С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

неделя, 12 август 2012 г.

За натуралната и друга козметика


Статията, която пускам без съкращения или някакви мои допълнения, уточнения или поправки, като цяло е вярна. Минусите е малко спорно колко са минуси, а не са изброени всичките. Явно е, че всеки човек е с разлина кожа и различен организъм, така че поносимостта към всеки продукти - било той природен или химически, е различна. Така че това няма как да е минус на козметиката. В днешно време контактните дерматити са доста разпространени и в този случай е добре всяка жена предварително да знае какво може и какво не може да понесе - поне в някакви граници. 
От друга страна трябва да се има предвид, че маските - по примера даден с краставиците и краставичения крем - са си маски, а кремовете - кремове. Рядко може маската да замести крема. Така че не може да се смята, че само с маски и без допълнителна подкрепа в често екстремните условия навън, за кожата ни, можем да сме спокойни с хубава, гладка и чиста кожа.
Другото, за което трябва да спомена, е всекидневната ни грижа за кожата - както за зъбите или друга част от нашето тяло. Кожата е наша и ние трябва да се грижим за нея. Тя е облеклото на тялото ни - трябва да е чиста, светла, свежа. Това не се постига с 1 маска, 1 крем или еднократно почистване. Напротив, всеки ден по малко, трябва да отделяме време за кожата си.
Елементарното е да се обтрива лицето с парче лед, след като сме го измили с вода и преди лягане. Или с антиоксидантен лосион, или термална вода или домашен спрей със зелен чай, розова вода...Това не изисква пари или много време, а действието е забележително.
Е, нека не съм многословна. За козметика и кожа бих моглада говоря доста :)

==========================================

Търсенето на природни продукти е нормална реакция срещу стреса, замърсяването и технологиите, твърдят психолозите и добавят, че натуралната козметика е съвременния вариант на животворната вода от приказките. От друга страна, традицията да се ползват естествени продукти за разкрасяване, може да се проследи от ваните с магарешко мляко на Клеопатра, през пиявиците на средновековието до мамините рецепти за маска с кисело мляко, мед и краставици. 

Доколко предлаганата в магазините натурална козметика е “натурална” – трудно може да се каже. Не защото може да е менте (въпреки че у нас и това може), а защото, за да се създаде една трайна субстанция, тя трябва да се стабилизира, да й се сложи консервант, за да издържи определен срок. А за това без химия не може. Едва ли вярвате, че краставичния крем, който ви предлагат, съдържа току-що набрани и настъргани краставици. Нека обаче сериозно да разгледаме видовете натурална козметика.

1. Най-често срещаната натурална козметика е фито-козметиката.
Това са всички продукти, приготвени на основата на отвари, емулсии и екстракти от треви, цветове, кори, плодове и други видове флора. Във фито-козметиката може да се разделят две направления – “връщане към корените” и “екзотика”. Трябва да отбележим обаче, че с течение на времето “тревите” от второто направлението плавно преминават към първото. Например екзотичната “жожоба” – от нея вече се прави какво ли не, а потребителите фамилиарно си купуват продукти с жожоба, като че ли са израснали сред нея. Всъщност, виждали ли сте някога жожоба?

Плюсове: Ясно е от какво се прави фито-козметиката. Много от растенията се използват и като лекарствени средства, така че тя може да бъде и лечебна.

Минуси: Екзотичните растения обаче могат да подействат по непредвидим начин на организма. Ползата от растенията, с които сме отраснали и познаваме, никой не оспорва.

2. Аромо-козметиката. Тя е разновидност на фито-козметиката, но направена с ароматични масла и други ухаещи вещества. Някои козметици смятат, че ароматичните масла действат по-силно от обикновените отвари или екстракти от растения, понеже молекулата на маслото по-бързо прониквала в кожата.

Плюсове: Главната особеност на аромо-козметиката е в миризмата. Поради тази причина се смята, че аромо-терапията е вид психотерапия.

Минуси: Въпреки че съществува примерна таблица как реагира организма на ароматите, това е доста индивидуално – възможно е някои да ги заболи глава от определени миризми. Освен това ароматите не са задължително приятни – например мускусът дразни с миризмата си, но на съзнанието действа като мощен афродизиак.

3. Минерална козметика. Главното “действащо лице” при нея са различните камъни, минерали, соли, съдържащи много полезни химически елементи, които разрешават различни кожни проблеми. Към нея се отнасят и различните продукти на основата на вода – термална, минерална, със сребърни йони и т.н.

Плюсове: Доколкото болшинството минерали са с твърда субстанция, то те са идеалната основа за различни скрабове. Освен това те прекрасно абсорбират кожната мазнина. Съдържащата се в каменната пудра активна киселина пък действа като лек химически пилинг.

Минуси: Твърдото вещество трудно се съединява с меко, за да се получи крем или тоник. Ако ползвате течен продукт, винаги го разклащайте добре преди употреба.

По-малко познати у нас са:

4. Козметика Аюрведа. Това също са треви, ароматни масла и минерални добавки, но съчетани според древната система за здраве и красота – аюрведа. При това здравето е повече от красотата – изобщо аюрведа е своего рода народна индийска медицина. Думата се превежда от санскрит като “знание за естествения образ на живота”. Като цяло съчетанията са проверени от времето, а някои съдържат стотици компоненти – всеки усилващ ефекта на предишния. Най-добре е да се консултирате с компетентни специалисти, преди да използвате тази козметика.

5. Органична козметика. Това е най-безкомпромисната натурална козметика – в нея не трябва да се съдържат никакви компоненти, изведени по химичен път. Ако е мазнина мазнина, то трябва да е от животни, които са отгледани без да им се дават антибиотици или хормони; ако са растения – без химически торове. Дори опаковката на тези продукти трябва да е безопасна за природата. Проблемът тук е краткия срок на съхранение и почти хирургическите изисквания за чистота, за използване на продуктите. Малко неясно е какво би се случило, ако отворите ампула, произведена в чисти лабораторни условия и в нея веднага попадне бактерия от външната среда...

Няколко предупреждения:
Бъдете внимателни, когато купувате натурална козметика. Не се подвеждайте по етикета, на който пише “100% натурален”. Ако вземате краставичен крем, може да се окаже, че в него всъщност няма никакви краставици, а действащото вещество е някаква сложна химическа формула. Така че – ако държите на краставиците и имате нормална кожа, по добре си настържете в къщи една краставица на рендето, капнете няколко капки лимонов сок и нанесете на лицето за 15-20 минути. После изплакнете с хладка вода.

felisima.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...