С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

петък, 9 ноември 2012 г.

Домашен крем за бръснене


Когато спестявайки пари спасяваме планетата

с помощта на Д-р Пол Хейдър от 

shaving-cream

РЯдко се говори за кожата на мъжете, но те също имат проблеми, както и жените, но им се обръща по-малко внимание. Бръсненето е един проблем при повечето, защото от една страна брадата им причинява сърбежи и загнояване, а после, след бръснене, кожата им става суха, бели се и се появяват бели петна.

Приготвянето на домашен щадящ крем за бръснене, е една добра опция за премахване на нежеланите сърбежи и лющене.


Много лесно е да си приготвним домашен крем за бръснене и още по-приятно е изпозлването му.

Ако сте жена, коят оси бръсне краката или подмишниците, или пък мъж, който си бръсне брадата/ мустаците/ главата - знаете добре, че се използва голямо количество крем. Така че направата на домашен крем ще ви излезе и доста по-евтино. Също така аромата, който можете да придадете на своя крем, ще си бъде съвсем по ваше желание.
Като начало трябва да си набавите едно от тези натурални олиа: от сусам, маслинено, от гроздови семена, прасковено, палмово, кокосово, от жожоба, слънчогледово или бадемово - необходима е половин чаша.
Добавете 7 - 8 супени лъжици кокосово масло и смесете добре с олиото, като затоплите леко на водна баня или за кратко в микровълновата.

Забележка - работете със стъклен съд и разбърквайте с керамична или дървена бъркалка. Водната баня трябва да е "двойна", т.е. съдът с маслата не се поставя пряко в по-големия съд с вода и след това на котлона, а е добре на дъното на по-големия с водя да се сложи малка решетка, за да може стъкления с маслата да не се опира на дъното и да е близо до котлона.
След сваляне от огъня, се добавя 1/2 чаша гел от алое вера (приготвя се от растението, като се накъсват листа на дребно и след това се смилат в блендер или пасират; изчаква се малко и след това се прецежда). Добавя се и 1/2 чаша течен сапун, 4 лъжици Сода бикарбонат (хлебна сода, сода за хляб), както и малко витамин Е.

Цялата тази смес се обърква много добре. Като изстине се добавя ароматно олио по желание - канела, лимон, мащерка, кокос, портокал, роза, мента, иланг-иланг, бор, лайка, пачули, сандал - когато става дума за аромати, само небето е граница :)

Наблюдавайте сместа и ако започне да се разслоява, просто разбъркайте отново - докато напълно се изстуди.
След това изсипете сместта в постоянен съд с плътно затварящ се капак и...сте готови :)

Ако желаете, можете да замените кокосовото масло с пчелен восък или глицеринов сапун - тогава задължително трябва да нагрявате в двойна водна баня, както я обясних по-горе. 
Някои хора добавят дори бяла или червена хума към сместта, което я сгъстява.

Задължително е да си закупите хубава четка за бръснене, както и бръснач.


Постовете на Д-р Хейдър можете да видите във Фейсбук - Dr. Paul Haider, Healing Herbs, Center for Creative Living Church, Meditation for the Soul, and Relax Into Success, plus Punjab Teas
Paul Haider – Master Herbalist
и моя милост, М-И


Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...