С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

четвъртък, 3 май 2012 г.

Содата като помощник в козметиката


Сода бикарбонат се използва от векове в готварството, но тя може да се прилага успешно и за козметични цели. На практика содата за хляб е един евтин, но ефективен продукт, който може да помогне в грижата за лицето, тялото и косата.
Ето няколко ефективни действия на содата, които могат да ви направят по-красиви.
Пилинг на лицето – просто добавяте една щипка сода за хляб в гела или пяната за измиване на лицето или правите микс на дланта си. С леки движения масажирате лицето няколко минути, след това изплаквате с хладка вода. Така се почиства кожата от мъртвите клетки, отварят се и се почистват порите. А резултатът е гладка и еластична кожа. Такъв пилинг е подходящ за чувствителна и раздразнена кожа, тъй като содата има успокояващо и противовъзпалително действие.
Лечение на акне – измиването с топла вода, в която е разтворена сода, облекчава кожата с акне. Разтворът изсушава кожата, намалява възпалението и раздразнението. На места, които са силно раздразнени, можете да нанесете кашица от намокрена сода и след кратък престой да изплакнете с топла вода. Акнето бързо завяхва.
Маска със сода за проблемна кожа – направете микс от 2 с.л. брашно (от пшеница или овес; може и нишесте от царевица) с 1 чаена лъжичка сода за хляб. Разредете с топла вода, за да стане на каша. Нанесете маската с леки кръгови движения върху добре почистено лице. Легнете за 10-15 минути. След това свалете маската с памучен тампон, потопен в топла вода, изплакнете и подсушете лицето.
Процедурата се извършва веднъж седмично.
Премахване на отоци - содата помага за премахване на отоци на клепачите и на торбички под очите. Направете разтвор от сода –  80 мл вода и 1 ч. л. сода, накиснете два козметични тампона, поставете ги така, че да обхванат отеклите места. Стойте така в легнало положение 10-15 минути. След около 2 часа повторете процедурата, ако отоците не са спаднали напълно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...