С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

неделя, 30 декември 2012 г.

Калций, кости, хранене или към какво ме подтикна счупената ръчичка на Камал :)

http://mamanatural.com


Калция е най-широко разпространения минерал в нашето тяло.
Докато по-голямата част от него е в костите и зъбите ни, той е изключително важен за мускулите, кръвоносната система, нервите, ензимната дейност и деленето на клетките.
Калция се изхвърля чрез урината, потта и други телесни течности и при намалено качество на поеманата храна, организмът си черпи от наличния в костите Калций, за да има за жизненоважните процеси. И в крайна сметка нашите кости, зъби, нокти, коса - отслабват и се разболяват.
Калция се черпи изключително много по време на бременност и кърмене.

В същност докато си бях приготвила този материал - за начина на приготвяне на прах от яйчени черупки и възнамерявайки да пиша точно за Калция, приеман по този достъпен начин (и евтин), малкия ми син Камал си счупи двете подлакътни кости на дясната ръка...Така че за мен стана още по-лично важно да понауча повече за Калция и усвояването му от организма.


Затова сега ще напиша малко по-подробно. В същност при леки счупвания няма калциев дефицит, но като приемем, че качеството на храната ни не е много добро, рекламирането на неправилните храни и минерали е в повече, нека си помогнем все пак. Това реших и да направя. Прочетете по-надолу и ще се убедите сами.
Всеки може да провери в Интернет каква е дневната необходима доза КАлций.

Но най-важното според мен е в каква форма на Калция е най-добрия начин да го приемаме с храната си, че минералът да се разгражда лесно и пълно, така че при наличние на Магнезий и витамин Д, да си достига до предназначеното място?! - като Калциев Карбонат, Цитрат, Глюконат или какво?

Този въпрос ми отне най-дълго време и най-дълго мислене.
По опаковките на продаваните в аптеките препарати с Калций, минералът е под форма на Калциев Карбонат и производителите се хвалят, че това в същност е природната му форма.
Нека поясня - Калциевия Карбонат се намира в най-голямо количество във всички черупки, както и в доломита, кредата...Да си хвана да ям един тебешир на ден и да си реша проблема...

Да, но аз не съм кокошка и да ми трябва костно брашно за заякване на черупките на яйцата ми...
И в същност, истината е, че Калциевия Карбонат си взаимодейства със Солната киселина в стомаха, която от своя страна намалява драстично с възрастта. А иначе Калция се усвоява през тънките черва - т.е. - по логика голяма част от приетия Калций под формата на Карбонат, няма да достигне до предназначението си. Освен това ще влияе недобре, неутрализирайки така нужната ни киселина, отделяйки Въглероден диоксид - т.е. газове...
Така се оказа, че най-добрия вариант за приемане на хранителен Калций, е под формата на Цитрат. Какви са плюсовете?
Ами много - в сравнение с Карбоната, е установено, че калциевият цитрат намалява съдържанието на калций в урината и показва по-големи количества на калций в кръвта в сравнение с калцевия карбонат. Резултатите от изследването показват, че био достъпността на калциевия цитрат е 2,5 пъти по-висока, отколкото при калциевия карбонат.
При по-възрастните се наблюдават случаи, при които киселинността в стомаха е понижена или даже нулева. Тогава калциевият цитрат се усвоява 11 пъти по-добре от калциевия карбонат, който предизвиква странични ефекти като метеоризъм. При калциевия цитрат не само не се наблюдават странични ефекти, но и той помага за по-бързото усвояване на витамин С и други микроелементи.
Другото преимущество на калциевият цитрат е в това, че при разграждането му в организма калцият отива в костите, а цитрата се включва в енергетичния цикъл на Кребс, където образува енергия. Както подчертах и по-горе, Калциевият корбонат се отделя във вид на СО2 (въглероден диоксид), който е безполезен и дори вреден за клетката.
Е, аз ще дам и двата начина - за получаване на Калциев Карбонат от яйчени черупки, от сайта на  Josh Rubin от East West Healing, както и рецептата за получаване на Калциев Цитрат. Но преди това ще кажа още някой неща.

Преди време бях писала за свойствата на Сусама и невероятните му качества и съдържание. Подсещам ви по повод на съдържанието на Калций, който е в съвсем достъпен вид в Тахана. В същност трябва да кажа, че говоря за Тахан, не за семена Сусам, защото семената трябва да бъдат смлени или сдъвкани, за да са полезни, иначе не се смилат, преминават транзит през стомашно чревния тракт и могат да бъдат само вкусни, без да са полезни. Но в случая с Тахан, си имаме всичко необходимо - минерали, мазнини и лигнини. Освен богат на Калций, Таханът е елексир за стомаха при проблеми с него или изобщо без проблеми; укрепва и спомага за очистване на черния дроб; намалява количеството на т. нар. "лош" холестерол; способства за изгаряне на мазнините; синегрира с омега - 3 - мастните киселини...В линка към предишната ми публикация за Сусама (разбирай Тахан :), има за другите ползи от него, така че непременно ги прочетете или си ги припомнете.  А сега ще се спра само на това, че поради високото съдържание на Калций, той заздравява скелетно мускулната структура, помага срещу остеопорозата - това е намаляване на плътността на костната структура в увеличаване на възрастта при жените.

снимка tealandbg.com

Как се приема - Таханът се разбърква с мед - най-добре е да се приема сутрин. Невероятно вкусна и здравословна закуска! Мед с тахан! Количеството Тахан на ден, трябва да е 20-50 грама.

Добре е да се има предвид, че организмът не усвоява над 500 мг Калций едновременно...Така че ако приемете повече...Няма смисъл. Освен ако не сте приели 2500 мг, което вече пък е свръх и тогава можете лошо да си навредите.
Единствено витамин С може да се приема в неограничени количества - организмът си взима колкото му е необходимо, другото го изхвърля. Но с минералите и останалите витамини, трябва да се внимава.

Освен Тахан, може да се пие Сусамово мляко с мед :) Много вкусно!


Друг добър източник на Калций, е домашното прясно сирене, но и твърдото саламурено сирене, изварата - техния Калций е лесно усвоим от организма! Другото средство - е киселото мляко.


Сега - важно е да се знае, че само Калций - няма смисъл - без наличието на витамин Д и магнезий, Калция не може да си свърши работата.



снимка kosopad.org
Витамин D
Слънцето е основен източник на витамин D, но повечето жени не получават достатъчно количество от него. Той важен, защото помага на тялото да абсорбира калция. Най-активната форма на витамин D e витамин D3 – холекалциферол. Дневната доза на прием е от 400 до 800 единици.
 
Магнезий
Този минерал спомага за абсорбиране и регулиране на нивата на калций. В противен случай калцият може да се натрупва в тъканите, бъбреците или артериите, където би могъл да навреди. Ако използвате калциев карбонат, магнезият може да противодейства на запичащия ефект на минерала. Дневната доза е 500 мг, като препоръчителното съотношение калций – магнезий е 2:1. Съдържа се в: соеви продукти, банани, елда, кафяв ориз, фасул, спанак, цвекло, картофи, мляко. Например 4 банана на ден осигуряват достатъчно магнезий, който може да регулира сърдечния ритъм, без каквито и да било таблетки. 
 За получаване на Калциев Карбонат от яйчени черупки - събират се черупките, когато имате едно количество, примерно от 20 черупки, се измиват много добре с вода, премахват се мембраните и ципите. След това се слагат във вода и трябва да врат поне 10 минути. Водата се изхвърля и черупките се оставят до следващия ден да се изсушават.
Подреждат се в тава за печене и се оставят 10 минути на 200 градуса във фурната.
След изсушаването им, се смилат в кафемелачка на ситно брашно, което се съхранява в стъклен буркан.
1 супена лъжица съдържа около 800-1,000 mg Калций - смесва се с вода или храна и така се консумира. Дневното количество, е 1 супена лъцица - така че то се приема разделено на 2-3 пъти през деня. Но не трябва да се надвишава. 
Калциев Цитрат
3 пресни яйца се измиват много добре с вода, сапун, изплакват се с кислородна вода и се поставят в по-тънък висок стъклен съд, например чаша за вино (шампанско), подходящ буркан. След това яйцата се покриват с току що изтискан лимонов сок от обикновени или от зелените /лайм/ лимони. Съдът се покрива не плътно с капака, за да може да излиза отделящия се газ, и се оставя за около 36 часа на студено в хладилника. След това яйцата се изваждат много внимателно с лъжица за да не се спука меката им ципа и могат да се използват за готвене. Цялата им черупка се е стопила като калциевия карбонат и останалите минерали, реагирайки с лимонената киселина от сока са образували цитрати, които са много лесно усвоими. За по-голямата усвяемост допринасят и разтворените матрични протеини от яйчената черупка, както и минералите от лимоните. 
Получената течност се разбърква и обикновено може да се използва до една седмица като се съхранява в хладилника. Взима се дневно по около една супена лъжица за възрастни. Взима се 2 седмици и 1 се почива. Добре е да се направи лабораторно изследване за нивата на калций в кръвта, за да може да се определи по-точна дозировка.

4 коментара:

  1. straxotno polezna statiq mnogo blagodarq

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за оценката! Това е, на което се надявам - информацията ми да е достъпна и полезна :)

      Изтриване
  2. Цитат:
    "Да си хвана да ям един тебешир на ден и да си реша проблема...
    Да, но аз не съм кокошка и да ми трябва костно брашно за заякване на черупките на яйцата ми..."
    интересно проучване,
    по този въпрос- мога да кажа че леко не си го проучила достатъчно яденето на тебешири, глини и тн.
    Потърси в Гугъл-а как всички африкански народи- си събират почва, обработват я, като я начукват, и с вода като я месят, при това не в метални съдове, правят формички за гпризане- като тебеширчета- и я излагат на слънце- да се изсуши!
    Ако наблюдаваш костите, крайниците и зъбите на Африканците- ще си обясниш защо имат толкова здрави скелети.
    Така че да си хванеш да си намериш подходяща глина, да си я изсушиш ти самата- и да си хапваш- хич няма да сбъркаш.
    Много случаи има когато бременни ядат пясък, чоплят от стени и тн- точно заради този проблем- инстинктивно, организма иска да си набави нужните соли, и минерали.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мисля, че съм написала разсъжденията си относно съединенията, в които влиза Калция и кое от тях как се възприема от организма.
      Не съм казвала, че КАрбоната няма смисъл да се приема - при липса на нещо по-добро, Калциевия Карбонат ще върши работа, но не толкова ,колкото другите форми. Това съм написала и мисля, че беше ясно.
      За глината - да, това е друга тема, а ако я приемаш, има други ползи и то много добри.
      Но за хранене - чувала съм даже за ресторант, в който всичко се приготвя от глина - честно казано изобщо не съм убедена в ползата.

      Изтриване

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...