С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

петък, 5 октомври 2012 г.

Как да използваме етеричните масла

За да извлечем максималната им полезност


Да вземем най-доброто от тези натурални продуктиСнимка: Thinkstock


По презумпция повечето от нас смятат, че няма нищо специфично в използването на широкоразпространените козметични и лечебни продукти, но понякога се оказва, че съществуват разни тънкости, с чието познаване ще постигнем максимален ефект от конкретното козметично или медицинско средство.
Затова нека обърнем внимание на някои специфични правила, които е редно да спазваме, когато решим да третираме кожата си с различните видове етерични масла.
Всички те представляват концентриран и дестилиран извлек от цветчетата, листата, плодовете, кората, корените и семената на дадено растение.
Много често за получаването на един литър етерично масло са нужни 40-50 кг цветове или плодове, което обяснява и силната концентрация на тези продукти, а за добива само на 25 мл от прочутото розово масло, на което България е основен световен производител, са нужни близо 100 кг листа от царицата на цветята.
Най-често етеричните масла се използват за лечение на стресови състояния, вирусни и гъбични инфекции и не на последно място – за козметични цели. Именно качествената им попивателност от кожните клетки ги прави надежден разкрасителен, хидратиращ, витаминозен и подмладяващ агент.

Често хората си правят и инхалации с някои от етеричните масла, за да може тялото им оптимално да релаксира и да се тонизира.
Ако ги използвате във ваната, не е необходимо да надвишавате количеството от 30 капки.

Сред етеричните масла има и такива с доста агресивни съставки, затова те фабрично се примесват в други мазила и кремове, за да не предизвикат изгаряне на кожата при тяхното директно нанасяне.

Съветваме ви каквото и масло да решите да прилагате върху себе си, първо да го тествате на китката си и ако след няколко часа няма странична алергична реакция като парене, сърбеж и зачервяване – то тогава може да сте спокойни за неговата бъдеща употреба във вашето всекидневие.

По отношение на лицевата област и шията е най-добре да разнесете няколко капки от маслото с нежни и масажни движения, след което поставете лек хидратиращ крем, за да придадете блясък и еластичност на кожата ви.
Много често етеричните масла предизвикват алергични реакции, колкото и безобидни да ни се струват тези живителни и благовонни течности
Много често етеричните масла предизвикват алергични реакции, колкото и безобидни да ни се струват тези живителни и благовонни течности
Снимка: Thinkstock
Ето и списък с основните действия на отделните видове етерични масла:
Лавандула – успокоява раздразнената и суха кожа;
Гераниум – подходящ е за чувствителна кожа;
Морков – помага при уморена и суха кожа;
Кипарис – полезен е при зачервена кожа;
Пачули – редуцира акнето;
Лимон – ефективен е срещу омазняването на кожата;
Лайка – противовъзпалително средство, подходящо за всички видове кожа;
Розмарин – придава блясък на косата;
Евкалипт – дезинфектира кожата на скалпа;
Мента – заздравява косата;
Градински чай – способства за растежа на косата;
Риган и хвойна – имат антицелулитен ефект;
Портокал и сандалово дърво – чудесен избор за релаксация на тялото чрез ароматерапия.
Повечето етерични масла имат трайност между 12 и 18 месеца, стига да ги държите на тъмно. Избирайте само масла, в които не се съдържат синтетични компоненти.
Внимателно четете етикетите на шишенцата и опаковките и подбирайте масла, които са студено пресовани (а не горещо пресовани), защото само в тях витамините се запазват в най-пълноценна форма.
Някои видове масла (бергамот, лимон, кедър) са фоточувствителни, така че не ги нанасяйте, ако ще се излагате на слънце. В противен случай – кожата ви ще стане на петна.

Етеричните масла не бива да се прилагат при екземи, круп, алергичен ринит и астма.
* Задължително обаче се консултирайте със специалист, преди да решите да използвате каквото и да било етерично масло, особено пък ако сте бременна.
Източник: sofeminine.co.uk

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...