С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

вторник, 9 април 2013 г.

Мария Требен и любовта към билките

Отдавна не бях разлиствала чудесната книга на Мария Требен "Здраве от аптеката на Господ", а все се канех да го направя. Откакто бе издадена през '92-ра, минахме през време на какви ли не рецепти-панацея, от всевъзможни вестници и книги, а сега и епохата на огромното количество информация и органични и еко-съвети в Интернет - толкова много и разнообразни, че можеш спокойно да се удавиш в океана от информация и големия брой публикации с взаимноизключващи се твърдения.
Мария Требен си е класика в билколечението и използването на аптеката на Бог. Човек няма нужда от - ще ме простите за израза, но съм убедена в точността - измишльотини за лечение. Нямам предвид постиженията на хилядите трудещи се неуморно лекари в лабораториите и медицината.

Мария Требен беше наистина ключ към вратата на невероятния свят на билките и любовта на Бог (АЛлах), който така милостиво ни е дал възможности за лечение на всяка болест, освен на смъртта. Билките много рядко имат странични ефекти и използвани по правилния начин, обикновено довеждат, макар и не бързо, до желания резултат.

Ще направя доуточнението, че Мария Требен използва свинската мас за приготвяне на мехлем от невен, както и самостоятелно за намазване на болни места, както и почти за всичко - Шведската горчивка - това е спиртен извлек, настойка от 11 билки. Шведската горчивка г-жа Требен използва както за вътрешно, така иза външно лечение. 
bilki.bg

Горчивката се продава в аптеките - все пак ще изброя билките, това са алое, мира, шафран, майчин лист, камфор, ревен, куркума, манна, венециан, стъблена решетка, ангелика (вместо алое може да се ползва корен на тинтява или прах от пелин). На въпроса обаче защо се нарича именно Шведска горчивка, ще предположа само, че е възможно да е от факта, че рецептата за нея е намерена в след смъртта на известен шведски лекар Д-р Самст в неговите документи. 

Относно факта, че се използва именно алкохолен извлек ще кажа, че за всяка билка и болка, си има най-подходящ начин за постигане на лечебния ефект. 
Билките се използват под форма на отвари (чайове), но пак различно за всяка билка - запарка, варене за различно време и пр.
За някой се ползва мастния извлек, за други - алкохолен.

Мехлема от невен оригинално се прави със свинска мас, но абсолютно същия ефект се постига и със зехтин, вместо мас. 
dieti.net

Ето и рецептата: 4 препълнени шепи невен (листа, цвят, стъбла - заб. невена се бере в най-горещото време на деня, тогава е с най-силно действие) се нарязват на дребно. 500 г свинска мас (бяла, домашна) се загряват и при силно нагорещената мас, се сипват нарязания невен, позапържва се малко, разбърква се добре и се сваля от котлона, Съдът се покрива и се оставя да престои един ден. На следващия ден сместа се затопля леко, филтрира се през ленена кърпа (тензух) и се изсипва в предварително приготвени, чисти съдчета.

Преди много години правих този мехлем - бебето ми не се подсече нито веднъж, както и нямаше никакви зачервявания; мехлема бе позлван от мен и родителите ми - действа и като крем за ръце - против слънце, омекотяващо.
След години, бидейки мюсюлманка и по съвета на съпруга ми, приготвих мехлема със зехтин - вместо 500 г мас - същото количество зехтин. РЕзултата беше чудесен и го препоръчвам.

Други рецепти сега няма да пиша, но съвсем скоро ще се спра на чудесния мехлем от невен и на качествата на самото растение, на което съвсем скоро ще се радваме в градините си и ще можеш да си го наберем, за да си направим чудесния мехлем :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...