С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

четвъртък, 21 март 2013 г.

Пролетно прочистване на организма с билки

снимката е от блога на Стефи Божилова
През зимата е характерно храненето ни с по-тежки и храни с кисела реакция. В това няма кой знае какво лошо - в същност така Бог е организирал живота ни. През зимата по принцип няма пресни плодове и зеленчуци - нямам предвид пълните щандове с тях в големите хранителни вериги. Но това не са така желаните от нас пресни и полезни храни, защото са отгледани в парници, с много торове и някак насила. Макар че, признавам си, ям от тях - не мога да се лиша от дори трудно уловимия вкус на салата, краставица и др. За щастие положението с ябълките е по-добро :)
Но ако не се доверяваме на това, което продават по магазините, е добре по време на беритбата на различните плодове, да си ги изсушаваме, замразяваме или да запазваме за зимата - за всеки плод си има начин за запазване за по-дълъг период от време. 
При всички случаи обаче, през зимата храната ни е по-мастна и по-тежка. По-често приготвяме тежки сготвени ястия, дори десертите ни през зимата са по-различни от леките летни сладоледени или леки торти с кисело мляко.
За следващите Исляма проблема с храната не стои точно по горния начин, защото при мюсюлманите има често постене, което действа пречистващо. Също така, ако се спазват Ислямските принципи за ограничаване на храненето - мислено стомаха се разделя на 3 - 30 % е за вода, 30 % е за храна и 30 % остава празен стомах :) - в този случай пречистването не е толкова нужно, защото няма какво да се пречиства. Ще отбележа също и факта, че мюсюлманите не консумират тежкото свинско место, както и алкохол, което е допълнителен плюс.
За християните поста преди великден играе пречистваща роля - пречиства се черния дроб от белтъчини, подпомага се работата му, както и жлъчката. Макар че след това, с поемането на големи количества яйца, бързо се наваксва със замърсяването на организма.
Затова е добре, с настъпване на пролетта, да направим един пречистващ с билкови отвари период - в същност, добре е за всички ни. В крайна сметка много билки си имат допълнителни антиоксидантни свойства, действат противотуморно, успокояващо нервната система, помагат за активизиране на обмяната на веществата. 
Искам да напомня, че за очистването помага и съвместното използване на вендузи и клизми например, както и задължително правилната и умерена храна!
В други постове съм писала доста за билките и за свойствата им, както и за плодовете и зеленчуците. Разбира се, има винаги какво да се добави, затова сега отново пиша. Ще напомня и за прекрасните свойства на подправките - всички те са с прекрасни лечебни свойства, но ги използваме за подправки заради чудния им аромат и вкус.
За щастие пролетта е изобилна на свежи коприва, лапад, лук, салата и пр - възползвайте се :)

Нека поизредя малко билки и рецепти с тях. 

Имайте предвид обаче, че всяка билка си има свой собствен начин на действие - т.е. на едни действа мастен извлек, на други - спиртен, на трет - запарка, за четвърти е нужна отвара и т.н. Имайте предвид това, ако си приготвяте билкови смеси.

Бял равнец
Залейте 1 супена лъжица изсушен бял равнец с чаша вряла вода. Оставете да се запари за около 15-20 минути и прецедете. Пийте по една чаша от запарката три пъти на ден и не след дълго ще усетите нейния положителен ефект. Белият равнец има съдържание на дъбилни вещества, които предотвратяват подуването на стомаха.
Розмарин
1 супена лъжица изсушена билка залейте със 150 мл. вряла вода и оставете да се запари за около 10 минути. Полученото количество чай трябва да изпиете на малки части през целия ден. Чаят от розмарин също е и средство за активизиране на цялостната обмяна на веществата.
Коприва
Залейте 1 супена лъжица изсушена млада коприва с чаша вряла вода. Оставете да кисне около 15 минути, прецедете и изпийте чая. Чай от коприва можете да пиете в неограничено количество през целия ден.
Джинджифил
ВЕче няколко пъти пиша за него и за чудесния чай от джинджифил - подобрява храносмилането, облекчава болки в корема, спазми, подобрява обмяната на веществата. Той има отхрачващо, тонизиращо, затоплящо действие и антиеметичен ефект. Укрепва имунната система и е отлична помощ при настинки. 
Класическата рецепта за Джинджифилов чай е: отрежете парче корен джинджифил, 4-5 см на дължина (на литър вода), и го почистете. Сварете вода, сложете джинджифила и варете в продължение на 10 минути. 
Отстранете от огъня и прецедете. За подобряване на полезните свойства на джинджифила, добавете няколко зърна черен пипер, канела, парче лимон, подсладете с мед. В комбинация с мента, черен бъз и бял равнец (под формата на чай) джинджифила облекчава силни коремни болки и нормализира кръвообращението.


Пресните сокове от зеленчуци - марули, краставици, целина, спанак, имат въздействие върху изтеглянето на токсините и излишните течности, както и защитават черния дроб от пестициди и тежки метали. Укрепват кръвоносните съдове.
Целината е богата на витамини В, В2, РР, аминокиселини, каротин, магнезий. 
Пресният копър е шампион сред тревите за натрупването на витамин С, освен това има много минерали. Сокът освобождава организма от излишния холестерол, подобрява храносмилателната система и подмладява организма. Лимонена и ябълчена киселина, които се намират в млади листа от киселец, притежават противовъзпалителни свойства.
Идеални за пиене "зелените" пресни смеси се препоръчват и при антицелулитен масаж. Тогава ефектът от процедурата ще бъде много по-силен.

За пролетта незаменимо действие, има зелевия сок или дори няколкодневна диета със зеле. Зелевият сок съдържа сяра, хлор и йод, които образуват с натрупване съединения в организма, спомагащи за изчистване на лигавицата на стомаха и червата. В допълнение, зелевия сок е богат на органични киселини, които подобряват храносмилането, повишават метаболизма, предотвратяват превръщането на захарта и други въглехидрати в мазнини. 
Той е богат на аскорбинова киселина и витамини, които са полезни за нервната система. Сокът от прясно зеле се използва и за лечение на пептична язва, запек и хроничен гастрит.

Ще спра до тук с изреждането на полезни рецепти - в същност аптеката на Бог е пълня изцяло с полезни растения...Всичко, което расте около нас, има своите незаменими свойства. 
Скоро ще дам някои рецепти за използване на младите свежи растения и литорасти през пролетта, за подхранване на косата и кожата. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...