С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

неделя, 22 януари 2012 г.

Майтаке (Grifola frondosa)


framar.bg
Латинското име на гъбата Майтаке е Grifla frondoza. В Япония най-известното име на гъбата идва от „май” – танц и „таке” – гъба, откъдето е и псевдонима й „танцуващатагъба”. Има 2 легенди за това защо е била кръстена така. Първата  разказва колко скъпа била гъбата и когато хората я намерили, започвали да танцуват от радост. В другата се споменава за мистичен ритуал с танц, който се изпълнявал при намирането й. Ако не се изпълнил, гъбата губила своите качества.
История на танцуващата гъба Майтаке
Големи находища от гъбата могат да се открият в Източен Китай, Централна и Южна Япония. Гъбата се използвала в древността за лечение на много заболявания. Японският професор и специалист по медицински гъби Такиши Мидано говори за открит през 206 пр. н. е., в който се споменава за чудотворните свойства на МайтакеГъбата била толкова ценна, че се създала такава професия – търсач на лечебни гъби. Този, който намирал находище от Майтаке, пазел тайната и я предавал само на своя наследник. Никой друг нямал право да разбере къде се намирали гъбите.
В средата на 80-те години на XX век е открит метод за изкуствено отглеждане на гъбата върху плодови дръвчета. Оттогава научните изследвания, публикации и лекарствени медикаменти с нейното участие нарастват значително.
Гъбата Майтаке се прилага успешно при:
  • Съпътстваща терапия при раковоболни (рак на гърдата, панкреаса, яйчниците, кожата, стомаха, черния и белия дроб, простатата)
  • Химиотерапия (за смекчаване на страничните ефекти)
  • Диабет
  • ХИВ-инфекции (СПИН)
  • Остеропороза
  • Хепатит и за предпазване на черния дроб
  • Атеросклероза, регулиране на кръвното налягане и кръвосъсирването
  • Отслабена имунна система, инфекции (гъбични, вирусни, бактериални, хламидиални и др.)
  • Сърдечен инфаркт, заболявания на кръвоносните съдове на сърцето
    Нарушение на сърдечния ритъм
  • Наднормено тегло
  • Възпалени вътрешности /черва/
  • Патологичен климакс (възстановява баланса на половите хормони при жените)
  • Предменструален синдром

Ценните свойства на гъбата Майтаке
Голямата популярност на гъбата Майтаке се дължи на нейните антитуморни свойства и имуноукрепващи качества. Както при повечето медицински гъби, нейната най-голяма сила са бета-глюканите. В нея се намира един от най-мощните по рода си бета глюкани – грифолан, чието действие е близо до действието на лентинана и крестина. Грифоланът активизира „спящите” лимфоцити в имунната система. Ракът има свойството да блокира имунните клетки, а грифоланът им помага да се събудят и да се борят за здравето на организма. Според д-р Мицухиро Оказаки грифоланът помага за отделянето на некротичен фактор алфа, който затруднява растежа на кръвоносните съдове, захранващи тумора. Много важно свойство на грифолана е способността да блокира раковият фермент глиоксалаза, който се бори с имунната система. Гъбата Майтаке е много ценна при лъчева- или химиотерапия. Тя намалява пагубното влияни
Майтаке лекува… кои видове рак?
Свойствата на гъбата майтаке са най-ценни при лечение на рак на белия дроб, рак на стомаха и рак на дебелото черво. С нея се лекуват успешно рак на млечната жлеза и рак на яйчниците. Използва се при меланоми и левкози.


НАЧИН НА УПОТРЕБА:

Екстракт - В края на осемдесетте години професор д-р Хироаки Нанба създава екстракт от Майтаке, наречен от него D-фракция. Той съдържа особено активния полизахарид, бета-глюкан, който стимулира имунната система и активира определени клетки и протеини (макрофаги, Т-клетки, интерлевкин-1 и -2 и др.), атакуващи рака. D-фракцията не се разгражда в храносмилателния тракт и по този начин действа еднакво силно, както ако се приема през устата, така и при инжектиране.
При лабораторните изследвания се установява, че екстрактът от  Майтаке е особено ефективен срещу левкемия и рак на стомаха и костите. Д-р Нанба стига до извода, че екстрактите от Майтаке проявяват много по-силно антитуморно действие в сравнение с останалите гъби. През 1992г. Националният институт за ракови изследвания на САЩ открива, че Майтаке проявява и силна активност срещу ХИВ–вируса, тъй като бета-глюканът стимулира производството на бели кръвни телца в костния мозък.


от framar.bg 

1 коментар:

  1. Statiqta e 4udesna. Interesuva me ot kade moga da namerq tozi extrakt na gabata MAITAKE? i imali lekar v Balgariq koito da znae kak se priema lekarstvoto kakto i da sledi procesa na le4enie?

    ОтговорИзтриване

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...