С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

четвъртък, 11 април 2013 г.

Няколко упражненя за премахване на болките в гърба

Всички са чували за  Хата йога - друг е въпроса колко са се захващали да изпълнят някоя асана например. 
Йога можеш да бъдеш и без да си последовател на култа към слънцето - така мисля аз - можеш да вземеш прекрасните асани в комбинация с дишането (пранаяма), както (ако желаеш), да избереш и онова, което смяташ за добро за теб от идеите, свързани с храненето. Очистителните практики, шаткарми, са важни за всеки човек, независимо практикуващ йога или не.  
Тук ще споделя няколко прекрасни и не трудни за изпълнение физически пози, които спомагат за намаляване на напрежението в гърба и с едно последователно, всекидневно изпълнение, след време ин ша АЛлах ще можем да се освободим напълно от болки в гърба и кръста. 
Интересното и прекрасното в Хата йога е, че асаните винаги се изпълняват бавно и спокойно, като се комбинира дишането с всяко движение - това не са физически упражнения, а пози - един бавен и спокоен танц на цялото тяло. Изпълняват се в такава последователност, че ако при едната имаме разгъване, при следващата да имаме свиване :)

Другото много важно нещо за изпълняване на асаните е да не се правят след хранене! 

За всяка асана - при достигане на желаната поза, се остава 10-15 секунди в началото - постепенно това време може да се увеличава с по секунда. Важното е да НЕ се напрягате и да сте спокойни и отпуснати.

Първата асана се нарича Адхо Мукха Шванасана (Поза на обърнатото надолу куче)


снимка enjoyoga.ru

Много е важно всичко да бъде изпънато - крака, гръб, ръце - главата да е между ръцете - всичко в една линия. В началото, докато изпъвате всички части, можете да застанете на пръсти, след което поставете петите на пода и се отпуснете.

Втората е Матсиендра
снимка fitsugar.com

Асаната има много полезно въздействие върху гръбначния стълб и коремната кухина. Тонизира и засилва гръбната мускулатура, подпомага коригирането на гръбначните изкривявания и прекомерното затлъстяване. Има благотворно влияние върху нервната система.
Ако обаче имате травма на гърба и врата - след операция или катастрофа например, по-добре не изпълнявайте сами тази асана, а само под наблюдение на опитен учител.
Първо обърнете внимание на краката - не се напрягайте. Когато сте готови с положението, завъртете гърба си надясно и поставете ръцете в пложението на снимката - трябва да се хванат между сгънатия горен крак. 
Позата се изпълнява един път вдясно и след това леко се обръщате наляво и изпълнявате същото.

Ако в началото ви е много трудно да изпълните тази поза, направете друга вместо Матсиендрасана, а именно Маричисана


снимка fitsugar.com
Отново не забравяйте, че се изпълнява вдясно и вляво.

Третата е т.нар. Котешки гръб:

снимка ixmygut.com

Ако имате котка ще знаете добре за какво точно движение иде реч. Упражнението дава възможност на гръбнака ни да запази гъвкавостта си. 

Изпъването на гърба нагоре и надолу, е силно - главата се движи заедно с гърба - все едно правим масаж на гърба си! Дишането е спокойно - при извиване на гърба нагоре, главата е надолу и тогава издишваме. Вдишваме, когато отпускаме гърба и вдигаме главата си.

Четвъртата поза, е Триконасана или Триъгълник:


снимка fitsugar.com
Може да се приеме и като един тест за баланса ни :) НО при нея гърбът е прекрасно изправен. ИЗвиването е само встрани - вдясно докосваме с пръстите на дясната ръка пръстите на десния крак и главата е обърната наляво и лявата ръка сочи нагоре.
оставате спокойни колкото можете без да сте напрегнати в това положение - усетите ли напрежение, отпускате вдигнатата ръка, после целия торс и главата надолу, оставате наведени и леко изправяте тялото.
ТРябва да постоите малко изправени и когато усетите, че отново сте спокойни, изпълнявате същата поза противоположно на другата страна.
Огъвкавява гръбначния стълб и засилва гръбните мускули и коремната преса. Подобрява телодържането.

Петата поза, е Матсясана или Риба:



Позата не се изпълнява трудно - но като всички, е нужно търсене на перфектност - лека полека и трябва да сте спокойни! Лягата бавно, не правите нищо, докато не усетите, че дишате спокойно, тогава започвате леко да извивате гърба си нагоре, като в това време плъзгате главата си така, че да ви служи за лека опора. В същност на ръцете не се опирате - те са отпуснати встрани! ИЗвивайте, докато не усетите, че много се напрягате - тогава останете в положението, в което сте стигнали и постойте. Връщането в легнало положение, е бавно и спокойно. 
Позата е чудесна след дълъг ден на бюро пред компютър :)
Както още се дава за тази асана: 
Практикуването на Матсясана премахва скованост или схванатост на врата, обтяга гръбначната област, огъвкавява гръбнака и засилва гръбначните мускули. Премахва болки в гърба и коленете, увеличава жизнения капацитет на белите дробове и подпомага пречистването на кръвта. Практикуването на асаната стимулира дейността на хипофизата, пинеалната, щитовидната и паращитовидните жлези. Полезна е при болести на гърлото, заболявания на сливиците, при проблеми с гласните струни, при лечение на очни болести, бронхит, астма, туберколоза и мн. др. Освен това изглажда кожата на лицето и премахва грубостта на чертите.

И шестата, най-любимата асана, е Рало - Халасана:

Не се изпълнява лесно, но е чудесна. Има няколко степени за начинаещи, но нека обасним класическата Хала как се прави и за какво способства. 
Ляга се по гръб, дланите сочат надолу. Можете спокойно да изпълните поза Свещ, след което леко да отпуснете изпънатите крака зад главата си, а ръцете леко да полегната на пода до тялото ви с длани, сочещи надолу. Брадичката е добре да бъде допряна с гърдите ви. 
Дишайте бавно през носа. Останете в тази поза колкото можете по-дълго и после се върнете в изходна позиция, т.е. в легнало положение. 
Един път е достатъчно, ако сте упорити, след време можете да пробвате втори път да изпълните Рало. 

За да не губите надежда да направите поза Рало, ще ви кажа, че е прекрасно да успеете да я изпълните и ще ви изброя от ползите от нея, за да имате стимул :)

Ето: Практикуването на Халасана огъвкавява гръбнака. Чрез нея изместени прешлени се връщат в нормално положение, гръбначните нерви се обтягат и тонизират.
Практикуването на позата засилва мускулите на гърба и врата, подобрява кръвоснабдяването на коренчетата на гръбначните нерви, предотвратява ранното вкостеняване на гръбнака и по този начин спира процеса на стареене и подмладява организма. Особено благотворно въздействие има върху щитовидната жлеза. Особено ефективна е лечението и профилактиката за страшно много заболявания и разстройства: на зрението, на храносмилателната система, на обмяната на веществата, на кръвоносната система и т.н и т.н. Подобрява дейността на мозъка, премахва лошата миризма на телесните секреции, помага при нервност, гняв, избухливост, укрепва нервната система и мн. др. Изобщо почти няма заболяване, което да не се повлияе добре от практикуването на поза Рало. Асаната се бори ефикасно с констипацията и хемороидите, с излишните килограми


Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...