С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

петък, 26 април 2013 г.

Домашна ментова лимонада - незаменима освежаваща напитка

Ужасно обичам мента и сега чак виждам, че не съм писала за нея, освен в общия материал за 30-те най-популярни билки.
Сега само ще отбележа нещо, което е в тон с настъпващите жеги и нещо, за което ЦЯЛА вечер мисля, като бременна се чувствам - така ми се пие МЕНТОВА лимонада! Особено след като си извадих рецепта за нея и то с ужасно изкусителни снимки, та съвсем ме присви стомаха :)
Говорихме си със съпруга ми утре да сложим семе от мента  на терасата. И без друго по цяла зима - задължително е - пия чай от мента вечер! Понякога с мляко, понякога само чай, но спрях да го пия с подсладител - захар или мед - харесва ми вкуса на ментата! Обичам я!

Ментата действа много добре на нервната и сърдечно съдовата система, облекчава умората и успокоява мускулите! Все прекрасни действия, а като се има предвид чудесния аромат и вкус - менатата е просто незаменима :)

Ето и най-добре и приятно обяснения начин за правене на домашна ментова лимонада от Нели Алексиева 
nellyalexieva.wordpress.com


Приготвя се по следния начин:
Прясно изцеден лимонов сок (аз я правя със сока от един лимон), захарна вкус (диабетиците могат да ползват течен подсладител), 10 -15 листапрясна мента пиперита (лютива мента, тази която продават по пазарите, в магазините и която много прилича на джоджен, поради родството си с него). Настъргвам и малко лимонова кора, като предварително измивам добре лимона.  Добавям студена вода. Смилам с пасатора.  Табиетлиите смачкват листенцата мента с чукало, но и с пасатор става. След смилането/смачкването на листата  може да долеете газирана вода.  Изборът е ваш. 
В сайта За жената рецептата е по-различна. Необходими са 
2 чаши пресни листа от мента
2 чаши вода
1 чаша пудра захар (мед, подсладител)
Настъргана кора от 3 лимона
Лед
Начин на приготвяне:

1. Излейте водата в малка тенджера, добавете захарта и лимоновата кора. Варете, докато не се разтвори захарта.
2. Свалете сместа от котлона, добавете ментата и оставете течността захлупена с капак за около 1 час.
3. Прецедете сиропа през ситна цедка и го излейте в кана.
4. Сервирайте го с кубчета лед.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...