С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

сряда, 26 септември 2012 г.

Стройни и след 40

Вече сте над 40 и забелязвате, че при същите хранителни и двигателни навици и без да променяте като цяло начина си на живот, започвате да натрупвате тлъстини на определени места. С времето те стават все по-забележими.


Обобщените резултати от изследвания на експерти по хранене от различни страни по света дават няколко достъпни идеи за противодействие на този процес. 

Вода с лимон 
Учени от Калифорния са проследили диетата на 240 жени и са установили, че тези, които вместо традиционните газирани напитки пият вода с лимонов сок, отслабват за една година с килограм и половина повече, в сравнение с почитателките на сладките течности. 
Освен това, газираните напитки променят киселинния баланс в кръвта, което води до загуба на костна маса и остеопороза. 

Богати на фибри храни 
Британско изследване е установило, че жените, които закусват с храни, богати на фибри и въглехидрати, изгарят двойно количество мазнини в края на работния ден в сравнение с тези, които поемат храни по-пречистени от фибри. Обработените въглехидрати повишават нивото на инсулина, което ограничава възможностите на организма да изгаря мазнините. 

Смляно ленено семе 
Лененото семе е богато на фибри и здравословни мазнини, които помагат за нормализиране на кръвната захар и за намаляване на чувството на глад. Според някои специалисти, лененото семе влияе стабилизиращо на хормоналния баланс, тъй като съдържа много растителни естрогени. Смлените семена се усвояват по-лесно. Прибавяйте ги към зърнените закуски, салати, супи, шейкове, сладкиши. 

Орехи 
Вместо да похапвате чипс, яжте орехи. Те са богати на омега-3 мастни киселини, които засищат по-дълготрайно. След едногодишно изследване на диабетици, подложени на нискомаслена диета, австралийски учени са установили, че пациентите, които изяждат по 8-10 ореха на ден, са загубили повече тегло и мазнини. Освен това, нивото на инсулина в кръвта им се понижило, което води до ограничено натрупване на мазнини. 

Лютив сос 
Ако искате да стопите мазнините си, ориентирайте се към пикантни подправки. Австралийски учени установили, че пикантната храна намалява с 32% нивото на инсулина. Има теория, че капсаицинът/ capsaicin /, който придава лютивия вкус на чушките, прочиства кръвта от инсулина и по този начин яденето на люти чушки помага за изгарянето на мазнините. 

Канела 
Слагайте в овесената каша или кафето канела вместо захар /16 калории в 1 лъжичка/ и така ще спестявате няколкостотин калории на седмица – достатъчно, за да загубите около килограм и половина за една година, без друти усилия. Освен това ще направите нещо добро за сърцето си, защото стойностите на защитните естрогени ще спаднат: пакистански учени са установили, че половин лъжичка канела на ден намалява лошия холестерол с 18% , а триглицеридите – с 30%. 

Сьомга 
Само 84 грама консервирана сьомга доставя 530 единици витамин D и 181 мг. калций – мощна хранителна комбинация, от която се нуждаете с напредването на възрастта, за да поддържате линията си. Германски учени са изследвали в продължение на 7 години над 36 хиляди жени на възраст от 50 до 79 години и са установили, че тези, които са приемали добавка от калций и витамин D, са натрупали по-малко килограми в периода след менопаузата, отколкото жените, които са взимали плацебо. Без витамин D хормонът лептин, който регулира апетита, не може да си свърши работата. Други тлъсти риби, които се препоръчват, са скумрия, сардини и риба тон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...