С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

четвъртък, 4 април 2013 г.

Пречиствания на организма

Зачетох се в сайта Земя назаем и е добре да обърна още внимание на пречистванията на организма. Тъй като авторите са доста информирани по йога-тематиката, в която лечебните практики са широко застъпени, аз се върнах мислено и към годините, когато практикувах. Не правех тези пречиствания, освен едно - всяка неделя с Магнезиев сулфат (MgSO4) - т.нар. английска сол. Тогава, заедно с вегетарианския режим на хранене, се освободих от язвата на дуоденума си. 
Затова, както и от убедеността ми, че тези методи действат, ще ги споделя под формата на линкове към публикациите в Земя назаем и Здраве-бг - добре описани действия, коментари и полезни съвети.
Едно доуточнение - рецептите, в които присъства алкохол, са абослютно неприемливи за мен и ако сама пишех материалите, щях да ги избегна. В самата Йога, алкохола не присъства изобщо, а и в Исляма е забранен. Това го доуточнявам, имайте предвид, че всички процедури имат алтернативи без алкохол.

Има значение последователността на пречистванията, и обикновено следната схема е препоръчителна:
1) прочистване от паразити 
hrana.bg

2) прочистване на дебелото черво - клизмите са едно от най-добрите средства, щадящи организма, за пречистване!
3) чернодробно пречистване
livestrong.com

4) шанка-пракшалана - по-надолу в коментарите е даден и по-лекия вариант за пречистване, Laghoo. Разликата е единствено в количеството вода – тя се прави с 1.5 до максимум 2 литра вода и съответно, червата не се очистват толкова пълно, колкото при Шанкапракшалана. Преди да започнете, запознавайте се добре с публикацията и коментарите под нея - както отбелязах, в коментарите има ценни въпроси, продиктувани от личния опит и също толкова ценни отговори.
5) пречистване на кръвта и лимфата - ИМАЙТЕ предвид, че (!) повечето плодове и зеленчуци, които са на пазарите, особено в София и други големи градове, са оранжерийни, неестествено торени. А южните плодове са брани още като зелени и са зрели в топли помещения, не на слънце. Такива плодове и зеленчуци няма как да прочистват организма.

Затова има няколко алтернативи - да се свържете с производители от села или ферми с био производства и да си закупувате от тях необходимото. Също така - приемайте онова, което в момента зрее или разцъфва в природата и което Бог ни е дал за момента.
health.bg
Например - прочистванията се правят най-често пролетта и есента. Пролетно време е благодатно заради избуяването на ценните зелени растения и билки. Каквото душа ви иска - млада коприва, глухарче и други. Малко по-късно зреят дребни плодове, невероятно полезни за кръвта и за очите...
6) пречистване на бъбреците - информация от сайта Здраве-бг - в другия сайт, от който давам останалите линкове, абсолютно не бих разпространила информация за урино лечение. Затова и няма да пускам линк към тяхната публикация. Да, след това са информирали, че бъбреците успешно се пречистват и с диня, топли вани, сок от черна ряпа, копър, прясно изцедени зеленчукови сокове. 
7) пречистване на носа, синусите, очите, кожата и т.н.

- Пречистване на синусите с мед
- Пречистване от слуз
Преди да се започне с каквото и да е, е препоръчително да се промени храненето към по-полезен вариант (например минимум 70-80% сурови растителни храни). Преди или по време на пречистванията да се храним предимно с лека храна. Да се правят дълги и стриктни захранвания. От време на време да се правят 1-3 дневни леки гладувания или просто консумация на малко храна. Варианти има много, но е добре да се запознаем обстойно с методите и да разберем тяхната логика и механизъм.


И не забравяйте - малко храни не са полезни, просто количеството е онова, което най-често вреди. И рецептите, които четете, са общи - всеки човек си е индивидуален - сам може да разбере и открие онова, което му пречи и което му помага. 
Затова не мислете, че рекламирам вегетариантство, суровоядство или друго хранене. Аз лично консумирам месо. Правила съм дълги периоди с въздържание от животински мазнини, но само от гледна точка на здравето в определени моменти.
Хранете се разумно и правете прочиствания на организма си през известно време. Не прекалявайте с нищо - средния път е най-доброто решение и разрешение.

Бъдете здрави и нека Бог напътва всички ни!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...