С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

вторник, 26 март 2013 г.

Кръводаряване

Много интересно и полезно за кръводаряването!
Твърде много се говори наизуст, а ето малко събрана информация директно от Национален център по трансфузионна хематология
снимка: magipla4kova95.wordpress.com

Често задавани въпроси

Кой може да дарява кръв?

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея, може да стане дарител. 
Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

Как да се подготвим за кръводаряването?

Два-три дни преди акта на кръводаряване човек трябва да се храни редовно и разнообразно – това заздравява силите на организма и повишава качеството на кръвта. Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно. Кръводарителя трябва да е сигурен, че е здрав и отпочинал. След кръводаряването се приемат повече калорични течности и храни.

Каква е  процедура за даряване на кръв?

Попълва се въпросник относно вашето здравословно състояние.
Следват:
 • Преглед и личен разговор с лекар.
 • Предварително изледване на кандидат кръводарителя - вземат се няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на кръвна група и хемоглобин. Ако хемоглобинът е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава.
 • Кръводаряване - количеството на дарената кръв е между 405 и 450 мл. Сакът, в които тя се събира, има специален разтвор с обем 63 мл. Той подържа живота на кръвните клетки и благодарение на него кръвта и кръвните съставки запазват лечебните си качества в срок до 36 дни.
Важно: Ако по време на кръводаряването дарителят се почувства зле, процесът на кръвовземане се преустановява. В този случай дарената кръв няма качества да се прелее на пациент, но не се изхвърля. Използва се за производство на кръвни продукти с определен лечебен ефект.
Описаната процедурата трае най-много 40 мин.

За колко време се възстановява кръвта?

Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено – за 3-4 седмици.

Важно за кръводаряването

Съгласно нормативната уредба в Република България дарената кръв се използва за лечение на пациенти само в пределите на страната (в редки изключения и за тежко пострадали наши сънародници в чужбина).
Кръводарителят дарява 450 мл. кръв.
Всички консумативи, които се използват по време на кръводаряването са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба. Не съществува никаква възможност от заразяване със СПИН или друга инфекция, предавана по кръвнен път.
Кръводаряването е полезно. То стимулира процес на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма.
Кръводарителите получават 2 дни платен отпуск (чл. 157, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда), подкрепителна закуска и подарък, а при излично изявено желание и резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група.

Кой се нуждае от дарената кръв?

Кръвта се използва за лечение при пациенти с остри кръвозагуби, причинени от травми, за лечение на тежки изгаряния, при планови и спешни хирургични и акушерски интервенции, при AB0 и Rh несъвместимост на майката и плода, за лечение на злокачествени заболявания, както и за подържане живота на пациенти с различни вродени анемии и хемофилии.

Кой не може да дарява кръв?

Не се допускат хора, които страдат от заболявания като СПИН, хепатит, сифилис, туберкулоза, токсоплазмоза, бруцелоза, отосклероза и Мениеров синдром, бронхит, алергии, хроничен остеомиелит и деформации на костите, ревматизъм, язва на стомаха или дванадесетопръстника, псориазис, екземи по кожата, глаукома и т.н.
Противопоказани са всички остри заразни болести (през време на боледуването и реконвалесцентния период). Хората, които са имали контакт със заразно болни – за период, равен на инкубационния, също не могат да даряват кръв. Проблем е наличието на сърдечно-съдово заболяване, тропически инфекции, костно-мозъчни, бъбречни и чернодробни прблеми.
Кръводаряване не се извършва и в случаи, когато по преценка на лекаря или освидетелстващото лице този акт на съпричастност представлява опасност за здравето на дарителя.

Във връзка с това кой не може да дарява кръв, се правят следните изследвания на кръвта:


Хепатит С

Anti - HCV е антитяло срещу хепатитния C вирус. То се изработва от организма. Може да се открие чрез изследване на кръвта. Показва дали организмът Ви се е срещал с вируса досега.
Резултат Anti - HCV Ab (-) отрицателен:
Според това изследване Вие не сте болен от хепатит С. За предпазване от заразяване е необходимо да избягвате случайни полови контакти, да използвате презерватив при такива, да не се подлагате на манипулации, нарушаващи целостта на кожата (пиърсинг, татуировки, инжекции), а когато те се налагат да се използват само материали за еднократна употреба (игли, спринцовки и др.).
Резултат Anti-HCV Ab (+) положителен:
Този резултат показва, че организмът Ви е изработил антитела срещу вируса на хепатит С. Това все още не означава, че сте болен. Може да сте заразен с хепатит С или да сте прекарал инфекцията и да сте излекуван. Необходими са допълнителни изследвания. Те ще покажат дали сте болен от хепатит С в момента .
ВАЖНО:
Хепатит С е лечима болест. Колкото по-бързо започне лечението, толкова по-големи са шансовете за излекуване. Ако се окаже, че сте болен от Хепатит C ще е бъде добре за Вас да се ваксинирате срещу Хепатит Б.

Хепатит Б

HBsAg е част от вируса на Хепатит Б, който се намира в кръвта на заразените с вируса.
Резултат HBsAg(-) отрицателен:
Според това изследване Вие не сте болен или носител на Хепатит Б. Необходимо е да проверявате веднъж на 6 до 12 месеца дали не сте заразен. Това става чрез същите изследвания. За предпазване от заразяване е необходимо да избягвате случайни полови контакти, да използвате презерватив при такива, да не се подлагате на манипулации, нарушаващи целостта на кожата (пиърсинг, татуировки, инжекции) , а когато те се налагат да се използват само материали за еднократна употреба (игли,спринцовки и др.).
Най-добрата защита срещу Хепатит B e ваксината.
Резултат HBsAg(+) положителен
Вие сте носител на т.нар. Австралийски антиген. Това не трябва да Ви плаши. Необходимо да се направят допълнителни изследвания. Разбира се, винаги резултатът подлежи на потвърждение заради възможна грешка. Изследванията могат да бъдат назначени от Вашия личен лекар.
При Вас е налице една от следните възможности:
 • Имате носителство на Хепатит Б: вирусът е във вашето тяло, но не се възпроизвежда и не уврежда черния Ви дроб. Вие сте практически здрав , но можете да заразите друг човек. Носителството може никога да не премине в болест. Необходимо е пациентите да се изследват веднъж годишно чрез лабораторни кръвни изследвания.
 • Имате Хроничен Хепатит Б - това е сериозно заболяване, което може да прогресира към чернодробна цироза(25%). Необходимо е обстойно изследване, включващо кръвни проби и чернодробна биопсия. Хроничният Хепатит Б може да протече с или без симптоми.
ВАЖНО: Хроничният Хепатит Б е напълно лечимо заболяване, ако се открие навреме.
Имате остър Хепатит Б: подлежите на задължително лечение в Инфекциозна болница.
Рискови групи са наркомани, проституиращи жени и особено мъже, хомосексуалисти. Повече за хепатит Б научете тук

СПИН

Anti - HIV е антитяло срещу вируса НIV. То се намира в кръвта и може да се изследва чрез кръвна проба. Показва дали организмът Ви се е срещал с вируса HIV.
Резултат Anti-HIV Ab (-) отрицателен, показва че организмът Ви не се е срещал с вирусa HIV. Вие не сте заразен. Тъй като все още няма ваксина срещу HIV, за да се предпазите е необходимо:
 • да избягвате случайни полови контакти,
 • да използвате презерватив при такива,
 • да не се подлагате на манипулации, нарушаващи целостта на кожата (пиърсинг, татуировки, инжекции) . Когато те се налагат, трябва да се използват само материали за еднократна употреба (игли, спринцовки и др.).
Хора, които често сменят половите си партньори, е добре да се изследват всеки 4-6 месеца. Ако имате постоянен партньор може да се изследвате веднъж годишно.
Резултат Anti-HIV Ab (+) положителен, не означава, че Вие сте болен(а) от СПИН. Вероятно е да сте заразен(а) с вируса. В около 1-5% от кръвните проби се получават фалшиво положителни резултати. Това може да се случи ако страдате от: малария, ревматологични болести или просто сте бременна.
Само 25% от носителите на вируса развиват СПИН след години. Необходими са допълнителни изследвания. Задължително потърсете лекарски съвет.

Сифилис

ELISA е изследване на кръвта, което се извършва при съмнение за сифилис. Чрез него се доказва наличие на антитела в организма, които са насочени срещу причинителя на сифилиса.
Тест за сифилис (ELISA) отрицателен (-) означава, че Вие не боледувате от Сифилис(Луес). За предпазване от заразяване е необходимо да избягвате случайни полови контакти или да ползвате презерватив при такива. Не забравяйте, обаче, че дори и презервативът не осигурява 100% защита.
Тест за сифилис (ELISA) положителен (+) - резултат на теста за Сифилис(Луес) е положителен. Това може да означава, че сте болен от тази болест, но това може и да не е така. Необходими са допълнителни изследвания.
Задължително потърсете лекарски съвет!
Съществуват редица състояния и заболявания, които могат да позитивират този тест без наличие на инфекция с причинителя на сифилиса, като напр. други инфекции възпалителни и кожни заболявания, ревматоиден артрит, системен лупус еритематодес и т.н.
Фалшиво положителни са три до четиридесет процента от пробите.

Затова нека разберем как да дарим кръв - това помага и на нас, ще помогне и на човек в нужда:

Ако се чувстваш здрав и си между 18 и 65 години, ако можеш да отделиш около 30 минути от времето си и искаш да дариш кръв, но времето все те притиска, болниците и манипулациите те притесняват, тази информация е точно за теб.

Как става кръводаряването?

Ще ти дадем въпросник. Твоите отговори ще ни ориентират за здравословното ти състояние. Ще те прегледа лекар, а след взимане на 2-3 капки кръв от пръста, експресно ще изследваме и хемоглобина и кръвната ти група.
Ако лекарят ти разреши, ще дариш 450 мл кръв за около 5-7 минути без никакъв риск за здравето ти! В случай, че по време на кръводаряването се почувстваш зле, преустановяваме процеса, а дареното количество кръв ще използваме за производство на кръвни продукти.

Къде мога да даря кръв?

Можеш да дариш кръв във всеки център по трансфузионна хаматология. Там винаги, в работно време, те очакват стационарни екипи и приятелска атмосфера.
Стремим се максимално често да организираме мобилни екипи за кръводаряване. Можеш да следиш този уеб сайт и да се информираш за всички текущи кръводарителски кампании.

Как да помогна, ако не мога да даря кръв?

Всяка помощ ни е нужна. Ако поради някаква причина не можеш да дариш кръв, а искаш да помогнеш, можеш да организираш свои приятели, съученици или колеги. Ако се съберете повече хора можем да изпратим и мобилен екип за кръводаряване.
Ако имаш собствен уеб сайт или блог, можеш да изтеглиш нашите банери и да ги публикуваш там.
Свържи се с нас ако ти е нужна повече информация или материали на телефон +359 897 320 730.

Важно е да знаеш, че:

 • Кръводаряването е полезно. То стимулира процеса на обновяване на кръвните ти клетки и увеличава защитните сили на твоя организъм.
 • Всички консумативи, използвани по време на кръводаряването, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба и не съществува никаква опасност от зараза по кръвен път.
 • Количествено кръвта ти ще се възстанови за по-малко от 24 часа. Качествено, за 3-4 седмици.
 • Минималният срок между две дарявания на кръв е 60 дни. Ако си жена имаш право да даряваш кръв най-много 4 пъти в годината, ако си мъж – 5 пъти.
 • След кръводаряване получаваш бележка за два дни отпуск, подкрепителна закуска, подарък, а при изрично изразено желание и резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група с помощта на цифров код.

1 коментар:

 1. Текуща кампания:

  Мобилен екип за кръводаряване в Сити Център София.

  29, 30 и 31 март от 11.00 до 16.00 часа

  ОтговорИзтриване

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...