С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

събота, 1 септември 2012 г.

Буренът тученица - вкусна храна и лекарство


РЕЦЕПТИ
Баница (8 порции по 410 калории)
500 г (1 пакет) кори за баница, 1 килограм тученица, 2 връзки зелен лук или 3 глави стар лук, 2 яйца, 200 г сирене, 4 супени лъжици олио, 20 г масло, джоджен, сол, 1 чаша газирана вода или обикновена вода с щипка лимонтозу и сода бикарбонат.
Тученицата се почиства от дебелите стебла и се накисва в подсолена вода. Нарязва се, смесва се с нарязания лук и се размачква с малко сол и джоджена. Сиренето се разтрошава, смесва се с едно от яйцата и се добавя към тученицата. В намазана с олио тава се реди баницата като между пластовете плънка се слагат по два реда кори с олио между тях. Реже се но осем парчета. Разбива се второто яйце, смесва се с газираната вода и се залива баницата. Нарежда се маслото на парченца. Пече се в умерена фурна.

Салата
(4 порции по 145 калории)
300 г тученица, 2-3 стръка зелен чесън, 2-3 стръка зелен лук, 200 г краставици, 50 г кълнове, 4 супени лъжици прецедено кисело мляко, 2 яйца, копър, сол.
Тученицата се почиства от дебелите дръжки, накисва се в подсолена вода и се нарязва на едро, нарязват се и останалите зелени съставки, добавя се киселото мляко и солта и внимателно се разбърква. Поръсва се с покълнали пшенични или друг вид зърна украсява се с нарязаните твърдо сварени яйца.

23.07.2005

1 коментар:

  1. Ако има хора от София, които искат да си завъдят тученица, нека ми пишат за коренчета.

    ОтговорИзтриване

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...