от чесън и го капнали върху червени кръвни телца. Те веднага започнали да отделят сероводород. Ето защо чесънът се препоръчва като профилактично средство срещу много болести.
Експерименти, проведени с лабораторни мишки, доказват, че чесънът помага на организма да се бори със сърдечната недостатъчност и намалява риска от смърт вследствие на инфаркт. Освен инфаркт, доказано е, че чесънът способства за намаляването на кръвното налягане - пак покрай въпросния сероводород.
Според учените при приготвянето на ястия много готвачи и домакини грешат, като добавят чесъна в ястието веднага след като го нарежат или освободят скилидките от обелките.
Щом разрежете, смачкате или изобщо „нараните“ главичката чесън започва създаден от природата процес, който защитава растението от "вредители". Тогава съдържащият се в чесъна ензим алииназа превръща немиришещия дотогава алиин в алицин. Едва при този процес на разпадане възникват интензивната миризма и лютивината на чесъна.
Алицинът и новооформените му съставки, които участват в процесите на обмяната, създават доста силна миризма. Тя зависи много и от начина, по който е бил консумиран чесънът – пресен, стар, суров, сварен, като хапче или прахче, като капсула или сок.

При варене или печене, голяма част от чесновия алцин се разрушава. Вярно е, че свареният чесън не е толкова лют и не мирише толкова силно като суровия, но един важен елемент от лечебната му сила липсва. Много от специалистите са убедени в това. Други обаче твърдят, че алицинът се образува на ново в организма по време на храносмилане.
Проучванията на учените показват, че при затопляне в чесъна се освобождават някои естествени химически субстанции. Към тях принадлежи например айоенът, който предотвратява слепването на тромбоцитите. Киселите храни като домати и оцет подпомагат този процес на преобразуване.
Ако искате да се справите с миризмата, която излиза от устата ви след употреба на чесън, хапнете малко семена от копър или анасон. Те ще неутрализират миризмата на чесън.Много по-полезно е, ако първо нарежете или изчистите скилидките и ги оставите да постоят на стайна температура петнадесетина минути, и чак след това ги добавите в ястието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...