С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

неделя, 18 март 2012 г.

Златното киви

източник на снимката

Ето 10 причини да похапвате Златното киви без да се чувствате гузни за калориите:

  1. Източник на витамин С – съдържа на 240% повече от необходимия дневен прием на вит. С; намалява стреса; забавя стареенето; повишава жизнеността на организма и подобрява ефективността на имунната система.
  2. Източник на фибри – две плодчета съдържат  повече влакнини, фибри и бластни вещества , отколкото пълна купа с трици и житни растения; Фибрите са особено полезни за нашия организъм: подпомагат работата на сърцето, регулират храносмилането и спомагат за намаляването на нивата на лошия холестерол (LDL) – статин на растителна основа. По този начин се осугурява протекция срещу сърдечно съдови и мозъчни инциденти.
  3. Калий – химичен елемент, представлява градивен елемент на нашия организъм. Златното киви съдържа повече калий в сравнение с банана. Чудесна храна за хора, които са в непрекъснато движение или водят напрегнат живот. Калият е важен, защото регулира потока на йони и поддържа електролитния баланс, като по този начин зарежда организма с енергия.
  4. Нисък гликемичен индекс – плодът е изключително подходящ за всяка диета, целяща загуба на килограми, или диета, пригодена за диабетици. Благодрение на ниския гликемичен индекс, липсата на мазнини и ниското въглехидратно съдържание Златното киви все по-често става предпочитана храна.
  5. Антиоксиданти – Кивито заема топ позиции по съдържание на тези уникални молекули в сравнение с всички останали плодове. Антиоксидантите атакуват свободните радикали, неутрализират ги и прекъсват вредните процеси, които протичат в нашето тяло, вследствие на нашия метаболизъм, и така намаляват риска от рак, сърдечно заболяване и инсулт.
  6. Фолиева киселина – Кивито съдържа 10% от задължителната дневна доза. Фолиевата киселина е жизнено важна особено по време на бременност и кърмене; намалява риска от аномалии през бременността.
  7. Магнезий – две плодчета съдържат 30 мг магнезий; така организмът се зарежда с енергия, повишава се неговата жизненост, подобряват се нервната и мускулната функция.
  8. Лутеин – Този фитонутриент, открит в кивито, участва в профилактиката на старческа слепота и осигурява протекция на очите срещу стресови ярки светлини.
  9. Цинк – Особено необходим за мъжкото съсловие, защото подпомага продукцията на тестостерон, важен за зреенето на сперматозоидите .Но освен това той е и микроелемент, градивен елемент на нашия организъм и като такъв осигурява здрави нокти и зъби, здрава и еластична кожа и подпомага растежа на косата и заздравява косъма.
  10. Витамин Е – мастноразтворим витамин и антиоксидант – намалява нивата на лошия холестерол и повишава реактивноста на имунната система.
от mdbook

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...