С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

вторник, 24 септември 2013 г.

Приготвяне на домашен крем с емулгатор


Магазинче за домашна козметика са подготвили следния много подробен материал по въпроса:  
Правенето на крем в домашни условия, с използването на емулгатор, става бързо и лесно. В тази статия ще опишем основните стъпки от процеса, като сме опростили максимално нужното оборудване.
  Всеки може да приготви качествен крем у дома, като при това се използват само съдове и прибори, които се намират във всяка кухня. Добре е да разполагате с електронна везна, както и точни мерителни съдове, но в случай, че нямате това у дома си - тази статия е за вас. Всичко от което се нуждаете като инструментариум е: тенджерка и малка стъклена купичка (за водната баня), бъркалка (за предпочитане дървена, порцеланова или стъклена), както и обикновена супена лъжица за отмерване на съставките (една пълна супена лъжица побира около 9-10гр. масло/вода). 
Не са ви нужни специални уреди и приспособления. Основните съставки за самия крем са: вода, базово масло, емулгатор и етерично масло. Вариациите са безкрайни и зависят от вашите собствени цели, предпочитания и настроение. 
 Базови съставки:
  1. Вода
  2. Базово растително масло
  3. Етерично масло(по избор)
  4. Емулгатор
Необходими съдове:
  1. Външен съд за водната баня
  2. Вътрешен малък съд в който ще се смесват съставките
  3. Лъжичка за разбъркване
  4. Кутийка за готовия крем

Време за приготвяне 10-15мин. 

Начин на приготвяне:

  1. Започваме с приготвянето на водната баня, като поставяме малкия стъклен съд на дъното на тенджерката и наливаме вода (в тенджерката) така, че да достигне на нивото малко над средата на малкия съд. Включваме на бавен огън.
В малкия съд слагаме 3 с.л от базовото масло и 1/2 - 1с.л. от емулгатора. (в този пример сме посочили количества продукти, от които се получава около 90-100мл крем).


2. Загряваме сместа до около 60-70 градуса (може да познаете, че водната баня е достигнала тази температура по образуването на въздушни мехурчета по дъното на тенджерката). При достигането на тази температура намалете котлона или махнете изцяло водната баня от огъня, като не позволявате на водата в тенджерката за заври. 
Бъркаме до пълното разтваряне на емулгатора в базовото масло, при което се получава прозрачна еднородна смес: 


3. Следва добавянето на водната фаза, която може да бъде дестилирана или преварена вода, розова вода, както и различни водни екстакти - около 8 с.л или 60-70мл.В краен случай може да се използва и обикновена чешмяна вода, но имайте предвид, че това скъсява срока на годност на крема. Добавяйте водната фаза към маслената на малки порции, като бъркате постоянно.
Добре е при смесването, водната фаза да е с приблизително същата температура като тази на маслената фаза. В противен случай може да се получи белезникава смес, както на долната снимка. Не се притеснявайте - това не е фатално и когато температурата на сместа достигне отново нужните градуси, ще се получи гладка емулсия.


4. След като сте приключили с добавянето на водната фаза и се е получила еднородна маса, извадете малкия стъклен съд със сместа от водната баня и бъркайте непрекъснато, докато сместа изстине малко. Това е моментът в който може да добавите етеричните масла, които сте си избрали - около 5 - 10 капки, според вкуса ви. След като го направите, продължете да бъркате енергично до получаването на лека, еднородна смес. Това отнема около 2-3 минути:


5. Вече сте на финалната стъпка! Остава само да прехвърлите ръчно направения си натурален крем в подходящ съд и процесът е завършен:


 Разликата между домашен крем с емулгатор и такъв с пчелен восък е, че използването на емулгатор позволява влагането на по-малко базови масла в крема, което го прави по-лек, не омазняващ и подходящ за употреба през всяка част на деня. Кремовете приготвени с восък, от друга страна са по-подходящи за студеното зимно време и за през нощта, тъй като са по-мазни и попиват по-бавно.

Примерна рецепта за есенен крем с етерично масло от иланг-иланг:
- 1/2 или 1 с.л. емулгатор
- 3 с.л. масло от гроздови семки
- 7 - 8 с.л. дестилирана или преварена вода
- 8-10 капки етерично масло от иланг-иланг
Дадените количества съставки са за крем около 90 -100 мл.
Полученият крем е с много лека консистенция и попива бързо. Маслото от гроздови семки не омазнява кожата, а маслото от иланг-иланг оставя приятно усещане за топлина и уют, подходящо за настъпващата есен. Може да обогатите рецептата, като заместите дестилираната вода с розова вода, добавите базови и етерични масла по ваш вкус, растителни екстракти и др.

1 коментар:

  1. Здравейте-добро въведение за приготвяне на крем,но къде е консерванта?

    ОтговорИзтриване

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...