С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

събота, 24 март 2012 г.

Хранителна алергия


Хранителните алергии са често срещан проблем още от ранна детска възраст. Има ли начин да предотвратите появата им и какво е лечението на хранителните алергии?

Какво е хранителна алергия?

Хранителната алергия е негативна реакция на имунната система срещу хранителен протеин. Той се възприема като вредител от организма, поради което започва образуването на антитяло - имуноглобулин Е. Тази реакция води до освобождаването на големи количества хистамин, който всъщност причинява симптомите на хранителната алергия:

Сърбеж, парене и зачервяване на устата, очите и кожата, усещане за гъделичкане и неспирно кихане.

Ангиоедема – подуване на лице, клепачи, език, устни, нос, трахея, което може да доведе до задушаване, астма и затруднено дишане.

Гадене, повръщане, диария, стомашни киселини, абдоминална болка и други гастроинтестинални проблеми.

Анафилактичен шок – остра алергична реакция, засягаща цялото тяло, която може да доведе до смърт.

Хипотония или хипертония
Хранителни алергииХранителна алергия се появява обикновено до 3-годишна възраст и много по-рядко след това. Те могат да затихват с възрастта, да изчезват и да се появяват отново.

Вероятността от развиване на хранителна алергия зависи от наследствения фактор, заболявания като астма, нарушения в храносмилателната система, слаба ензимна активност и много други фактори. Рискът от развиване на хранителна алергия може значително да се намали чрез кърмене на бебето, тъй като чрез кърмата в организма се доставя имуноглобулин, а до шестия месец производството на имуноглобулин е слабо и недостатъчно. Като превантивна мярка, децата, предразположени към алергични реакции, е добре да бъдат захранвани с твърда храна по-късно от нормалното и да се забави захранването с алергизиращи храни.

Хранителната алергия не трябва да се бърка с хранителния интолеранс (невъзможността на организма да обработва някои видове храни поради липсата на определени ензими) и хранителното отравяне. Хранителните алергии са често срещан здравословен проблем, който, колкото и невинно да звучи, не трябва да се пренебрегва, тъй като са известни и смъртни случаи в резултат от алергична реакция. Тя може да възникне от няколко секунди до час след попадането на даден хранителен алерген в организма.

Най-честите хранителни алергии

Фъстъци и дървесни ядки (лешник, бадем, орех, кашу, шам-фъстък, кестен). Избягвайте всички храни, съдържащи ядки, а също и фъстъченото масло, фъстъченото олио, фъстъченото брашно, бадемово брашно.
Хранителни алергииМляко и млечни продукти. Алергична реакция възниква заради непоносимост към лактозата (млечната захар) и някои белтъци като казеин, натриев казеинат и лактоглобулин.  Избягвайте сирене, сметана, масло, кисело и прясно мляко, обезмаслено мляко и продукти, съдържащи суроватка (цвик).

Яйца. Някои хора имат алергия към, съдържащите се в яйцата протеини - овомукоид, овалбумин, овотрансферин и лизозим. Повечето хора са алергични към белтъка, но не и към жълтъка на яйцето.  Избягвайте сладкиши, в чиито състав има яйца, майонеза, заместители на яйца, прясна паста, която съдържа яйца. На децата с алергия към яйца може да им бъде забранено ваксинирането против грип, тъй като ваксината съдържа малки количества яйчен протеин.
Хранителни алергииРиба и морски дарове. Този вид хранителна алергия често е свързана с професионалните заболявания, тъй като хората, чиято работа се изразява в добив и преработка на риба и морски дарове, развиват хранителна алергия към тях. Избягвайте миди, скариди, стриди, раци и други ракообразни.

Соя и пшеница. Хранителната алергия обикновено се дължи на летицина и глутена, който се съдържа в тези зърнени култури. Избягвайте житното брашно, соево олио, соев сос, тофу, соево масло и всички продукти, съдържащи летицин. Някои хора нямат конкретна алергия към пшеницата, а непоносимост към глутена, който се съдържа в нея.

Как се диагностицира хранителната алергия
Хранителни алергииПравят се редица кожни тестове, а също и тестове чрез прием на дадена храна, която се смята за алерген, и наблюдаване дали няма да се появи алергична реакция.

Лечение на хранителната алергия
Лекарство срещу такива алергия няма, но пък медикаментите могат да успокоят симптомите на алергията. В тази връзка е добре винаги да имате под ръка епинефрин и антихистамини. Важно е  да избягвате хранителните алергени, което на практика означава да сте подложени на вид диета. Симптомите на възникналата алергична реакция утихват за няколко часа, а в по-тежки случаи – за няколко дни.

rozali.com - източник на текста и снимките

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...