С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

четвъртък, 8 ноември 2012 г.

Кои са международните сертификати за биокозметика


Намираме се във време на интелигентно потребление и добре информационно общество. Затова изборът на продукти трябва да става на базата на получената информация за качество и доказан произход.
Когато става въпрос за биокозметика, най-сигурният начин да проверим био продуктите, са международните сертификати за качество, които гарантират натуралният произход и високото качество.
BDIH, Германия
Снимка: Kozmetikata.com
Федералната Асоциация на производствените и комерсиални компании, основана през 1951 г. обединява в моментно около 500 производители и дистрибутори на натурална органична козметика, фармацевтични препарати диетични добавки, средства за лична хигиена и стоки с медицинско предназначение.
Козметиката, която притежава сертификата BDIH се изготвя единствено то натурални органични суровини, такива като растителни масла, растителни восъци, растителни екстракти и етерични масла. BDIH осъществява глобален контрол за производство на козметика в съответствие със следните строги стандарти:
Минимум 95% от всички ингредиенти в състава са длъжни да бъдат органични
В състава на продукцията не трябва да присъстват силикони, парафини, минерални масла, изкуствени оцветители, ароматизатори, ГМО
Забранено е използването на суровини с животински произход (като масло от норка, мазнини от мармот, мазнини от други животни, както и животински колаген)
В качеството на консерванти е разрешено да се използват само консерванти с природен произход. Не бива да се използва опаковка за съхранение на продукта, която съдържа PVC и други халогенирани полимери. Не се допуска провеждане на опити над животни при тестването на суровините.
ICEA, Италия
Снимка: Kozmetikata.com
Институтът за етично и екологично сертифициране се явява основният сертифициращ орган за натурална козметика в Италия. Козметиката, която съответства на всички строги условия на този сертифициращ орган, получава статуса органична и на опаковката ѝ са оказани съответните обозначения.
А основните изисквания на сертификата ICEA са следните:
*Не бива да се използват химически, синтетитчни консерванти, синтезирани оцветителни, стабилизатори, ароматизатори, продукти, получени от нефтопреработка, силикони, полимери, ГМО
*Вредни технологии: атомен разпад на продуктите, химическо консервиране, аерация на продукти във вакуумна опаковка, обработени храни с фенол, радиоактивно облъчване
*Не се допуска провеждане на опити с животни при тестването на суровините
*Не е разрешено използването на суровини с животински произход, при получаването на които им е нанесена вреда, например животински колаген или еластин.
ECOCERT, Франция
Снимка: Kozmetikata.com
Независима екологична организация, призната от Френския комитет по акредитация COFRAC. Стандартите на ECOCERT са с най-строгите изисквания към екологичната чистото на ингредиентите за козметичните продукции. Те включват в себе си пълен отказ от вещества с животински произход и продукти от нефтопрепаротка. Използването на компоненти, сертифицирани от ECOCERT гарантират високо качество и безопасност на продукцията.
ECOCERT са разработили и утвърдили стандартът COSMEBIO, който определя официалните норми за производство на натуралната и органична козметика във Франция, съгласно които:
*Козметичните формули са длъжни да имат в състава си не по-малко от 95% компоненти с природен произход
*Тези компоненти са длъжни да бъдат органични – отглеждани с помощта на биологично земеделие
*Не бива да съдържат продукти от нефтопреработката, силикони, генетично-модифицирани съставки, изкуствени консерванти, синтетични аромати, оцветители и продукти с животински произход
*Не бива да се тестват върху животни
*Процесът на производство и опаковъчните материали са длъжни да съответстват на екологичните норми
NaTrue, Белгия
Снимка: Kozmetikata.com
Сертификат за качество на природна натурална козметика, екокозметика. Международният стандарт NaTrue е в тясно взаимодействие с органите на Еврокомисията и Съвета на Европа. Некомерсиална организация открита за сътрудничество с производителите на козметична продукция. Неийната основна цел – реална оценка на качеството на козметиката, разработката на единен подход към сертификацията и общата система за оценка за всички производители в Европа.
Основните  изисквания:
Забранено е използването на вредни или съмнителни химически вещества, а също продукти от нефтопреработка, аромати, консерванти, оцветители, ароматизатори, силикони, полимери
*Забранено е използването на вещества, получени от генно-модифицираните организми и радиоактивни вещества
*Да не са тествани върху животни
*Съставът да бъде от серифицирани природни растителни компоненти
*Опаковката да бъде от биоразградими материали
Vegan Society, Великобритания
Снимка: Kozmetikata.com
Образователна и благотворителна организация, която поддържа и насърчава вегетарианския начин на живот. Веганството – това е начин на живот, който се състои в стремежа да се изключат, до колкото е възможно и практически осъществимо, всякакви форми на експлотация и жестоко отношение към животните, използвани за производство на хранителни продукти, дрехи и други цели. Обществото е било сформирано през 1944 г. Марката Vegan има статута на признат международно вегетариански стандарт. Всички продукти маркирани с логото на организацията гарантирано съответстват на всички изисквания на Веганското обществото.
При разработката на продуктите не се допуска:
*Използването на всякакви компоненти от продукти с животински произход, странични или производни
*Провеждането на всякакви опити с животни, инициирани от производителя, от негово име, или друго лице, контролирано от производителя
*Използването на ГМО, които съдържат животински гени
Soil Association
Снимка: Kozmetikata.com
Английска организация, основана през 1946 г., която се занимава със сертифицирането на био продукция. Това е много влиятелна структура в Европа, която пръа въвежда в обръщение названиетото "органична козметика". Днес сертификацията от Soil Association получават не само козметични средства, но и хранителни продукти, заведения за обеществено хранене, магазини. Soil Association се ползва с покровителството на Кралското семейство.
Основни изисквания:
*Производителите са длъжни преимуществено да използват компоненти с растителен произход
*Суровините трябва да бъдат свежи и преработката им трябва да се осъществява механични, максимално щадящи методи без използването на вредни химически вещества
*Забранено е използването на изкуствени оцветители, ароматизатори, продукти от нефтопреработка, силикони, полимери, ГМО и продукти, получени от мъртви гръбначни животни.
Изключение правят ингредиенти, които се добиват без насилие над животните и имат органично сертифициране. Всички вещества се проверяват за отсъствие на токсичност и биоразграждане. Забранено е тестването на продуктите над животни.
Процесът на производство и опаковъчните материали трябва да съответстват на екологичните норми.
Производителите се ангажират да правят всичко възможно за защита на природните богатства на планетата и предотвратяване на замърсяването на околната среда при всички етапи на производство

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...